• Kā barot kaķi pēc sterilizācijas?

    Mājas mīluļi
    Laura Blumberga
    13. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    My daughter's cat Luna
    Foto: Gary Paakkonen, flickr.com/paakkonenphotos
    My daughter's cat Luna
    Vai taisnība, ka kaķim pēc sterilizācijas ir nosliece uz lieko svaru? Vai pēc operācijas ir jāmaina barība un jādod speciālā, sterilizētiem kaķiem paredzētā?

    Vieni apgalvo, ka kaķa barība pēc kastrācijas (runcīšiem) un sterilizācijas (kaķenītēm) var palikt tā pati, kas iepriekš, bet citi – ka tajā gadījumā, ja pēc operācijas netiks mainīta barība, pieaugs ne tikai aptaukošanās, bet arī urīnceļu saslimšanas risks un nierakmeņu risks.

    Kā ir patiesībā? Vispirms vajadzētu sākt ar to, ka būtu jāpavēro sava mīluļa uzvedība pēc kastrācijas vai sterilizācijas operācijas. Vai kaķis ir kļuvis mierīgāks – retāk izvēlas izskrieties pa māju, padzenāt rotaļlietas, bet biežāk jums paziņo, ka ir izsalcis? Šīs pārmaiņas ir dabiskas, jo pēc operācijas samazinās dzimumhormonu izstrāde, kā rezultātā arī palēninās vielmaiņa.

    Saimniekiem vajadzētu pievērst uzmanību tam, ka kaķis ir kļuvis mazāk aktīvs, kas nozīmē, ka ir samazinājusies apēstās enerģijas iztērēšana, bet tas nozīmē, ka palielinās svara pieauguma risks, kas galu galā var novest pie aptaukošanās un vērā ņemamām veselības problēmām. Lūk, šie arī galvenie iemesli, kamdēļ iepriekš ēstā barība būtu jānomaina ar speciālo – kastrētiem un sterilizētiem kaķiem paredzēto.

    Barība sterilizētiem kaķiem

    Lai uzturētu formā sterilizētus un kastrētus kaķus, jāizvēlas ēdiens, kura sastāvā ir samazināts kaloriju daudzums. Ikviena zooveikala piedāvājumā ir plašs klāsts speciālās barības, kas paredzēta sterilizētiem un kastrētiem kaķiem (tas norādīts uz barības iepakojuma). Šī barība, no vienas puses, nodrošina dzīvnieku ar pietiekamu daudzumu enerģijas, lai mīlulis justos dzīvespriecīgs un enerģisks, bet, no otras, rūpējas par to, lai kaķis neaptaukotos un vienlaikus nezaudētu muskuļu masu.

    Pret nierakmeņiem un urīnceļu slimībām

    Kastrēti un sterilizēti kaķi ir pakļauti paaugstinātam riskam saslimt ar dažādiem urnīnceļu iekaisumiem, kā arī dzīves laikā iegūt nierakmeņus. Tā iemesls – mikroelementu disbalanss un izmaiņas urīna saturā, kas izraisa minētās slimības. To novērst iespējams, ja tiek izvēlēta speciālā barība, kuras sastāvā ir sabalansēts fosfora un magnija līmenis, kas samazina nierakmeņu veidošanās risku, kā arī pasargā no dažādiem iekaisumiem urīnceļu sistēmā.

    Mainās barošanas režīms

    Sterilizētu un kastrētu kaķu barošanā jāievēro samērā stingrs režīms, un noteikti jāņem vērā barības ražotāja norādījumi. Nekādā gadījumā nevajag patvaļīgi palielināt ražotāja norādīto barības daudzumu, kāds dienā kaķim ir jāsaņem.

    Nekādā gadījumā nevajag patvaļīgi palielināt ražotāja norādīto barības daudzumu, kāds dienā kaķim ir jāsaņem.

    Ieteicamais daudzums tiek norādīts uz pārtikas pakām. Daudzi barību ražotāji ir sagatavojuši arī mērkrūzes, lai saimnieks zinātu precīzi, cik liela porcija mīlulim jādod. Mērkrūzes meklējiet zoopreču veikalā, kur iegādājaties barību. Dienā apēdamais barības daudzums tiek aprēķināts, ņemot vērā konkrētās pārtikas sastāvdaļas, kalorijas, kaķa vecumu un svaru.

    Ar kādiem kārumiem palutināt kaķi

    Ar mīluļa pacienāšanu no galda labāk neaizrauties. Kārumu vietā vajadzētu izmantot speciālo barību, kas tieši šim iemeslam arī paredzēta un pazīstama ar nosaukumu – sterilizētu mājdzīvnieku gardumi. Neaizmirstiet, ka ir būtiski laiku pa laikam dzīvnieku palutināt ar našķīti, lai kaķis no ēšanas gūtu baudu un prieku, izvēloties tam piemērotus kārumus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē