• Vai ir vērts apdrošināt mājdzīvnieku?

    Apdrošināšana
    Veronika Stāvause
    16. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Izdzirdot par mājdzīvnieku apdrošināšanu, daudzi to īpašnieki, kā arī veterinārārsti joprojām ir pārsteigti. Konsultē ARMANDS LAGONS, apdrošināšanas kompānijas Balta īpašuma un speciālo produktu vadītājs.

    Armands Lagons gan atklāj, ka pirmā apdrošinātā mājdzīvnieka polise viņa pārstāvētajā uzņēmumā tika nokārtota jau pirms 15 gadiem sunim, vārdā Inikandrs. 

    Šo piecpadsmit gadu laikā uzņēmums strādājis pie tā, lai šo pakalpojumu padarītu sabiedrībai saprotamāku un pieejamāku, tai skaitā apdrošinot arī bezšķirnes suņus un kaķus. Lai gan vēsturiski vairāk ir apdrošināti tieši šķirnes dzīvnieki, beidzamajos gados pieaug interese arī par bezšķirnes dzīvnieku apdrošināšanu, jo veterinārie izdevumi ir vienlīdz dārgi gan šķirnes, gan bezšķirnes dzīvniekam.

    Apdrošināšanas kompānija If apdrošina suņus un kaķus vecumā no 6 mēnešiem līdz 8 gadiem, Balta – no 6 mēnešiem līdz 10 gadiem, savukārt apdrošināšanas kompānija BTA – līdz pat 12 gadu vecumam. Biežāk mājdzīvnieku apdrošināšanu izvēlas suņu saimnieki, tomēr, pakalpojumu popularizējot un piedāvājot īpašus nosacījumus, arvien vairāk tiek saņemti pieteikumi apdrošināti arī kaķi.

    Dzīvības un veselības apdrošināšana

    Mājdzīvnieka dzīvības apdrošināšana paredz dzīvnieka vērtības kompensāciju tā bojāejas gadījumā (slimības, dabas stihiju, ugunsnelaimes, negadījumu dēļ vai ja dzīvnieks jāiemidzina) vai trešo pušu ļaunprātīgas rīcības, tostarp zādzības, dēļ. Nozīmīgu finansiālo drošības izjūtu sniedz arī mājdzīvnieka veselības apdrošināšana.

    Tie, kuri saskārušies ar ārstēšanas izdevumiem, zina, cik apjomīgas izmaksas var rasties šādos gadījumos: veterinārmedicīniskie pakalpojumi nereti sasniedz pat vairākus simtus eiro.

    Tāpēc tiek segti arī veterinārmedicīniskie izdevumi (vizītes pie veterinārārsta, izdevumi par medikamentiem, analīzēm, laboratorijas pakalpojumiem, ķirurģiskām operācijām, rentgenoloģisko u. tml. izmeklēšanu un uzturēšanos stacionārā), kas radušies slimības vai negadījuma rezultātā. Neviens apdrošināšanas piedāvājums šobrīd neparedz rehabilitācijas izdevumu segšanu.

    Īpašnieka civiltiesiskā atbildība

    Mājdzīvnieka saimniekam iespējams apdrošināt arī savu civiltiesisko atbildību. Šajā apdrošināšanas veidā ir ietverta kompensācija par zaudējumiem, kurus mājdzīvnieks nodarījis trešajām pusēm, piemēram, suņa sagrauztu kaimiņmājas sētu vai cita dzīvnieka sakošanu.

    Civiltiesiskās atbildības apdrošināšana segs izdevumus arī tajā gadījumā, ja, piemēram, suns izskrien uz ielas un izraisa ceļu satiksmes negadījumu. Šajā situācijā apdrošinātājs sedz apskādētās automašīnas remontu.

    Medību vai dienesta suņa prasmju zudums

    If apdrošināšanas polisi varētu izvēlēties tie saimnieki, kuriem ir dienesta vai medību suns vai suns pavadonis, jo kompānija piedāvā atlīdzināt 50% no pilnas apdrošinājuma summas, ja suns slimības vai nelaimes gadījuma dēļ vairs nav spējīgs izpildīt pienākumus, kuru veikšanai tas bija speciāli apmācīts un ko pildīja līdz pat spēju zuduma dienai.

    Tāpat If ir vienīgā apdrošināšanas kompānija, kas savā risku klāstā piedāvā arī mājdzīvnieka īpašnieka ceļojuma atcelšanu vai pārtraukšanu, ja pēkšņas slimības vai nelaimes gadījuma dēļ mājdzīvnieka dzīvībai draud nopietnas briesmas, kuru dēļ mājdzīvnieka īpašnieks ir spiests atcelt ceļojumu vai atgriezties no tā agrāk. Uzņēmums atlīdzina ar ceļojumu saistītās neizmantotās un neatgūstamās transporta un naktsmītņu izmaksas, piemēram, lidmašīnas biļetes un maksu par viesnīcu.

    Cik liela ir apdrošināšanas prēmija

    Tā atkarīga no mājdzīvnieka tirgus vērtības, apdrošinātajiem riskiem un izvēlētā veterinārmedicīnisko izdevumu segšanas limita. Vairums apdrošināšanas polišu cenas ir robežās no 40 līdz 60 eiro gadā, kas ietver veterinārmedicīnisko izdevumu kompensāciju no 100 līdz 300 eiro un kompensāciju mājdzīvnieka bojāejas vai zādzības gadījumā 300 eiro apmērā. Minimālā apdrošināšanas prēmija ir 5 eiro, tomēr šī polise neparedz veterinārmedicīnisko izdevumu kompensēšanu, kas ir visbiežāk pieteiktais atlīdzības veids.

    Apdrošinot savu mīluli apdrošināšanas kompānijā If, polises cenu ietekmēs mājdzīvnieka šķirne un vecums, īpašnieka izvēlētā apdrošinājuma summa un fakts, vai mājdzīvniekam ir mikročips. Savukārt apdrošināšanas kompānijas BTA mājaslapā tiek norādītas prēmijas diviem apdrošināšanas segumiem – 5 un 10 eiro gadā.

    Pašrisks

    Balta un BTA apdrošināšanas piedāvājumi neparedz pašrisku, kamēr apdrošināšanas kompānijas If pašrisks ir 40 eiro, kas ir attiecināms uz vienu slimības/traumas ārstniecības ciklu. Piemēram, ja mājdzīvnieks ir saslimis un veterinārārsts tiek apmeklēts trīs reizes, kā arī veikta operācija un lietoti medikamenti, tad pašrisks tiks atskaitīts no kopējiem ārstniecības izdevumiem par šīs vienas slimības/traumas ārstēšanu.

    Iepazīsties ar noteikumiem!

    Žurnāls ASTES sazinājās ar vairākiem mājdzīvnieku īpašniekiem, un viņu pieredze attiecībā uz mājdzīvnieku apdrošināšanu ir pozitīva. Tomēr neatkarīgi no apdrošināšanas kompānijas, kurā savu mīluli izvēlēsieties apdrošināt, pirms līguma slēgšanas rūpīgi jāiepazīstas ar visiem apdrošināšanas noteikumiem. Tādējādi garām nepaslīdēs, piemēram, fakts, ka, iegādājoties If polisi pirmo reizi, tiek noteikts 14 dienu nogaidīšanas periods, kura laikā zaudējumi netiek atlīdzināti, savukārt sabiedrības Balta atbildība par apdrošināto dzīvnieku negadījuma dēļ iestājas kopš polises iegādes brīža, bet slimības dēļ – pēc 20 dienām no līguma spēkā stāšanās dienas. Tāpat apdrošināšanas kompānija If neatlīdzina izdevumus, kas saistīti ar alerģiju un hronisku slimību ārstēšanu.

    Iekļautie riski:

    BALTA

    BTA

    IF

    Dzīvības apdrošināšana

    x

    x

    x

    Veselības apdrošināšana

    x

     

    x

    Īpašnieka civiltiesiskā apdrošināšana

    x

     

    x

    Trešo personu prettiesiska rīcība (zādzība vai nonāvēšana)

    x

    x (tikai nonāvēšana)

    x

    Mājdzīvnieka īpašnieka ceļojuma pārtraukšana/atcelšana

     

     

    x

    Medību vai dienesta suņu prasmju zudums

     

     

    x

    Pieredze

    • Agate Bērziņa, Fostera saimniece

    «Mums ir amerikāņu buldogs, un, zinot to, ka viņš ir ļoti alerģisks, kā arī faktu, ka veterinārmedicīnas pakalpojumi Latvijā ir dārgi, nolēmām viņu apdrošināt. Par apdrošināšanu uzzinājām, ieraugot reklāmu zoopreču veikalā. Sākumā likās, ka tas varētu būt diezgan dārgi. Intereses pēc If mājaslapā aizpildījām pieteikumu, un izrādījās, ka tā nebūt nav. Mēneša maksājums bija ap 10 eiro.

    Pagājušajā vasarā suns apēda gumijas bumbiņu, kas, protams, radīja veselības problēmas. Par laimi, operācija nebija nepieciešama un bumbiņu izdevās izvilkt ar gastroskopu.

    Kopējās izmaksas no diagnosticēšanas līdz izārstēšanas brīdim bija ap 450 eiro.

    Sadarbība ar apdrošināšanas kompāniju bija ļoti vienkārša – mums izstāstīja, kas jādara un kādi dokumenti jāiesniedz. Visu iesniedzām internetā un ātri saņēmām atmaksu. Suns joprojām ir apdrošināts, un varam sniegt tikai tās labākās atsauksmes. Pārsteidza, ka veterinārārsti nav informēti, kas ir nepieciešams, ja mājdzīvniekam ir apdrošināšana.»

    • Santa Šulce, Ārčija (Osbert Glorija Valorosa) saimniece

    «Mans Cane Corso šķirnes suns ir apdrošināts Baltā, un apdrošināšanu esmu izmantojusi, kad Ārčijam parādījās alerģiska reakcija. Pie veterinārārsta devāmies naktī, vizītes atkārtojām vēl vairākas reizes, tika veiktas pārbaudes un izrakstītas zāles. Uzrādot maksājuma dokumentus un ārsta izrakstu, visas izmaksas (165 eiro), kas trīs reizes pārsniedza gada apdrošināšanas maksājumu, tika segtas. Ārčijs joprojām ir apdrošināts. Apdrošināšana sedz ārstniecības izmaksas, medikamentus, kā arī ir nelaimes gadījumus.»

    • Līna Lisnere, Maikliņa saimniece

    «Ņemot vērā, ka mūsu ģimenes četri kaķi ir pilntiesīgi ģimenes locekļi un arī reizēm mēdz paņemt slimības lapu, mājdzīvniekus apdrošinām jau vairākus gadus. Nesen viens no kaķiem sasirga, un sonogrāfijā apstiprinājās, ka dzīvnieks acīmredzot norijis svešķermeni. Tika pieņemts lēmums svešķermeni izoperēt, kaķis operāciju pārcieta lieliski, bet ārstēšanās izmaksas sasniedza 100 eiro. Iesniedzām kompānijai Balta veterinārārsta izrakstu par ārstēšanu, un jau pēc 3 dienām saņēmām pārskaitījumu par visu iztērēto summu. Bijām priecīgi gan par veselu mīluli, gan ietaupītiem tēriņiem.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē