• IQ tests suņiem

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    16. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Pārbaudīt suņa IQ var arī mājas apstākļos, tam nevajag ne sarežģītas ierīces, ne speciālista klātbūtni. Pirms veic testu, pārliecinies, ka nekas nenovērš suņa uzmanību, ka viņš ir mierīgs un labi atpūties.

    Testēšanai tev būs nepieciešams: kārumu gabaliņi, hronometrs, plastmasas spainītis vai burka, dvielis, liels kartona gabals

    Uzdevums Nr. 1

    Nosēdini suni, pāris metrus no viņa uz grīdas noliec kaut ko garšīgu. Pārklāj cienastu ar plastmasas spainīti vai burku. Uzmanību, gatavību, starts! Ieslēdz hronometru un piefiksē, cik ilgs laiks sunim būs nepieciešams, lai izdabūtu kārumu no spainīša apakšas.

    Uzdevums Nr. 2

    Atkal nosēdini suni. Apklāj viņu ar dvieli vai pledu un ar hronometra palīdzību nosaki, cik laika viņam būs nepieciešams, lai atbrīvotos. Kad suns tiks brīvībā, iedod viņam balvā kaut ko garšīgu.

    Uzdevums Nr. 3

    Uzmeistaro no kartona sienu, kas ir pietiekami augsta, lai suns tai nevarētu parlēkt pāri. Vienā pusē nosēdini suni, otrā noliec kārumu – tikai tā, lai caur kartonu suns to nevarētu redzēt. Piefiksē, cik laika sunim būs nepieciešams, lai viņš saprastu, kur atrodas kārums un atrastu to.

    Rezultāti

    Pēc testa autora zoopsihologa Stenlija Korena domām, ja suns katru uzdevumu izpildīja mazāk nekā piecu sekunžu laikā – viņš ir īsts ģēnijs. Ja katra uzdevuma izpildei sunim bija vajadzīgas apmēram desmit sekundes – viņam ir lielisks intelekts. Divdesmit sekundes – rezultāts augstāks par vidējo. Trīsdesmit līdz piecdesmit sekundes katram uzdevumam nozīmē, ka suns ne vienmēr visu saprot tik ātri, kā gribētos. Bet, ja katram uzdevumam aizgāja vairāk par piecdesmit sekundēm, tavam mīlulim ir lēna domāšana.

    Ja testa rezultāti nav tik labi, kā esi cerējis, nebēdājies. Iespējams, suni neieinteresēja tevis sagatavotais kārums, bet varbūt viņš vienkārši ir pārāk gudrs, lai uztvertu šos uzdevumus nopietni (jā, arī tā gadās).

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē