• Uzgrauzt kukaini - kāpēc liela pasaules daļa iecienījusi šo maltīti?

    Interesanti
    Līva Kalniņa
    2. janvāris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Doma par grauzdēta circeņa vai apceptas kodes kūniņas uzkodu tev, visticamāk, nešķitīs vilinoša, jo Rietumos šāda ēšanas kultūra ir sveša. Turpretī cilvēki Āzijā, Āfrikā un Dienvidamerikā ar kāru muti apēdīs kādu treknu, sulīgi pagatavotu kukainīti.

    Viens no Austrālijas aborigēnu mazuļu gardumiem ir medus skudras. Medu, ko šie kukainīši ievākuši no ziediem, tie nēsā sev līdzi tāpat kā gliemezis māju. Medus skudras vēders ir gluži kā medus podiņš. Ja bērns vēlas panašķēties, viņš ķer rokā skudru, ņem to aiz galvas un liek mutē.

    Citur tos uzskata tikai un vienīgi par kaitēkļiem, bet Kenijā termītiem ir vieta uz šķīvja. Labi pagatavoti siseņi ir cieņā Taizemē. Meksikāņi, kuru virtuve iemantojusi atzinību arī citviet pasaulē, labprāt mielojas ar tako, kas pildīti ar sienāzīšiem, vai sienāžiem, kas apcepti kopā ar ķiploku un laimu. Ja aizbrauksi ceļojumā uz Ķīnu, nobaudi simtkāja uzkodu, ko mēdz tirgot uz ielām. Krāšņie lidoņi – spāres – izrādās ir ēdami gan kāpura, gan pieauguša kukaiņa stadijā. Indonēzijā un Ķīnā spāres vāra un cep.

    Ne visu var ēst

    Saskaņā ar Kalifornijas zinātņu centra kukaiņu ēšanas pētnieka Braiena Fišera pētījumu pasaulē ir vairāk nekā 1700 kukaiņu tipu, ko var ēst. Tomēr daļa no ēdamajiem kukaiņiem var izraisīt alerģiju. Savukārt citi nav ēdami, iekams nav rūpīgi nomazgāti un prasmīgi apstrādāti karstā temperatūrā, jo uz tiem ir kaitīgi mikrobi. Šo iemeslu dēļ mazdārziņā noķertu kukaini nekādā gadījumā nedrīkst ēst. Tas var izrādīties ne tikai bīstami, bet arī letāli (no kukaiņa koduma var piepampt mēle, un cilvēks var nosmakt).

    Insektu daļas ēdienā

    Gatavojot maltīti mājas apstākļos, pastāv iespēja, ka ēdienā nonāk insekts vai tā daļa. Mazs odiņš zupā vai mušas kāja cepetī – neviens to pat neievēro. Tāpat kā tos vidēji astoņus zirnekļus, ko katrs cilvēks mūža laikā apēdot miegā. Interesanti, ka ASV lauksaimniecības departaments pat izstrādājis īpašu dokumentu, kas atļauj, piemēram, 100 gramos zemesriekstu sviesta atrasties 30 insektu daļiņām, savukārt 225 gramos nūdeļu drīkst atrasties līdz 225 insektu fragmenti.

    Galvenais – nezināt

    Nav informācijas, cik tas bijis saskaņots ar maltītes pasūtītājiem, bet Nīderlandē veikts savdabīgs garšu eksperiments – aklais tests. Eksotisko ēdienu restorānā pavāri pagatavojuši divu veidu gaļas bumbiņas. Pirmo sastāvā bijusi tikai gaļa, savukārt otras bijušas papildinātas ar Meksikā iecienītu kulinārijā izmantojamu vaboļu kāpuru gaļu. Nezinādami ēdiena sastāvu, 9 no 10 restorāna apmeklētājiem par gardākām atzinuši tās gaļas bumbiņas, kurās bijusi vaboļu kāpuru gaļa.

    Pārtikas speciālisti kukaiņu ēšanā neko neparastu nesaskata.

    Ja tā padomā – ja varam ēst to, kas kādreiz bijusi, piemēram, vista, kādēļ gan lai neēstu sienāzi vai simtkāji?!

    Tomēr rietumniekiem vēl ir aizspriedumi. Citzemju pavāri teic, ka, lai tos pārvarētu un nogaršotu ne tikai garšas kārpiņām tīkamos, bet arī veselīgos (vai vismaz nekaitīgos) insektus, cilvēkiem jādod iespēja iegādāties jau gatavas kukaiņu uzkodas nelielos iepakojumos – lai pierod.

    Uz cita fona:

    Starp citu!

    Insekti ir proteīna (olbaltumvielu) zelta raktuves. 40–60 procenti no sienāžu, circeņu, skudru, termītu, kožu, vaboļu u. c. kukaiņu masas sastāv no tīra proteīna. Insekti satur arī daudz vitamīnu un minerālvielu.

    Ceptu sienāžu recepte

    Cepti sienāži, kā stāsta tie, kas tos baudījuši, garšo līdzīgi kā vītināta vobla, vismaz asociācijas līdzīgas – kaut kas it kā kūpināts, grauzdēts un pikants. Cepšanai derot arī mūsu pašu Latvijas sienāži, kurus varot iegādāties dažos makšķernieku veikalos. Ja trūks drosmes pašam kaut ko tādu mēģināt pagatavot, vismaz būs izpratne, no kā tāda uzkoda sastāv, ja kādreiz kāds pacienās.

    Sastāvdaļas:

    • 2 krūzes sienāžu
    • 1 ola
    • sāls, pipari, ķiploku pulveris
    • kokosriekstu eļļa vai Āfrikas palmu eļļa

    Pagatavošana:

    Uz minūti ieliec sienāžus verdošā ūdenī. Nosusini. Bļodiņā sajauc olu, sāli, piparus, ķiploku pulveri un pievieno nedaudz ūdens. Nožuvušos sienāžus pa vienam apviļā garšvielu mērcē un cep karstā eļļā. Pasniedz ar karstu, stipru kafiju vai tēju; citi tos iecienījuši arī pie alus.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē