• Rīgas Zooloģiskajā dārzā apmeklētājus gaida noslēpumainie atnācēji

    Interesanti
    Santa.lv
    Santa.lv
    18. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ķīnas cimdiņkrabis
    Foto: Publicitātes foto
    Ķīnas cimdiņkrabis
    Latvijas daba un tās dzīvnieku valsts vienmēr ir bijusi ļoti mainīga. Vienas sugas izzudušas, bet citas ieradušās un palikušas šeit uz patstāvīgu dzīvi. Ne katrs zina, ka vēl salīdzinoši nesen Latvijā nevarēja sastapt ne paugurknābja gulbjus, ne jūraskraukļus un pat baltais stārķis un pelēkais zaķis zināmā mērā uzskatāmi par ienācējiem mūsu dabā.

    Teju vai ik gadu mēs uzzinām par kādu jaunu invazīvu dzīvnieku sugu, kas noķerta vai redzēta Latvijas mežos, pļavās vai ūdeņos. Nu arī zoodārzā varēs aplūkot daļu no mūsu dabas jaunpienācējiem – mūsu jaunajiem kaimiņiem.

    19. jūnijā plkst. 12.00 Rīgas zooloģiskajā dārzā tiks atklātas divas jaunas ekspozīcijas, kuru iemītnieki ir Latvijas dabas jaunatnācēji – Latvijas zivju un bezmugurkaulnieku ekspozīcija Akvārija ēkā, kā arī zeltaino šakāļu mītne. 

     

    Dzeloņvaigu vēzis
    Dzeloņvaigu vēzis

    Ar Valsts zivju fonda atbalstu paplašinātajā Akvārija ēkā nu apmeklētājus pārsteigs drukns, Bolderājā noķerts Ķīnas cimdiņkrabis, Vidzemē sagūstīti Amerikas signālvēži un dzeloņvaigu vēži, kā arī no Latgales atceļojušie Amūras rotani. Katram no šiem dzīvniekiem ceļš uz Latviju bijis atšķirīgs – krabji atkuģojuši ar kuģu balasta ūdeņiem, vēžus cilvēki salaiduši ezeros cerībā uz brangu lomu, bet rotanus Daugavpils apkaimes karjerā, iespējams, izlaidis kāds akvārija īpašnieks, kuram mazkustīgās zivteles vienkārši apnikušas.

    Amūras rotans
    Amūras rotans

     

    Arī zoodārza akvārija līdzšinējā ekspozīcija ir kļuvusi krietni latviskāka un nu eksotiskās svešzemju zivis daudzviet nomainījuši mūsu ūdeņu sapali, spidiļķi, līņi,  asari un zuši, lai pašmāju makšķernieki, atnākot uz zoodārzu, ģimenei varētu parādīt savas sapņu zivis, kuru dēļ ik nedēļas nogali ne viens vien grams asiņu odiem izbarots. Ņemot vērā sugas nosaukumā salasāmo saistību ar zoodārza augstāko vadību, īpaša vieta komfortablā ūdenstilpē ierādīta paprāvai līdakai, kura tā vien gaida ekspozīcijas atklāšanas svētku maltīti (divas ekoloģiski nevainojamas karūsas). 

    Jau vairākus gadus par pilntiesīgu Latvijas dzīvnieku var uzskatīt arī no dienvidiem ienākušo zeltaino šakāli. Nu seši šīs sugas pārstāvji ir arī Rīgas zoodārzā – atceļojuši no Bergenas zoodārza Holandē un paslēpušies pašu izraktā alā pārbūvētajā kādreizējā vilku mītnē. Novecojušās mītnes žoga nomaiņa un jauna skatu laukuma būvniecība bija iespējama vien pateicoties dāsnajam Rasmas Aistrauts ziedojumam.

    Šakāļi tik labi iejutušies plašajā aplokā, ka par viņu klātbūtni liecina vien ik dienu pazudusī gaļa un kaudzītes no tā, kas paliek pāri pēc gaļas apēšanas…

    Zoodārza vadība gan cer, ka tik bezatbildīga attieksme pret tiešo pienākumu veikšanu nebūs mūžīga un dzīvnieki arī dienā izlīdīs no alas, lai Latvijas ļaudīm tomēr būtu iespēja apskatīt zeltainos šakāļus ne tikai uz informatīvā stenda pie ekspozīcijas skatu laukuma. Gaidot šo brīdi, zoodārzs pat ir gatavs izsludināt balvu – gada abonementu ģimenei, tam apmeklētājam, kuram pirmajam izdosies nofilmēt vai nofotografēt zoodārza noslēpumainākos iemītniekus – zeltainos šakāļus.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē