• Mūžam jaunais tārpiņš

    Interesanti
    Santa.lv
    Santa.lv
    13. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: wikiwand.com
    Plakantārpam planārijai (Schmidtea mediterranea), kas dabā dzīvo Dienvideiropas zemju un Tunisijas upēs un dīķos, piemīt neparastas spējas neierobežoti atjaunot savus orgānus un nomainīt bojātos audus. Tā šī planārija spēj attālināt novecošanos un pagarināt savu mūžu.

    Zinātnieki šai tārpa spējai saglabāt mūžīgo jaunību pievērsuši īpašu uzmanību, izzinot, kādi mehānismi darbojas tā šūnās. Ja kaut ko līdzīgu izdotos iedarbināt arī citu dzīvnieku un cilvēku organismā, slimības un novecošanās daudz mazāk ietekmētu dzīves ilgumu un negadījumā zaudētus orgānus būtu iespējams izaudzēt no jauna. Izklausās neticami, bet, ja tas dabā ir pa spēkam mazajam tārpiņam, varbūt ar zinātnes un medicīnas palīdzību tamlīdzīgus brīnumus piedzīvos arī citas dzīvas būtnes.

    Gluži nemirstīga planārija nav – to ir iespējams arī nogalināt, taču, pateicoties savām audu atjaunošanas spējām, tārpiņš spēj nodzīvot salīdzinoši garu mūžu – 15 un vairāk gadu.

    Pat ja šim tārpiņam nogriež galvu, tam gluži kā pasakā par pūķi nogrieztās vietā ataug jauna. Dzīvnieku pasaulē vairākām būtnēm ataug zaudētas ķermeņa daļas, bet galva – nevienam citam.

    Kas tad īsti notiek planāriju organismā? Tajā visas dzīves garumā saglabājas īpašas cilmes šūnas – neoblasti. Cilmes šūnas ir visiem dzīvniekiem un arī cilvēkiem, taču tās aktīvi darbojas tikai pašā organisma attīstības sākumā, kad veidojas audi un orgāni. Kad šis darbiņš padarīts, cilmes šūnu skaits parasti strauji samazinās.

    Planārijām tās saglabājas lielā skaitā (vismaz 20% no visām organisma šūnām) un ir gatavas jebkurā brīdī, kad vien nepieciešams, salabot bojāto vietu vai pilnībā no jauna izveidot jebkuru zaudēto orgānu vai tā daļu – atjaunojas arī smadzenes, acis, zarnas. Interesanti, ka cilmes šūnas ikreiz zina, kas tām jāataudzē. Bet, kad planāriju sagriež gabalos, pietiek, ka katrā no tiem ir tikai viens vienīgs neoblasts, lai katrs gabaliņš spētu izveidoties par jaunu planāriju.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē