• Kāpēc krājkasītēm ir cūkas forma

    Interesanti
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    10. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Sākotnēji cilvēki naudu krāja māla podos, līdz pamazām dzima ideja, kā podu izveidot tā, lai vieglāk būtu pretoties kārdinājumam naudu no krātuvītes atkal izķeksēt. Mūsdienās krājkasīte bieži ir cūkas formā, lai arī cūka nav dzīvnieks, kurš kaut ko slēptu, krātu, atšķirībā, piemēram, no suņa, kurš ierok kaulu zemē.

    Šī tradīcija, visticamāk, nāk no viduslaiku Anglijas. Podus, kuros nereti glabāja arī naudu, bieži sauca par pygg jar, jo tos gatavoja no oranžas krāsas māliem – pygg. Termins piggy bank apritē iegāja ilgi pirms krājkasīšu popularitātes cūkas figūriņas formā, pateicoties vārdu pig (cūka) un pygg  līdzīgajam skanējumam. Ar laiku oranžo mālu pārstāja izmantot trauku gatavošanā, tāpēc pats termins pygg vairs netika lietots. Tā nozīme tika aizmirsta, bet pašas krājkasītes, balstoties uz līdzīgo skanējumu ar vārdu pig, sāka saukt par piggy bank.

    19. gadsimta sākumā Anglijā podnieki saņēma pasūtījumu izgatavot piggy bank, un viņi podu vietā izgatavoja māla cūkas. Krājkasītes cūkas formā iepatikās pasūtītājiem, un tās kā rotaļlietas radīja prieku bērniem. Tā māla pods naudas glabāšanai pēc dažiem gadsimtiem pārvērtās par vispopulārāko suvenīru pasaulē – cūciņu krājkasīti.

    Otra versija vēsta, ka krājkasīte cūciņa parādījās Ķīnā. Cūka tur, tāpat kā daudzās citās pasaules tautās, tiek uzskatīta par labklājības simbolu. Tāpēc ķīnieši sāka gatavot traukus naudas krāšanai tieši šī dzīvnieka formā. Vēlāk šādas krājkasītes kļuva populāras visā pasaulē.

    Viena no turīgākajām naudas cūciņām atrodas Sietlas tirgū Amerikā. Tās vārds ir Reičela, svars — vairāk nekā 200 kilogramu. Tā tirgus laukumā tika uzstādīta 1986. gadā, un tirgus vadības aplēses liecina, ka no bronzas izgatavotajā cūciņā samests jau aptuveni 200 000 ASV dolāru. Savukārt vienai no vecākajām zināmajām krājkasītēm ir vairāk nekā 650 gadu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē