• Kā pareizi tīrīt putnu būri

    Putnu kopšana
    Līva Kalniņa
    30. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Līva Kalniņa
    Putnu būrīša tīrīšanu ieteicams veikt ne retāk kā reizi mēnesī.

    Putniņi, kas ikdienā priecē ar košajām spalvām un amizanto uzvedību, savā miteklī var radīt lielu šmuci. Lai arī sākumā būra tīrīšana var likties apnicīga, jo ir tik daudz restīšu un stūrīšu, kas jānospodrina, ir vērts turēties pie stingra uzkopšanas grafika, jo putnu veselība ir atkarīga arī no vides tīrības. 

    Laikus neaizvākti putna ekskrementi rada amonjaka gāzi – asu smaku. Ieelpots amonjaks ir kaitīgs gan putna, gan cilvēka plaušām.

    Pirms sāc būra tīrīšanu, pirmkārt, novieto drošā vietā tā iemītnieku. Pēc tam izņem ēdiena un ūdens traukus, rotaļlietas, šūpoles u. c. Izkrati ekskrementus, ēdiena atliekas un gružus virs atkritumu tvertnes vai izsūc ar putekļu sūcēju. Ja liec būrī paklājiņu, netīro izmet ārā.

    Sagatavo mazgāšanas līdzekli

    Putni ir ļoti jutīgi pret ķimikālijām, tāpēc mazgāšanas līdzeklim jābūt saudzīgam. Izmanto siltu ūdeni, kam proporcijā 1:1 piejaukts roku ādai saudzīgs trauku mazgājamais līdzeklis, soda vai galda etiķis. Veikalos iespējams iegādāties arī speciālu būru mazgāšanai paredzētu šķīdumu.

    Tīrīšanas instrukcija

    Pirms apstrādā būrīti ar sagatavoto tīrīšanas līdzekli, izskalo to ar stipru silta ūdens strūklu (visparocīgāk būs to ielikt vannā un izskalot ar dušu). Var izmantot arī stipri siltā ūdenī samitrinātu trauku mazgāšanas sūklīti.

    • Beršana

    Kad būrītis noskalots no lielākajiem netīrumiem un putekļiem, liec lietā asu birsti. Samitrini to sagatavotajā tīrīšanas līdzeklī un rūpīgi izberz visus stūrīšus un maliņas, būra apakšu, augšu un restes. Ja būrī ir grūti aizsniedzamas vietas, lieti noderēs veca zobu suka.

    • Skalošana vēlreiz

    Kad esi ticis vaļā no netīrumiem, kārtīgi izskalo būri vēlreiz. Galvenais ir noskalot tīrīšanas līdzekļa pēdas, lai putns nepaslīdētu vai nesaindētos.

    • Būra aksesuāru tīrīšana

    Tieši tādā pašā veidā notīri ēdiena un dzēriena traukus, mantiņas un visus pārējos priekšmetus, ko grasies likt atpakaļ būrī. Alternatīva mazgāšanai ar rokām ir šī darbiņa uzticēšana trauku mazgājamajai mašīnai. Lielāko daļu plastmasas un vinila priekšmetu drīkst mazgāt trauku mašīnā. Bet, pirms to dari, labāk pārliecinies, izpētot produkta iepakojumu vai sameklējot informāciju internetā. Pretējā gadījumā plastmasas trauks var sākt kust vai deformēties.

    • Baktēriju iznīcināšana

    Ja putniņš bijis slims vai esi iegādājies lietotu putnu būri, jāveic dezinfekcija. Atšķirībā no mazgāšanas līdzekļa speciālisti iesaka šim nolūkam iegādāties rūpnieciski ražotu dezinfekcijas šķīdumu, nevis lietot tautas līdzekļus.

    Ja tādu neizdodas iegādāties, var izmantot puskrūzi balinātāja, ko atšķaida ar četriem litriem ūdens. Taču šāds kokteilis jālieto ārkārtīgi uzmanīgi. Pēc tā lietošanas vairākas reizes būris jāizskalo un jāizvēdina telpa, lai gaisā nebūtu balinātāja izgarojumi, kas ir ļoti kaitīgi putna elpceļiem.

    Kad būris ir tīrs no mazgāšanas līdzekļiem, tas jāizslauka vai jānoliek izžūt saulītē. Pirms liec putniņu atpakaļ, būrim jābūt pilnīgi sausam.

    Kā uzturēt būri tīru ikdienā

    • Izmanto paklājiņu!

    Izklāj uz būrīša grīdas avīzi (nekādā gadījumā glancēta žurnāla lapas), salveti vai audumu, ko nebūs žēl izmest, kad tas kļūs netīrs. Paklājiņš neaizstās būra vispārēju mazgāšanu, bet uzturēs kārtību starplaikos. Vienā reizē uz grīdas vari noklāt vairākas salvešu kārtas. Kad virsējā kļuvusi netīra, izņem tikai to.

    • Regulē tualetes lietas!

    Putniem nepiemīt fizioloģiska spēja paciesties. Viņi nokārtojas tur un tajā brīdī, kad ir vajadzība. Labākais, ko tu vari darīt, ir novērot, kur taviem putneļiem tīk nokārtoties visbiežāk, un tur novietot salveti, sedziņu vai citu piemērotu materiālu, ko ātri var nokopt.

    • Neielaid netīrību!

    Veic ģenerālo tīrīšanu regulāri. Maini grīdas paklājiņus katru dienu. Mazgā traukus ik pēc pāris dienām. Ievēro principu: ja šis trauks ir pārāk netīrs, lai es no tā ēstu, tas ir pārāk netīrs arī putnam. Regulāra higiēna novērsīs situāciju, ka telpā ir nepatīkams aromāts un putnu būris jāmērcē, lai netīrumi būtu nomazgājami.

    Ja uz koka šūpolēm vai kāpslīša ir ieēdušies netīrumi, ko neizdodas notīrīt ar ūdeni, noskrāpē tos ar smilšpapīru!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē