• Jauno Žurkas gadu sagaidot…

    Interesanti
    Santa.lv
    Santa.lv
    24. janvāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tuvojoties gadu mijai pēc Austrumu kalendāra, kas notiks 25. janvārī, mēs no Baltās Metāla Žurkas un viņas radiniekiem grauzējiem varam mācīties daudzas vērtīgas lietas!

    Grauzēji ir lielākā zīdītāju kārta, kurā apvienoti apmēram 40% no visiem zīdītājdzīvniekiem. Kopumā tās ir apmēram 2300 sugas, kas apdzīvo visu pasauli, izņemot Antarktīdu. Tas nozīmē, ka Baltās Metāla Žurkas gada vēstneši ir visās pasaulēs malās un tie dzīvo mums līdzās, nereti arī vienā mājā ar mums.

    No visas plašās grauzēju radu saimes Latvijas dabā sastopamas 21 suga, kas augumā pārsvarā ir nelieli dzīvnieki. Latvijā lielākais aszobainis ir bebrs, savukārt mazākais ir pundurpele, kas sver tikai 5–10 gramus (salīdzinājumā bebrs – 18 un vairāk kg).

    Rīgas Zoodārzā mīt 17 sugu grauzēji gan no Eiropas (tostarp Latvijas – lidvāvere, lielais un meža susuris un bebrs) un Āzijas (ieskaitot zoodārza nominēto šīgada dzīvnieku – Filipīnu mākoņžurku un Indijas dzeloņcūku), Āfrikas (daudzu apmeklētāju iemīļotie kailie smilšracēji un Madagaskaras milzukāmis, Āfrikas koku dzeloņcūkas), kā arī Dienvidamerikas (arīdzan lielākais grauzējs pasaulē kapibara, moko, aguti).

     

    Pasaules Sarkanajā grāmatā no Rīgas zoodārzā apskatāmajiem grauzējiem kā apdraudēti (IUCN EN kategorija) iekļauti Madagaskaras salā dzīvojošie Madagaskaras milzukāmji, kas mitinās Tropu mājas naktsdzīvnieku ekspozīcijā. Aguti, Filipīnu mākoņžurka un Madagaskaras milzukāmji iekļauti Eiropas un Pasaules ciltsgrāmatās (ESB un ISB), kas norāda uz dzīvnieku vērtību un dalību kvalitatīvas nebrīves populācijas veidošanā.

    Grauzēju talanti un īpašības, kas noderētu arī mums:

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē