• Holivudas zvaigzne – populārākais pasaules lācis Barts

    Daba un dzīvnieki
    Vineta Vizule
    26. janvāris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Astes
    Starp visiem brūnajiem lāčiem laikam nav slavenākas ekrāna zvaigznes par Bartu. Patiesībā tie ir divi dažādos laika posmos dzīvojuši lāči – lielais Barts un viņa pēctecis Barts 2, kuru mēdza dēvēt arī par mazo Bartu.

    Abus lāčus par Holivudas kinoleģendām padarīja profesionālie Holivudas dzīvnieku treneri – Dags un Linne Sjūzi. Viņi 1977. gada 19. janvārī dzimušo lācēnu Bartu ieraudzīja zoodārzā un vēl pavisam augumā sīciņu iegādājās, lai apmācītu kinoindustrijas vajadzībām.

    Daudzviet Bartam piedēvēts grizlilāča gods, taču patiesībā Barts bija Aļaskas brūno lāču pasugas – Kadjakas lāču – pārstāvis. Kadjakas lāči raksturoti kā vieni no lielākajiem uz zemes mītošajiem sauszemes plēsējiem. Paaudzies Barts uzstādīja rekordu – bija 2,9 metrus garš (izslējies uz pakaļkājām) un ap 650–700 kilogramu smags.

    Lācis aktieris, ko skatītāji mīlēja

    Savas aktiera karjeras laikā Barts paguva tēlot pats sava – lāča – lomu gan Itālijas un Austrijas Alpos, gan ASV Aļaskas štata sniegos, gan Kanādas ziemeļnieciskajās ainavās. Lācis iekaroja ne tikai kolēģu sirdis, bet arī daudzskaitlīgās dažādu kontinentu skatītāju auditorijas mīlestību. Stāsta, ka lielajam lācim aplausi un publikas sajūma patikusi ne mazāk kā laši kalnu upēs un mellenāji brīvdabas filmēšanas laukumos.

     

    Bartam pat bija gods piedalīties ASV kinoakadēmijas prestižās Oskara balvas pasniegšanā. Kopā ar aktieri Maiku Maijersu viņš pretendēja uz godpilno balvu 1998. gadā, kā arī viņam tika uzticēts pieteikt nominantu Oskara balvas pasniegšanas 70. gadadienas ceremonijā. Viņš bija saposies ar tauriņu un uz skatuves ieradās, turot ķepās Oskara nominantu aploksni, kas bija izgatavota no koka.

    Uz ekrāniem Barts nereti izskatījās nikns un biedējošs, taču ārpus kadra Barts sevi parādīja lielākoties kā draudzīgu un inteliģentu lāci.
    Barta ekrāna kolēģi bijuši daudzi slaveni aktieri, piemēram, Breds Pits, Entonijs Hopkinss, Hjū Grānts, Alekss Boldvins, Sāra Džesika Pārkere. Savā septiņpa­dsmit gadu ilgajā aktiera karjerā Barts piedalījās 16 filmās, no kurām pazīstamākās ir Varenā daba (The Great Outdoors), Lācis (The Bear), Baltais ilknis (White Fang), Rudens leģendas (Legends of the Fall), Kritiskā robeža (The Edge).

    Holivudas zvaigznei Hjū Grāntam esot bijis bail pietuvoties savam ekrāna partnerim, tāpēc drosmei viņš pirms filmēšanās nedaudz iedzēris. Lācis, sajūtot alkohola smaku, esot saniknojies un grasījies pārmācīt Grāntu, par ko Džesika Pārkere teikusi, ka labi saprotot Barta emocijas, jo arī viņai esot riebums strādāt ar iereibušiem partneriem.

    Barts 2 jeb mazais Barts

    Barts nodzīvoja vairāk nekā 23 gadus un 2000. gadā mira no vēža. Tā kā Barta panākumi bija tik iedvesmojoši, kinoindustrija lūkojās pēc viņa aizstājēja. Dags un Linne Sjūzi savā aizgādībā paņēma vēl divus mazus lācēnus, kas bija kļuvuši par bāreņiem pēc tam, kad viņu māti nošāva malumednieki. Abi lācēni bija pavadījuši divas dienas vientulībā un izmisumā, līdz tos atrada vietējā makšķernieku kluba pārstāvji. Brālīti nosauca sava priekšgājēja vārdā par Bartu 2, bet viņa māsiņu par medus bumbiņu (Honey Bump). Bartu 2 mēdza dēvēt arī par mazo Bartu, jo augumā viņš nebija padevies kā viņa priekšgājējs, taču tāpat bija pietiekami iespaidīgs – garumā 2,59 metri un svarā ap 500 kilogramiem.

    Barts 2 bija ne mazāk slavens aktieris

    Bartu 2 var redzēt tādās filmās kā Dr. Dūlitls 2 (Dr. Dolittle), kur viņš saspēlējas ar Ediju Mērfiju, Savvaļā (Into The Wild), kur ekrāna partneris ir Šons Penns, filmā Mēs iegādājāmies zoodārzu (We Bought a Zoo), seriālā Troņu spēles (Game of Thrones) un citur.

    Arī Barts 2 var lepoties, ka bijis vienā kadrā ar filmzvaigznēm, piemēram, Bredu Pitu, Dženiferu Enistoni, Robertu Redfordu.
    Barta 2 māsiņa filmējusies vairākās epizodiskās lomās un pat dažkārt dublējusi savu brāli, lai gan augumā bijusi krietni sīkāka – tikai 1,93 metri.

    Triku meistars

    Barts 2 treneru vadībā iemācījies pēc komandas iet no punkta A uz punktu B, atplest žokli un rādīt zobus, pacelties pakaļkājās un arī staigāt uz divām kājām, lēni no noteiktas atzīmes pietuvoties kamerai, paskatīties noteiktā virzienā, pamāt ar ķepu. Vēl mazais Barts iemācījies lēkāt pārmaiņus uz pakaļkājām un priekšķepām, tā demonstrējot laimīgu lāci, noliekt galvu un rādīt draudīgu skatienu, iespraukties teltī, iesaistīties tuvcīņā ar aktieri un pārtraukt to pēc komandas, izlikties par beigtu un nekustīgi gulēt.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē