• Ar ko runā skudras?

    Interesanti
    Santa.lv
    Santa.lv
    26. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Judy Gallagher, Flickr.com
    Skudrām ir sava īpašā valoda, ar kuras palīdzību viņas brīdina viena otru par briesmām, kur meklēt barību, sasauc koloniju skudru pūznī, lai apkalpotu skudru karalieni utt.

    Par vārdiem skudrām kalpo nekas cits kā ķīmiskas vielas, ko dēvē par feromoniem – tos producē dažādi dziedzeri. Pārvietojoties skudras izlūki atstāj pēdas, kas satur feromonus, turklāt katrā situācijā tiem ir noteikta koncentrācija. Saskaroties ar šādām pēdām, darba skudras iegūst precīzu informāciju par to, kas tieši šajā brīdī viņām jādara.

    Traumēta skudra izdala trauksmes feromonu, kas pievilina citas skudras no attāluma un liek uzbrukt pretiniekam. Dažas skudru sugas var izdalīt īpašus feromonus, kas apmāna pretiniekus un liek tiem kauties savā starpā.

    Arī mirusi skudra izstrādā feromonus. Darba skudras rūpējas par viņu, kā par dzīvu. Pat viņas absolūtais nekustīgums nemulsina sugas brāļus. Un tikai pēc vairākām dienām aromāts, ko izdala sadalīšanās produkti, mudina skudras iznest no pūžņa.

    Sadalīšanās produktu sastāvā ietilpst dažas taukvielas un ēteri, un ja ar šīm vielām apsmērē, piemēram, dzīvu skudru, viņu pavisam noteikti aiznesīs uz kapsētu.

    Un, lai arī cik bieži viņa no turienes atgrieztos, nelaimīgo skudru tik un tā iznesīs atpakaļ. Tas turpināsies tik ilgi, kamēr no viņas ķermeņa nezudīs raksturīgais aromāts.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē