• 8 sirsnīgas Ziemassvētku filmas, kurās galvenie varoņi ir dzīvnieki

    Kino un TV
    Ilze Zicāne
    25. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    The Muppet Christmas carol
    Foto: Hubert Figuière, flickr.com/hfiguiere
    The Muppet Christmas carol
    Pat ja garastāvoklis nav no labākajiem, pat ja sirdi nomāc pasaules likstas, pat ja aiz loga vēl nav ne miņas no maiga un gaiša sniedziņa, šīs filmas liks tev pasmaidīt un ieraudzīt pozitīvo.

    Ziemassvētki ir brīnumu laiks, un vislabāk to izjūt bērnībā. Daudzu Ziemassvētku filmu veidotājiem, jau pieaugušiem režisoriem un producentiem, ir izdevies atklāt burvju formulu, kas acumirklī rada svinīgo, sirdssilto un mājīgo noskaņu, kas tik ļoti saistās ar gada nogales svētkiem.

    Leļļu šova Ziemassvētku dziesma (The Muppet Christmas carol) (1992)

    Vardulēns Kermits, dāmīgā cūciņa Pigija, vientiesīgais lācis Fozijs, drebelīgais zaķītis, putnam līdzīgais Gonzo, kurš iejūtas angļu rakstnieka Čārlza Dikensa lomā, un pārējā raibā Leļļu šova kompānija iedzīvina populāro Ziemassvētku stāstu par trim gariem, kuri uz visiem laikiem izmaina skopulīgā un egoistiskā uzņēmēja Skrūdža (atveido aktieris Maikls Keins) likteni. Un tas viss, protams, Ziemassvētku laikā.

    Ja ar Leļļu šova mīlīgajām lellītēm vēl neesi pazīstams, tad Ziemassvētku dziesma ir lielisks veids, kā to izdarīt. Lai gan šī sērija iznāca tālajā 1992. gadā, tā nav novecojusi un joprojām aizrauj kā mazos, tā arī lielos. Čārlza Dikensa stāsts Ziemassvētku dziesma ir pasaka pieaugušajiem, taču Leļļu šovs tai pievieno sirsnīgu humoru, krāšņu vizuālo noformējumu, dziesmas un nepārspējamus varoņus – dzīvniekus ar atšķirīgiem un spilgtiem raksturiem.

    Ziemassvētku trusītis (The Christmas bunny) (2010)

    Vientuļa meitene, kura izņemta no savas īstās ģimenes un Ziemassvētkos dzīvo ģimenē, kura vēlas viņu adoptēt, mežā atrod savainotu trusīti. Dzīvnieciņu palīdz izārstēt sieviete, kura uztur trušu patversmi, un viņas abas iedraudzējas. Taču jaunajā ģimenē meitenei un trusim, kuru viņa paspējusi iemīļot, neklājas tik viegli, kā gribētos. Bet, kā jau Ziemassvētku filmās, beigas būs labas.

    Ziemassvētku filmu vidū, kur parasti redzam suņus un kaķus, šī filma ir patīkams izņēmums, jo autori atcerējušies, ka arī citi mājdzīvnieciņi ir tikpat mīļi un īpaši, lai iederētos sirsnīgā Ziemassvētku sižetā.

    Bēthovena Ziemassvētku piedzīvojums (Beethoven’s Christmas Adventure) (2011)

    Sanbernārs Bēthovens ir kļuvis par filmu zvaigzni. Kādas reklāmas uzņemšanā par suni uzticēts parūpēties trūcīgam zēnam, vārdā Meisons. Bet Bēthovens kļūst par aculiecinieku negadījumam, kurā avarē Ziemassvētku vecīša kamanas.

    Kamanas vadījis elfs Henrijs, kurš negadījumā pazaudējis ļoti svarīgu maisu ar rotaļlietām. Neviens cits elfam nevar palīdzēt labāk kā Bēthovens kopā ar Meisonu. Un laika nav daudz, jo Ziemassvētki strauji tuvojas.

    Sanbernārs Bēthovens, kurš piedalījies astoņās pilnmetrāžas filmās, esot vainīgs pie tā, ka daži amerikāņu bērni domājot, ka vācu komponists Ludvigs van Bēthovens un suns Bēthovens ir viens un tas pats. Varbūt šīs runas ir pārspīlētas, taču tās tikai pierāda, ka labsirdīgie kinostāsti par suni Bēthovenu bērnus tiešām interesē.

    Suns, kurš izglāba Ziemassvētkus (The dog who saved Christmas) (2009)

    Banisteru ģimenes jaunākais loceklis labradora šķirnes suns Zevs neatstāj modra mājas sarga iespaidu. Tomēr, kad laupītāji izmanto kluso Ziemassvētku laiku un saimnieku prombūtni, lai ielauztos Banisteru mājā, Zevs rīkojas varonīgi. Viņš parāda, cik pašaizliedzīgs ir suņa raksturs, kad jāaizstāv savējie.

    Būtībā šī filma atkārto slaveno Viens pats mājās (Home alone) scenāriju, tikai pirmskolas vecuma zēna vietā ir liels un simpātisks labradors. Līdzīgi kā ar Viens pats mājās pirmās filmas panākumi veda pie nākamajiem. Tika uzņemtas vēl divas Ziemassvētku filmas ar labradoru galvenajā lomā: Suns, kurš izglāba Ziemassvētku atvaļinājumu (The dog who saved Christmas vacation) un Suns, kurš izglāba brīvdienas (The dog who saved the holidays).

    Suns, vārdā Ziemassvētki (A dog named Christmas) (2009)

    Divas nedēļas pirms Ziemassvētkiem dzīvnieku patversme mazā lauku miestiņā aicina vietējos iedzīvotājus adoptēt suņus. Par to uzzina pusaugu zēns Tods, kuram ir lielas grūtības ar skolas programmas apguvi, bet silta sirds un patiesa interese par dzīvniekiem. Viņš iesaistās patversmes projektā un cenšas panākt, lai katra ciemata ģimene pieņem suni.

    Arī pats Tods iedraudzējas ar vienu no patversmes astaiņiem. Epizodi pēc epizodes skatītājs atklāj smeldzīgo pagātni, kādēļ Toda tēvs, kara veterāns, pret dēla centieniem atrast mājas pamestajiem suņiem izturas tik rezervēti.

    Drāma balstīta uz gadu agrāk publicētu Grega Kinsaida (Greg Kincaid) stāstu, ko autors rakstījis gandrīz desmit gadu. Kad rakstnieks stāstu prezentēja savai sievai un bērniem, viņi bija ļoti apbēdināti par traģiskajām beigām, kādas tēvs savam stāstam bija izveidojis. Tāpēc Kinsaids gada laikā stāstu pārstrādāja, līdz nonāca pie tāda stāsta noslēguma, kādu ģimenes locekļi atzina par labu.

    12 Ziemassvētku vēlēšanās manam sunim (12 Christmas wishies for my dog) (2011)

    Lauras Ziemassvētku gaidīšanas laiks iesākas nelāgi. Pārspīlēti striktais mājas īpašnieks viņai atņem suni. Meklējot veidus, kā atgūt savu mīluli, Laura saprot, ka pienācis brīdis mainīt visu savu dzīvi, jo nekas nav tā, kā vajag.

    Draugi iesaka meklēt palīdzību pie profesionāļa – dzīves trenera. Laura pret šādām pseidometodēm ir noskaņota ļoti skeptiski, tomēr pieklājības pēc satiekas ar sievieti Noelu. Noela iesaka Laurai iedomāties 12 pozitīvas vēlēšanās. Laurasprāt, šis ieteikums ir bezjēdzīgs, tomēr labāka padoma nav, tāpēc dažas izdomā. Liels ir pārsteigums, kad viņa saprot – vēlēšanās tiešām piepildās. Laurai jārīkojas ātri, ja viņa vēlas suni atgūt, jo vēlēšanās strauji sāk izsīkt.

    Lauras lomu atveido televīzijas filmu aktrise Elisa Donovana. Viņu var dēvēt par Ziemassvētku filmu profesionāli, jo Elisa piedalījusies piecās.

    Garfīlda Ziemassvētki (A Garfield Christmas) (1987)

    Rudo, apaļīgo un laisko runci pamodina viņa saimnieks Džons, kurš paziņo, ka pienākuši Ziemassvētki. Un, kā jau Ziemassvētkos, Garfīldam pienākas dāvana, bet pirms tam viņam jāpacienājas ar milzīgu porciju gardās lazanjas. Viss ir tik brīnišķīgi, ka nevar būt taisnība… un nav arī, jo izrādās, ka runcis tikai sapņojis.

    No sapņa viņu uzmodina saimnieks, teikdams, ka visi trīs (Garfīlds, Džons un suņuks Odijs) dosies Ziemassvētkus svinēt laukos. Kā jau nojaušat, laukos sākas īstie piedzīvojumi.

    Uz našķiem kārais un omulīgais Garfīlds ir gan bērnu, gan pieaugušo iemīļots animācijas filmu un komiksu varonis.

    Īgnā kaķa vissliktākie Ziemassvētki (Grumpy cat’s worst Christmas ever) (2014)

    Kaķis zooveikalā ir nodzīvojis ilgu laiku, taču neviens nevēlas viņu iegādāties un padarīt par savas ģimenes locekli. Cilvēki nāk un iet, bet viņu nekad neierauga. Tā gaidot un īgņojoties, kaķis iepazīstas ar divpadsmitgadīgu meiteni Kristālu. Izrādās, ka šī ļoti īpašā meitene vienīgā spēj sadzirdēt un saprast kaķa valodu.

    Jā, galvenajā lomā tiešām ir tas pats īgnais kaķis, kurš jau dažus gadus savas īpatnējās sejiņas dēļ ir interneta slavenība. Īgnā kaķa īstais vārds ir Tardara Sorsa (tā ir kaķenīte), viņa dzīvo Arizonā (ASV) un savu saimnieci padarījusi par 100 miljoniem eiro bagātāku.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē