• 10 pērtiķi, par kuriem dzirdējusi visa pasaule

    Interesanti
    Ilze Zicāne
    21. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Pērtiķa simbols ir nozīmīgs Ķīnas kultūras un reliģijas elements. Savukārt mūsdienu rietumu sabiedrība pērtiķi visvairāk redzējusi popkultūrā. Astes apkopoja 10 pērtiķus (un pērtiķu tēlus), kuri ir slaveni visā pasaulē.

    No visām zodiaka zīmēm Pērtiķim esot nenosvērtākā daba. Sabiedrībā viņš ir atjautīgs intelektuālis, kompānijas dvēsele un apveltīts ar šarmantu humora izjūtu. Taču vienlaikus Pērtiķis var izmuļķot līdzbiedrus, ar viltību panākt savu labumu, melot, slepeni nīst un pat zagt. Iespējams, ka senie ķīnieši, veidojot zodiaka sistēmu, šīs īpašības saskatīja arī tajos pērtiķveidīgajos, kas dienas vada tropiskajos mežos, un tieši tāpēc Pērtiķa gadu nosauca par godu pērtiķim.

    Alberts – pirmais pērtiķis kosmosā

    Alberta kosmosa ceļojums sākās Ņūmeksikas štatā (ASV) 1948. gada 11. jūnijā raķetē V2. Vācu inženieru radītā V2 bija pirmā raķete, kas lidojusi kosmosā. Pēc tās parauga vēlāk savas raķešu tehnoloģijas attīstīja arī ASV, PSRS un citas valstis. Alberts nebija vienīgais, kas lidoja ar V2, taču pirmais no pērtiķiem gan.

    Zinātnieki uz kosmosu aizsūtīja arī citus dzīvniekus un arī augļus, lai pārbaudītu radiāciju. Diemžēl pērtiķa Alberta ceļojums beidzās traģiski. Dzīvnieks lidojuma laikā nosmaka. Dzīvību zinātnes vārdā zaudēja arī nākamie Alberti, kas tika iesēdināti raķetēs. Alberts IV bija pirmais, kurš palika dzīvs visu lidojuma laiku, taču nomira no trieciena, raķetei nolaižoties un saskaroties ar zemi.

    Koko – cilvēku zīmju valodas speciāliste

    Gorillu lēdija Koko nāca pasaulē 1971. gadā Sanfrancisko (Kalifornijas štats ASV). Viņa vēstures lappusēs iegājusi kā gorilla, kas iemācījusies 2000 vārdu amerikāņu zīmju valodā. Tādā veidā Koko var komunicēt ar cilvēkiem.

    Skeptiķi gan apgalvo, ka, viņuprāt, Koko zīmju nozīmi nemaz nesaprot, bet rāda tās, lai tiktu pie gardumiem, kurus izsniedz viņas trenere.

    Tomēr Francīne Penija Patersone, amerikāņu dzīvnieku psiholoģe, kura trenē Koko, ir stingri pārliecināta par savas metodes panākumiem un gorillas prāta spējām. Patersona izveidojusi nevalstisko organizāciju The Gorilla Foundation, kas nodarbojas ar gorillu pētniecību un glābšanu. Koko dzīvo fonda īpašumā un ir sveika un vesela.

    Trīs gudrie mērkaķi – Japānas pozitīvisma vēstneši

    Neredzi ļaunu, nedzirdi ļaunu, nerunā ļaunu. Šādu dzīves moto simbolizē kopš 17.gadsimta Japānā pazīstamo trīs mērkaķu statujas. Pirmais mērkaķis ar rokām aiztaisījis acis. Otrais aizspiedis ausis. Trešais muti. Japāņu kultūrā šie simboli apzīmē tādu cilvēku, kurš spēj apzināti dzīvot tikai un vienīgi pozitīvi – izvairīties no ļaunām domām, informācijas, runas un darbībām.

    Karalis Kongs – filmu varonis

    Karalis Kongs ir iespaidīgs filmu tēls, kuru kino skatītāji pazīst jau kopš tālā 1933. gada. Tajā gadā iznāca pirmā (vēl melnbaltā) filma, kurā darbojās gigantiskais, aizvēsturiskais Miroņgalvas salā dzīvojošais gorilla. Pirmās filmas panākumiem sekoja vēl sešas filmas, bet 2017. gadā pievienojās arī Kong: Skull Island. Līdzās episkajam monstram galvenajās lomās filmējās Holivudas zvaigznes Toms Hidlstons un Brī Larsone.

    Ziņkārīgais Džordžs – grāmatu un animācijas filmu pērtiķēns

    Pērtiķēna Ziņkārīgā Džordža stāsts ir pavisam vienkāršs. Vīrs ar dzelteno cepuri viņu atveda no Āfrikas, lai abi kopā dzīvotu lielpilsētā. Džordžs ir ļoti ziņkārīgs, aktīvs un pļāpīgs, tāpēc bieži iekuļas nepatikšanās. Abu piedzīvojumus bilžu grāmatās bērniem izstāstīja rakstnieki un dzīvesbiedri Augusto un Margareta Reji.

    Ziņkārīgā Džordža tēls izdomāts 1941. gadā un ir populārs vēl šobaltdien.

    Kā jau daudzi grāmatu varoņi, arī Džordžs bērnu sirdis atradis ar animācijas filmu palīdzību. Jaunākā no filmām (Curious George 3: Back to the Jungle) par dauzonīgo, bet sirsnīgo pērtiķēnu iznāca 2015. gadā.

    Grape Ape – amerikāņu animācijas filmu klasika

    Violetā krāsā, gigantisks un bērna prātā. Tāds ir pērtiķis Greips Eips – amerikāņu animācijas klasikas Grape Ape varonis. Violetais pērtiķis piedzīvojumos dodas, sēžot uz jumta dzeltenam busiņam, kuru vada viņa draugs – sunītis Beegle Beegle. Animācijas kompānijas Hanna-Barbera seriālu televīzijas kanālā ABC rādīja no 1975. līdz 1978. gadam.

    Klaids – Klinta Īstvuda kolēģis

    Orangutans Manis (filmā viņa vārds ir Klaids) kopā ar leģendāro kinoaktieri Klintu Īstvudu piedalījās 1978. gada filmā Every Which Way But Loose. Piedzīvojumu komēdija stāsta par bijušo cīkstoni, kurš pārkvalificējies par šoferi. Viņš dodas uz Amerikas rietumiem, lai sameklētu savu mīļoto, un viņam līdzi dodas viņa mājdzīvnieks – orangutans.

    Kaut gan kritiķu nopelta, skatītājiem filma patika, tāpēc pēc trim gadiem iznāca tās turpinājums Any Which Way You Can. Orangutans Manis šo triju gadu laikā bija ievērojami izaudzis, tāpēc Klaida lomu vajadzēja spēlēt citam orangutanam.

    Mūsu Čārlijs

    Pašmāju televīzijas skatītājiem Čārlijs, iespējams, ir tuvāks par karali Kongu, Greipu Eipu un citiem amerikāņu, japāņu un cittautu pērtiķiem. Čārlijs ir vācu ģimenes seriāla varonis. Seriāls stāsta par pērtiķēnu, ko adoptējusi veterinārārsta Maksa ģimene.

    Čārlijs nav otrā plāna loma. Pērtiķēns ir iesaistīts visos piedzīvojumos un pārpratumos un pārsvarā ir galvenais to iemesls. Par skatītāju atzinību liecina tas, ka seriāls Mūsu Čārlijs pastāvēja 18 gadus – no 1995. līdz 2012.gadam. Ko gan veselu 18 gadu garumā var rādīt par vienu ģimeni un pērtiķi, to labāk zinās stāstīt seriāla cienītāji.

    Maikla Džeksona šimpanze Babls

    Ja Babla saimnieks nebūtu bijis popmūzikas karalis Maikls Džeksons, droši vien par šimpanzi neviens nezinātu. Džeksons Bablu 1985. gadā adoptēja kādā vēža izpētes klīnikā, kur dzīvnieks tika pakļauts dažādiem eksperimentiem.

    Grūti teikt, vai pēc adopcijas Babla dzīve kļuva labāka, ja nu vienīgi no tāda viedokļa, ka viņš joprojām ir dzīvs. Džeksona supervillā Neverlendā Babls tika iesaistīts visādās izklaižu atrakcijās un allaž bija viesu uzmanības centrā. Viņš arī piedalījās saimnieka albuma Bad (1987) ierakstā un devās līdzi koncertturnejā uz Japānu. Tomēr ar laiku dzīvniekam parādījās nopietnas uzvedības problēmas un agresija, sevišķi pēc Džeksona dēla Prinsa Maikla nākšanas pasaulē.

    Viņš arī esot uzbrucis vairākiem Neverlendas apmeklētājiem. Tāpēc Bablu no brīnumzemes izraidīja un nogādāja dzīvnieku patversmē. Pēc tam, kad 2009. gadā popmūzikas karalis šo pasauli atstāja, Bablu izmantoja mārketinga nolūkos. Tajā pašā gadā tika izdota grāmata Babls: mana slepenā dienasgrāmata (amazon.co.uk), ko it kā rakstījis pērtiķis Babls, atklādams savu dzīvi pie Maikla Džeksona.

    Džastinam Bīberam konfiscētā Mallija

    10 nedēļas veco kapucīnu meiteni Malliju popdziedātājam Džastinam Bīberam uzdāvināja viņa 19. dzimšanas dienā. Acīmredzot dāvinātājs nezināja, ka kapucīniem kopā ar māti jādzīvo līdz gada vecumam. Turklāt tie ir bara dzīvnieki, kuriem apkārt vajadzīgi vismaz vēl pieci kapucīni. Malliju no aksesuāra un zvaigznes likteņa izglāba Vācijas likumsargi. Bīberam, kurš 2013. gadā ar personīgo lidmašīnu bija ieradies Minhenē kopā ar pērtiķēnu, nebija vajadzīgo dokumentu dzīva dzīvnieka ievešanai valstī.

    Tā kā arī pēc Mallijas konfiscēšanas dziedātāja menedžeri nesteidzās pērtiķēnu atgūt, beigu beigās izsakot vēlmi viņu atdāvināt Vācijas zoodārzam, kapucīnu pieņēma Minhenes Dzīvnieku aizsardzības līgas patversme. Lai pasargātu Malliju no uzmācīgās dzeltenās preses un dziedātāja faniem, Vācijas dzīvnieku aizsardzības dienesti tur slepenībā kapucīna dzīvesvietu, norādot vien, ka dzīvieks ir drošībā un ekspertu aprūpē.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē