• 10 biežākie pundurtrušu nāves iemesli

    Pundurtruši
    Ilze Smilga
    30. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pundurtrušu īpašnieki nereti saskaras ar situāciju, kad mājdzīvnieks pēc īsa laiciņa jaunajās mājās pēkšņi un bez redzama iemesla nomirst. Pundurtrušu mūža ilgums ir aptuveni 9–12 gadi, bet lielākā daļa garaušu šādu vecumu nemaz nesasniedz, jo mēdz nomirt jauni, pašā spēku pilnbriedā.

    Pundurtrusis var nodzīvot līdz pat 12 gadiem, tomēr viņa dzīvi jau agrā jaunībā var pārtraukt dažādas slimības, nepareiza pārtikas izvēle un nelabvēlīga vide. Speciālisti norāda, ka pundurtrusīši nemēdz nomirt tāpat vien. Apkopojām biežākos cēloņus, kas izraisa pēkšņu garauša aiziešanu viņsaulē.

    1. Mazi bērni.
      Mājdzīvnieki nav rotaļlieta, un tos ir riskanti pilnībā uzticēt maziem bērniem, kas vēl neapzinās dzīvības trauslumu. Novērots arī, ka pundurtruši daudz vairāk baidās no maziem bērniem nekā pieaugušajiem.
      Ir vairāki riski, kas var novest dzīvnieku līdz nāvei, uzticot rūpes par to bērnam. Viens no tiem – bērnu intereses zudums un dzīvnieka pamešana novārtā. Trušiem nepatīk vienatne, un ilgtermiņā tā pat var būt viens no priekšlaicīgas nāves iemesliem. Bērni var aizmirst pabarot dzīvnieciņu, nomest to vai, nejūtot savu spēku, saspiest par stipru, salaužot garausim mugurkaulu vai nožņaudzot to. Šie ir biežāk sastopamie nāves iemesli pundurtrušu vidū.
      Truša sirds var neizturēt stresu un šoku, ko rada bērnu skraidīšana un skaļa sasaukšanās, novedot to līdz sirdstriekai. ASV lielākajos zooveikalos pastāv pat aizliegums pārdot pundurtrušus ģimenēm, kurās ir bērns, kas jaunāks par 12 gadiem.
    2. Veikalā pirktie pundurtruši ir iekštelpu dzīvnieki.
      Trusīšiem patīk siltums un komforts, ko dāvā slēgtas, apsildītas telpas. Pat ja tev ir savs pagalms un šķiet, ka trusītis siltas vasaras dienas labprāt pavadītu ārā, jāzina, ka tā nav. Pundurtruši ir ļoti jutīgi pret temperatūras maiņu, un pārāk augsta vai zema temperatūrā, kā arī atrašanās tiešos saules staros var būt par iemeslu, kāpēc pundurtrusis aiziet viņsaulē.
      Ja trusis pēc pārkaršanas vai nosalšanas braši turas, tas pamatīgi iedragā viņa veselību kopumā, un dzīvnieka gals var pienākt pēc pāris dienām vai nedēļām.
    3. Parazīti.
      Uzmanies, dodot garausim nemazgātus burkānus, salātlapas vai kāpostiņus, kas auguši piemājas dārzā! Pirms nonākšanas pundurtruša šķīvī, no dārza nākušie labumi pamatīgi jānomazgā, lai tā būrī netiktu ievazāti dažādi parazīti un tārpi, kas var nepatikt pundurtruša imūnsistēmai un kopējai veselībai. Tārpi un insekti var sadēt oliņas truša kažokā vai zarnu traktā, un svešie organismi var izrādīties stiprāki par mājdzīvnieku.
    4. Sirdstrieka.
      Pundurtrusis ir bailīgs radījums, un katra skaņa, pie kuras tas nav pieradis, izraisa stresu, īpaši, ja to negaidīti pārsteidz naktī. Truša sirds var neizturēt pēkšņo pārbīli, ja uz tā būra pēkšņi uzlec kaķis, nogāžas puķupods vai nakts vidū sāk skaļi zvanīt telefons. Trusim vispiemērotākā ir klusa vide, kurā valda harmonija un nav jāuztraucas par pārsteigumiem.
    5. Citi mājdzīvnieki.
      Ja tev mājās ir mīlulis, kas īsti labi nesadzīvo ar citiem dzīvniekiem, labāk nemēģini ieviest pundurtrusīti. Arī tad, ja mājā ir kaķis vai fretka, pundurtrusis kā ģimenes papildinājums nav spožākā ideja. Kaķi un fretkas ir dzimuši mednieki, savukārt truši – medījumi. Un pundurtrusis to zina. Mednieki var līdz nāvei izbiedēt mazo truša dvēselīti vai nodarīt tam pāri, kamēr saimnieka nav mājās.
      Arī kucēni nav pundurtrušu draugi – tie savās rotaļās var netīšām apgāzt būri. Pirms iegādājies pundurtrusi, pārliecinies, vai suns ir labi trenēts un savā ziņkārībā mazo radījumu netraumēs. Iepazīstinot suni ar jauno mājdzīvnieku, turi to būrī vai rokās un lēnām atļauj ķepainim pundurtrusi apostīt un saprast, kas tas par zvēru. Uzmanies, ja tavs mīlulis ir medību suns – tam trušus medīt un dzenāt ir asinīs.
    6. Spontānais aborts.
      Dabā iekārtots tā, ka trušu meitenes dažādu iemeslu dēļ var pašas izdarīt abortu jebkurā grūtniecības stadijā. Tādā gadījumā neattīstījušies augļi uzsūcas trušu meitenes organismā. Tā kā daba pati ir radījusi šādu opciju, tad aborts un augļu uzsūkšanās nekādu kaitējumu dzīvniekam nevar izdarīt.
      Izņēmums ir tad, ja dažādu iemeslu vai stresa dēļ trušu meitene izlēmusi veikt abortu kādā no pēdējām grūtniecības nedēļām, kad augļi jau nobrieduši un to uzsūkšanās organismā nav iespējama. Tādā gadījumā augļi nomirst pundurtruša vēderā, izraisot saindēšanos un nogalina to. Visbiežāk aborts tiek veikts, dzīvniekam atrodoties stresa vai apdraudējuma situācijā, tieši tamdēļ grūtām garausēm nepieciešama vēl jo mierīgāka un drošāka vide.
    7. Saindēšanās.
      Vēl viens iemesls, kāpēc jābūt uzmanīgam ar pundurtruša laišanu pastaigās pa pagalmu, – dzīvnieks var apēst ko tādu, kas nepatiks tā kuņģim un pat izraisīs truša nāvi. Nav pat nepieciešams pagalms – ja trusītim ļauts brīvi lēkāt pa dzīvokli, tas var viegli saindēties ar sadzīves ķīmiju vai tīrīšanas līdzekļiem, kas atstāti trusim pa zobam.
      Par to, ka dzīvnieks ir saindējies, var liecināt apetītes zudums un apātija, kā arī neierasti izdalījumi no acīm, mutes vai anālās atveres. Jāsaka gan, ka dažkārt simptomu nav un dzīvnieks nomirst pēkšņi. Ja mājās ir vairāki pundurtrusīši un ir aizdomas, ka viens no tiem ir saindējies, tad tas obligāti jānošķir no pārējiem, bet vēlams pie veterinārārsta aizvest visu pundurtrušu ģimeni.
      Ja pundurtrusīti nav izdevies glābt, obligāti sterilizē būri, pirms iemitini tajā citu mājdzīvnieku!
    8. Priekšmetu norīšana.
      Pastaigās pa pagalmu vai māju pastāv arī drauds, ka dzīvnieks var norīt svešķermeni, kas izraisa aizrīšanos, nosmakšanu vai kuņģa un barības vada plīsumus. Pundurtruši ir ziņkārīgi radījumi un bez kautrēšanās liks uz zoba visu, kas pagadīsies ceļā, – arī stikla gabalus, mazas naglas, lauskas un bērnu rotaļlietas.
      Svešķermeņa norīšanu saimnieks var arī nepamanīt, jo ne vienmēr sekos aizrīšanās. Nokļuvis organismā, nelūgtais viesis var izārdīt dzīvnieciņa iekšējos orgānus, izraisot asiņošanu un neglābjamu nāvi. Par iekšējo asiņošanu var liecināt asinis, kas izdalās pa pundurtruša anālo atveri vai – retāk – muti. Vienīgais glābiņš ir dzīvnieku nekavējoties nogādāt veterinārārsta rokās.
    9. Pārdevējs samelojies par pundurtrusīša vecumu.
      Kad pundurtrusis ir sasniedzis trīs gadus, tā precīzu vecumu noteikt ir gandrīz neiespējami. Šo situāciju mēdz veiksmīgi izmantot dzīvnieku pārdevēji, kas dažkārt saviem pārdodamajiem dzīvniekiem norāda mazāku vecumu, lai tie liktos pievilcīgāki un būtu vieglāk pārdodami. Pirms pērc pundurtrusi, rūpīgi izlasi visu pieejamo informāciju par konkrēto šķirni, lai zinātu, cik lielam tam jābūt un kādas ir novecošanas pazīmes. Pundurtruši ir pilnībā izauguši, kad sasniedz 18–24 mēnešu vecumu. Par to, ka pundurtrusis ir vecāks, nekā apgalvo pārdevējs, var liecināt vienīgi truša apātiskā un lēnīgā uzvedība, jo to ārējā izskatā līdz ar vecumu nekas daudz nemainās.
      ASV ir fiksēti vairāki gadījumi, kad pārdevējs, cenšoties atbrīvoties no 10 gadus veciem trušiem, pārdod tos kā 4 vai 5 gadus vecus. Šādā gadījumā nav jābrīnās, ka, neilgi pēc ienākšanas jaunajās mājās, mājdzīvnieku atrodi nomirušu – veci dzīvnieki jaunu vidi pieņem sliktāk.
    10. Iedzimtas veselības problēmas.
      Pat vislabāk koptos, aprūpētos un mīlētākos pundurtrusīšus mēdz piemeklēt veselības problēmas, kas var izraisīt nāvi. Šādos gadījumos visbiežāk vainojamas iedzimtas kaites – pundurtruši, gluži tāpat kā cilvēki, dažādas slimības var pārmantot no saviem vecākiem. Godīgs audzētājs pateiks, ja pundurtruša vecākiem vai vecvecākiem bijusi kāda slimība, ko iespējams pārmantot.
      Jāsaka gan, ka audzētāji parasti cenšas nepieļaut slimu dzīvnieku vairošanos. Grūtāk izsekot to dzīvnieku asinslīniju, kas tiek pārdoti zooveikalos vai nopērkami pie privātpersonām, kas, dažādu iemeslu dēļ cenšas savu mājdzīvnieku pārdot. Tad atliek tikai uzticēties šo cilvēku godaprātam un sirdsapziņai.

    Fakti par pundurtrušiem:

    • Trušu mātei vienā metienā parasti dzimst aptuveni 8 trusīši.
    • Jo jaunāka trušu mamma, jo mazāk bērnu būs vienā metienā.
    • Pēc aptuveni 3 nedēļām pundurtrusīši sāk ēst to pašu, ko pieaudzis trusis, bet mammas paspārni mazais garausis var atstāt, kad sasniedzis 8 nedēļu vecumu.
    • Vīriešu dzimtas truši var seksuāli nobriest jau 10 nedēļu vecumā, bet parasti tas notiek aptuveni 4 mēnešos. Šis ir laiks, kad jaunos tēviņus vajadzētu kastrēt, ja tie dzīvos vienā platībā ar sieviešu dzimtas pārstāvēm un pēcnācēji ģimenes plānā nav paredzēti.
    • Sieviešu dzimtas trušus nav ieteicams sterilizēt, jo tā ir sarežģīta un riskanta operācija, kas prasa ilgu veseļošanās periodu.
    • Truši pārstāj augt 18–24 mēnešu vecumā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē