• Kāmītis izmucis! Kā noķert bēgli?

    Māja
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    4. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ļoti bieži gadās, ka kāmīši aizlaižas no būrīša un pazūd nezināmā virzienā. Bet saimnieki lauza galvu, kur viņš ir un kā viņu noķert. Šādas situācijas nav nekas neparasts un lielākoties notiek neuzmanīgu kāmīšu saimnieku dēļ.

    Tiklīdz esi konstatējis, ka kāmīša nav, pirmkārt, nekavējoties novāc visus peļu un žurku slazdus, ja tādi mājās salikti. Tāpat, ja tev ir kaķis, viņu vajag izolēt uz laiku, kamēr notiek meklēšanas darbi, jo viņš var izrādīties daudz labāks pēddzinis nekā tu.  

    Kad mājā visas iespējamās bīstamības novērstas, var ķerties klāt meklēšanai. No sākuma uzmanīgi ieklausies – iespējams, kaut kur dzirdama čaboņa, graušana utt. Paskaties zem mēbelēm un pārbaudi visas iespējamās spraugas, kur kāmis varētu ielīst.

    Šie pūkainie grauzēji var izlīst caur neiedomājami šaurām šķirbām.

    Ja elementārākie meklēšanas paņēmieni nav devuši nekādus rezultātus, laiks ķerties klāt spiegu viltībām. Kad meklēšanas darbi notiek dzīvoklī, kur nav iespējas notīties zem grīdas, izredzes atrast bēgli ir daudz lielākas. Taču, ja kāmis pazudis privātmājā, lauku mājā vai vasarnīcā, viņam ir lielas iespējas tik ārā uz ielas, un tad izredzes atrast grauzēju ir tuvu nullei. Lūk, viens pozitīvs piemērs no dzīves – pēc triju dienu ilgiem neveiksmīgiem kāmja meklējumiem privātmājā, bēglis nejauši tika atrasts dārzā starp dobēm mielojamies ar gurķiem. Pēc tam nabadziņš vairākas dienas mocījās ar caureju.

    Metode, kā atrast kāmja slēpni

    Izmantosim ēsmu – lobītas saulespuķu sēkliņas vai arī jebkuru citu kārumu, kas kāmim iet pie sirds. Galvenais nosacījums, lai šis našķis smaržotu. Katrā istabā noliec pa saujiņai sēkliņu, bet ap tām apber miltus vai kartupeļu cieti, tāpat var miltu celiņus uztaisīt starp durvju ailēm.

    Tādējādi pa miltos atstātām pēdām var noteikt, uz kurieni kāmis ar sēkliņām aizskrējis.

    Metode, kā noķert ļoti veiklu un viltīgu kāmi

    Visvienkāršākais, bet visai neefektīvs veids – atstāt būri ar atvērtām durtiņām, kurā novietots kārums, lai kāmis aiz ieraduma tur iegrieztos paķert ko garšīgu vai paskriet pa riteni. Bet, tiklīdz grauzējs ieskrējis iekšā, tu – hops – durvis ciet.

    Šāda pieeja nostrādā ļoti reti, jo tev vajadzēs visu dienu klusi sēdēt un vērot būri. Ņemot vērā, ka šie grauzēji ir nakts dzīvnieki un, iespējams, izlīdīs no slēpņa tikai tumsā – šāds plāns ir tikpat kā nolemts neveiksmei.

    Daudz efektīvāka metode. Diennakts lamatas

    Istabas vidū noliec tāda izmēra kasti, lai kāmis no tās nevarētu izlīst (aptuveni 25–23 cm), no visām četrām pusēm uztaisi kāpnītes (piemēram, no grāmatām), bet uz kastes uzliec papīra lapu, uz kuras uzbērtas sēkliņas. Papīram jābūt tādam, lai tas spētu noturēt sēkliņas, taču, kad uz tā uzrausīsies kāmis, papīram jāiekrīt ar visu bēgli un kārumiem kastē. Vari izmantot plānu kartonu.

    No kastes, četros virzienos uztaisi celiņus no saulespuķu sēkliņām – pa vienai sēkliņai ik pēc 5–10 cm, arī uz katra pakāpiena pa vienai. Kad kāmis izlīdīs no sava slēpņa, viņš nespēs pretoties savam iemīļotākajam cienastam un sāks lasīt sēkliņas un bāzt tās aiz vaigiem, tā viņš tiks līdz kastei, pakāpieniem, jo arī tur taču ir sēkliņas. Un, tiklīdz viņš spers soli pretī kāmja laimei, ievelsies kastē iekšā, no kuras patstāvīgi izkļūt nespēs.

    Šādus slazdus var uztaisīt katrā istabā un tos nav nepieciešams pastāvīgi uzraudzīt. Ņem vērā – Sīrijas kāmim vajadzēs dziļāku kasti nekā Džungārijas kāmītim.

    Kādā veidā kāmis aizbēg

    No būra var izkļūt vairākos veidos

    • Izlīst caur būra stieplēm, ja tās ir pārāk platas. Šo paņēmienu visbiežāk izmanto Robarovska kāmji, kas izmēros ir mazāki nekā, piemēram, Sīrijas kāmji. Tāpēc labāk iegādāties būri, kuram attālums starp restēm ir 5–6 mm, būri ar augstām plastmasas malām vai stikla terāriju.
    • Atvērt nenofiksētas būra durtiņas (šo triku iecienījuši Sīrijas kāmji, viņiem spēka vairāk).
    • Dažiem būriem jumts nostiprināts ar klipšiem – varbūt tas ir slikti nofiksēts, un kāmis var uzlīst pa stieplēm augšā un izlīst caur jumta šķirbu.

    Vai kāmji guļ ziemas miegu?

    No zooloģijas stundām mēs zinām, ka vairāki dzīvnieki, piemēram, lāči un eži, ziemā guļ dziļā miegā. Rudenī viņi tam rūpīgi gatavojas, uzkrājot taukus. Miega laikā viņiem krietni palēninās visi dzīvības procesi. Piemēram, sirdsdarbības un elpošanas intensitāte ziemas guļas laikā ir desmit reižu zemāka nekā vasarā – gada aktīvajā periodā.

    Daba ir gudra, jo izdzīvot ziemā, kad gaisa temperatūra ir krietni zem nulles un nav barības, dzīvniekam būtu ļoti grūti. Ziemas guļā organisms ekonomiski izlieto visus dzīvībai nepieciešamos resursus, un tas ļauj lācim pārziemot. Kaut kas līdzīgs savvaļas apstākļos notiek arī ar grauzējiem. Arī kāmji guļ ziemas miegu. Taču viņu ziemas guļa ir daudz vieglākā formā nekā lāčiem. Ar ko tā atšķiras?

    Miegs vai sastingums

    Tādai ziemas guļai, kāda tā ir lāčiem, kāmja organisms nav piemērots. Viņu stāvokli ziemā drīzāk varētu raksturot ar vārdu sastingums.  Kāda tad atšķirība? Miega ilgumā. Runājot vienkāršā valodā, sastingums – tā nav tipiska nepārtraukta ziemas guļa, kad dzīvnieks vēlā rudenī aiziet gulēt un tikai pavasarī pamostas.

    Kāmis sastinguma periodā ik pa laikam pamostas, aptuveni vienu reizi nedēļā, lai apmeklētu tualeti un iegrieztos pārtikas krājumu noliktavā.

    Dzīvnieciņa organisms pārslēdzas uz ekonomisko režīmu. Visi procesi organismā palēninās. Ķermeņa temperatūra pazeminās, kāmis it kā sastingst un ne uz ko nereaģē. Sastinguma stāvokli ietekmē ne tikai āra temperatūras pazemināšanās, bet arī dienas gaismas ilgums. Pavasarī, kad dienas kļūst garākas, viņi vairs nesastingst.

    Tas viss attiecas uz kāmjiem, kas dzīvo savvaļā. Bet vai mūsu mājas kāmīši arī dodas ziemas snaudā? Jā, mēdz gadīties arī tā. Kādā rītā tu vari atrast savu kāmīti sastingušu bez jebkādām dzīvības pazīmēm. Nebīsties, paņem viņu rokās un sasildi. Dzīvība viņā atgriezīsies, nepārdzīvo.

    Iemesli, kāpēc mājas kāmji ieslīgst ziemas miegā, var būt dažādi: zema temperatūra dzīvoklī, nesabalansēta ēdienkarte, barības trūkums, nepietiekams apgaismojums. Kāmīši, par spīti pūkainajam kažociņam, ļoti slikti pārcieš aukstumu. Viņi galu galā ir tuksnešu un stepju dzīvnieki. Tāpēc ziemas laikā parūpējies, lai kāmītim ir silti. Ja mājā slikti kurina, noliec istabā sildītāju, tad kāmis nesastings.

    Tas pats attiecas uz barošanu. Viņiem nebūs nekāda pamata doties ziemas miegā, ja nodrošināsi kāmīti ar pilnvērtīgu barošanu. Ieslīgt ziemas guļā kāmis var ātri. Ja tas jau ir noticis, paaugstini temperatūru būrītī, un viņš atmodīsies. Uzreiz padomā, ar ko viņu pabarot. Barībai jābūt barojošai un mīkstai – dārzeņu biezenītis, auzu putra utt. Dienas gaisma viņiem arī ir ļoti svarīga. Novieto būrīti tur, kur gaisma kritīs tam virsū. Kāmītis, lai arī ir maziņš zvēriņš, prasa rūpes un uzmanību. Saimnieku uzdevums – nodrošināt viņam komfortablu dzīvi, ņemt vērā visas viņa vajadzības. Tad arī iemeslu ieslīgt ziemas miegā tam nebūs.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē