• Ziemassvētku mielasts kāmītim

    Māja
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    18. decembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ar joni tuvojas Ziemassvētki un Jaungads, un katram mājdzīvnieka saimniekam gribas sarīkot svētkus ne tikai sev un tuviniekiem, bet arī savam mīlulim. Taču, lai svētku mielasts nebeigtos ar gājienu pie veterinārārsta un nenodarītu zvēriņa trauslajai veselībai kaitējumu, tam vajag sagatavoties laikus un ievērot dažus svarīgus noteikumus.

    Ja tu mājās dekorē īstu eglīti, kas brīnišķīgi smaržo un atsauc atmiņā bērnības laiku, nekādā gadījumā necienā savu kāmīti ar svaigiem egļu zariņiem un nedekorē ar tiem kāmja būri. Sveķi un ēteriskās vielas, ko satur skujas un koksne, var kaitēt dzīvnieciņam.

    Tāpat eglīti vai kompozīciju no egļu zariem nevajag novietot blakus būrim vai uz tā – nobirušās skujas ir bīstamas ar tajās esošajām vielām, turklāt, kad sakalst, tās ar saviem asajiem galiem var nopietni savainot zvēriņu.

    Lai svētki būtu droši, Ziemassvētku egli labāk turēt pa gabalu no kāmja.

    Ne mazāk bīstamas (ja kāmis tiks pie tās sagraušanas) ir mākslīgās egles, bet sudraba lietutiņš, eņģeļu mati un spīgulīši, kas nobirst no eglīšu mantiņām, var veicināt nopietnas problēmas ar gremošanu.

    Savukārt, lai mazais grauzējs kopā ar jums dalītu svētku priekus un svinētu to atnākšanu, tu vari jau laikus parūpēties par cienastu kāmītim. Izejvielas kāmja svētku mielastam jāsagatavo laikus un no kāmja veselībai drošiem produktiem. Tālāk iedarbini fantāziju un sāc radīt. Lūk, daži piemēri ierosmei. Tici, kāmis spēs to novērtēt.

    • Biezpiena sniegavīrs
      No biezpiena izveido divas bumbiņas un saliec vienu uz otras, degunu sniegavīram izveido no burkāna vai ķirbja gabaliņa, acis – no saulespuķu sēklām vai rozīnēm, slotu – no dilles kāta. Sniegavīru var apbērt ar sniegpārsliņām no sezama sēklām. Ja svētku ēdiens tiek gatavots kāmenei ar bērneļiem, biezpienu sniegavīra izgatavošanai var aizstāt ar diviem trim olas gabaliņiem.
    • Ziemas eglīte
      Garo gurķi pārgriez uz pusēm un sānos izveido iegriezumus egļu zaru veidā. Ap eglīti izkārto sniega kupenas, kas veidotas no biezpiena, bet egles galotnē iespraud zvaigznīti, kas izgriezta no burkāna.


      Otrs variants – izgriez eglīti no gurķa, zvaigznīti no burkāna, kupenu izveidošanai lieti noderēs biezpiens, bet dekorācijai izgriez sirsniņu no ķirbja, kas uzlikta, piemēram, uz olas gabaliņa.
    • Dārzeņu Ziemassvētku egle
      Dažādus dārzeņus uz šķīvja izkārto eglītes formā. Principā šādi pasniegtu Ziemassvētku cienastu novērtēs ne tikai kāmīši, bet arī tavi draugi veģetārieši.
    • Kanapē
      Plāni sagrieztas gurķa šķēlītes saspraud uz garā kanapē kociņa, lai veidotos eglīte. Rotā ar burkāna, svaigas paprikas gabaliņiem vai rozīnēm.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē