• Veselīga barība trusim

    Trušu kopšana
    Līva Kalniņa
    10. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Truša veselīga uztura principi ir līdzīgi kā cilvēkiem – samazināt taukus un cukurus, palielināt svaigo dārzeņu porcijas.

    Truša ēdienkartes trim svarīgākajām sastāvdaļām jābūt svaigiem dārzeņiem, neierobežotām siena porcijām un granulētajai barībai ar augstu šķiedrvielu procentu. Pirmajām divām sastāvdaļām jābūt proporcionālā vairākumā, bet trešajai – granulētajai barībai – nedaudz, taču augstas kvalitātes.

    • Granulētā barība
      Galvenais nosacījums, iegādājoties trušu barošanai paredzētās granulas, ir šķiedrvielu daudzums. Tam vajadzētu būt vismaz 18–25% no kopējā granulu sastāva. Olbaltumvielu daudzumam nevajadzētu pārsniegt 14–15%.

      Neiesaka iegādāties granulēto barību, kurā bagātīgi pievienoti rieksti, sēklas un graudaugi, kas satur cieti. Saistībā ar to, ka granulu kvalitāte atkarībā no ražotāja var būt atšķirīga, granulas iesaka dot ierobežotā daudzumā, nevis bez kādas sekošanas līdzi dot tik, cik vien trusim lien iekšā.
    • Svaigi dārzeņi
      Attiecībā uz svaigu dārzeņu pasniegšanu truša īpašniekam svarīgi atcerēties divas lietas. Pirmkārt, daudzveidība. Dienā grauzējam vajadzētu saņemt vismaz divu triju veidu dārzeņus. Ja nedēļas garumā trusis katru dienu ēdis kāpostu, nākamajā nedēļā to ieteicams nomainīt pret citu dārzeni.

      Otrkārt, daļa augu satur skābeņskābi (pazīstamākais tās avots ir skābenes). Dārzeņi, kas satur skābeņskābi un varētu nonākt uz truša šķīvja, ir pētersīļi, sinepju lakstaugi un spināti. Skābeņskābe ir bīstama tikai tad, ja uzņemta ļoti lielos daudzumos. Tad tā trusim var izraisīt ādas un mutes tirpšanu, kā arī smagākos gadījumos nieru bojājumus. Realitātē maz ticams, ka trusis tik daudz tiks pie pētersīļiem, sinepēm un spinātiem, kuros ir skābeņskābe, tomēr šo informāciju der paturēt prātā, jo kāpēc gan mīlulim pasniegt to, kas var būt potenciāli bīstams.

    Trusim neiesaka dot arī lokus, ķiplokus un sīpolus, jo šie dārzeņi var izraisīt asinsrites traucējumus. 

    • Siens
      Sienā ir A, D vitamīni, kalcijs, olbaltumvielas un citas trusim svarīgas uzturvielas. Siena ēšanas process ir būtiski svarīgs zobu veselībai un gremošanas traktam. Trusim vajadzētu nodrošināt nepārtrauktu pieeju svaigam sienam: timotiņam, lāčauzām, dažādiem pļavas augiem, zālei.
    • Augļi
      Grauzējam drīkst dot svaigus augļus, bet ar mēru, jo tie satur daudz cukuru. Savvaļā trusis pie augļiem tiek tikai dažas reizes gadā, bet nebrīvē augļi var kalpot kā labs apbalvojums par kādu sasniegumu, piemēram, kāda vienkārša trika vai citas darbības izpildīšanu.

      Trusim garšos āboli (bez sēklām un serdes), plūmes bez kauliņiem, ķirši bez kauliņiem un kātiem, persiki, kivi, mango, papaija, banāni, melones, ananasi, aprikozes, nektarīni, zemenes un citas ogas.
    • Sausā barība
      Veikalu piedāvājumā ir visdažādākie gatavās sausās barības veidi. Uzmanīgs truša saimnieks, lasot produktu etiķetes, pamanīs, ka dažkārt sausajā barībā ieliktas sastāvdaļas, kas veido augstas izmaksas, bet nenod īsti nekādu reālu labumu grauzēja veselībai. Tādas ir, piemēram, augu ekstrakti vai labās baktērijas. Tas nav arī nekas kaitīgs, taču, salīdzinot ar, piemēram, svaigiem dārzeņiem, minēto sastāvdaļu pozitīvais pienesums barībai ir tikai formāls.

    Vēl viens gatavās sausās barības mīnuss – tai mēdz būt nepareiza šķiedrvielu un tauku proporcija, proti, šķiedrvielu ir par maz, bet tauku par daudz. 

    • Muslis
      Muslis ir ārkārtīgi populāra barība, ko trušu saimnieki pasniedz saviem mīluļiem. Mušļi parasti sastāv no dažādu sēklu un graudu izlases. Lai arī uz iepakojuma nereti teikts, ka muslis ir vitamīnu un minerālvielu avots, tomēr ar to jābūt piesardzīgiem. Ja trusim muslis garšo, to drīkst pasniegt, bet ar mēru.

      Auzas, kukurūza, pupas, saulespuķu sēkliņas, zemesrieksti, žāvēti augļi, kas jau tā ir pārbagāti ar taukvielām, reizēm ir papildināti vēl ar medu un citiem cukuriem, skaidrojot, ka tie nepieciešami enerģijai. Tā ir taisnība, ja runājam par savvaļas trušiem. Bet istabas mīļdzīvniekam tāda cukuru un enerģijas deva var būt par lielu, tāpēc dot musli katru dienu nav ieteicams. 
    • Našķi
      Ar našķiem jāsaprot, piemēram, papaijas konfektes, jogurta nūjiņas un līdzīgi kārumi. Jau pēc garšīgajiem nosaukumiem var nojaust, ka te atkal darīšana ar cukuriem. Īpašā gadījumā trusi, protams, var uzcienāt ar šādu našķi, bet vienmēr jāpatur prātā elementāra matemātika – tiklīdz tiek uzņemts vairāk cukura, nekā vajadzīgs, tas pārvēršas taukos, kas ved pie veselības problēmām, saistītām ar aptaukošanos, sirdsdarbības un asinsrites traucējumiem.

      Tātad cukurus saturošos kārumus ieteicams paglabāt retākām svētku reizēm vai kā sevišķu gandarījuma cienastu.

    Ikdienā trusīti var lutināt ar daudzveidīgu dārzeņu izlasi, sienu, kā arī ļaut pagrauzt un paasināt zobus pret neapstrādātu koku.

    • Uztura bagātinātāji
    • Ja grauzējs ikdienā saņem dažādus dārzeņus, augstas kvalitātes (bet ierobežota daudzuma) šķiedrvielām bagātās granulas, kā arī neierobežotā daudzumā sienu, tad nekādi papildu vitamīnu ieguves avoti nav jāmeklē. Tomēr, ja trusis slimojis, ilgstoši dzīvojis nepiemērotos apstākļos, slikti un nepietiekami barots, tad uztura bagātinātāji ar vitamīniem un minerālvielām ir ļoti ieteicami. Cik un kādus iegādāties, to vislabāk noteiks veterinārārsts.  
    • Ūdens
    • Lai vai kā ūdens būtu servēts – pudelītē vai bļodiņā –, ūdenim jābūt svaigam, un tas katru dienu jāmaina. Karstā laikā ūdenim var pievienot vienu vai divus ledus kubiņus.

    Truša uzturs atbilstoši vecumam

    1. Truša mazuļi un pusaudži līdz 7 mēnešiem.
      Līdz 3 nedēļām trusis pārtiek tikai no mātes piena. 3–7 nedēļu vecumā trusim joprojām nepieciešams mātes piens, bet papildus jāsāk piedāvāt arī uzturvielām bagātā lucerna un granulētā barība, cik vien grauzējam kārojas.

      7 nedēļas līdz 7 mēnešus vecam trusītim jādod granulētā barība un neierobežoti daudz siena. Savukārt 12 nedēļu vecumā trusi var pamazām sākt iepazīstināt ar dārzeņiem.
    2. Tikko pieauguši truši – 7 mēneši līdz gads.
      Grauzējam jādod timotiņš, zāle, auzas un citi siena veidi, taču jāsamazina diedzējamo lucernas sēklu porcijas, jo tās būs par treknu. Nedaudz jāierobežo arī granulētās barības porcijas (puskrūze uz 2,7 truša kilogramiem).

      Jāpalielina dārzeņu porcijas, pie reizes pārbaudot, vai trusim nav alerģija pret kādu no dārzeņiem. Mazpamazām var sākt dot augļus, taču ne vairāk kā 28–56 gramus uz 2,7 truša kilogramiem, jo augļi ir bagāti ar cukuriem.
    3. Pieauguši truši – 1 līdz 5 gadi.
      Pieaugušam grauzējam neierobežotā daudzumā jādod visa veida siens. 

      Uz 2,7 kilogramiem truša svara jādod ceturtdaļa līdz pusglāze granulētās barības, bet precīzs barības daudzums ir atkarīgs no vielmaiņas un tā, cik daudz dārzeņu trusis ēd. Uz 2,7 truša kilogramiem jādod vismaz 2 glāzes sasmalcinātu dārzeņu dienā. 

      Augļi arī šajā vecumā jāpasniedz ar mēru – ne vairāk kā 57 grami uz 2,7 truša kilogramiem.
    4. Seniori – vecāki par 6 gadiem.
      Ja trusim ir normāls svars, barību var dot tikpat daudz kā agrāk. Ja grauzējam ir samazināts svars, bet normāls kalcija līmenis, tāpat kā bērnībā var atsākt piedāvāt lucernu. 
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē