• Ko darīt, ja tev uzdāvināta žurka!

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Astes
    Astes
    10. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Žurkas nav ne dārgas, nedz grūti uzturamas. Galu galā mazo grauzēju kopšana un turēšana nav nekas sarežģīts – ar to var tikt galā jebkurš pusaudzis. Taču, atnesot dzīvnieciņu kādam uz mājām kā negaidītu dāvanu, cilvēki pieļauj kļūdu. Lai žurciņa dažas dienas pēc svētkiem netiktu izmesta uz ielas, apkopojām noderīgu informāciju par šo brīnišķīgo grauzēju kopšanu. 

    Atceries – lēmumu uzņemties rūpes par kādu mājdzīvnieku jāpieņem tam cilvēkam, kurš viņu kops! Dāvinātājam, protams, žurka var šķist ļoti oriģināla un uzjautrinoša dāvana, taču tās saņēmējam, ja viņš nav šādam solim gatavs, tas var sagādāt ne mazums raižu. 

    Žurciņas adaptācija

    • Kur novietot būrīti?

    Žurkas būrītis jānovieto uz paaugstinājuma apmēram tavu acu līmenī. Ja žurkas miteklītis atradīsies uz grīdas, dzīvnieciņš cietīs no caurvēja, bet, ja būrītis atradīsies pārāk augstu, piemēram, uz skapja, – gaiss nebūs tik svaigs. Novietojot būrīti, ņem vērā, ka tas nedrīkst atrasties tiešos saules staros, taču arī pārāk tumšs istabas stūris nebūtu tas piemērotākais. Ne pārāk spilgta gaisma un istabas temperatūra vidēji 18–20 grādi ir visoptimālākie žurkas turēšanas apstākļi. 

    • Uzticības iekarošana

    Tiklīdz žurciņa ir atnesta mājās, uzreiz ieliec viņu būrītī. Ja dāvinātājs nav padomājis par šādu žurkai nepieciešamu lietu, līdz krātiņa nopirkšanai ieliec žurciņu lielā stikla burkā, vecā akvārijā vai kādā plastmasas kastē ar diezgan augstām malām, lai dzīvnieciņš nevar aizbēgt. 

    Kad esi iegādājies žurciņai mājvietu, ieber būrītī pakaišus, ieliec sienu, barības un dzeramo trauku un tad ieliec būrītī žurciņu. Parasti dzīvnieciņš pirmajās dienās ierokas sienā vai salmos, no kurienes pēta jaunos dzīves apstākļus un ar dzirdes un ožas palīdzību gūst pirmos iespaidus no viņam neierastas vides.

    Esi pacietīgs – nemēģini uzreiz žurciņu vilkt ārā no būrīša un radināt pie rokām, nogaidi, līdz zvēriņš pats izlīdīs no savas slēptuves.

    Tikai tad tu vari pastiept roku pie būrīša, lai žurciņa iepazīstas ar tavu smaržu. Pēc tam kad dzīvnieciņš kādu laiku tevi apošņājis, vari pakustināt arī pirkstus. Tiklīdz sajūti, ka žurka sākusi tev uzticēties, ieliec viņai būrītī mājiņu gulēšanai. Tagad piedāvā astainajai draudzenei kādu kārumu no rokas, kas pastiepta būrīša iekšpusē. Ja kārumam ir kārdinoša smarža, parasti zvēriņš bez kavēšanās to paņem. Vēlāk kārumu žurkai piedāvā tā, lai viņai nāktos uz tavas rokas uzlikt priekškājas. Nepaies ilgs laiks, kad zvēriņš jau bez bailēm sēdēs tev uz plaukstas un mielosies ar tevis sagatavotu kārumu.

    Šādā brīdī vari žurciņu nedaudz paglaudīt vai pakutināt, pirmkārt jau muguriņu, pakausi un galvu, kas žurkām ļoti patīk, jo pašas līdz šīm vietām ar mēli, ķepiņām un zobiem aizsniegties nevar. 

    • Kā pareizi paņemt žurciņu rokās?

    Žurkas, kas vēl nav pieradušas pie cilvēka, paņemt rokās ir visai sarežģīti. Jebkura tava neveiklā kustība zvēriņam būs tik emocionāli traumējoša, ka no izbīļa žurka var arī iekost. Ja tu viņu bieži ņemsi aiz astes vai aiz skausta, žurciņa, visticamāk, arī paliks bailīga. Labāk pirmajās dienās šim nolūkam izmantot, piemēram, no tualetes papīra pāri palikušo kartona rullīti – grauzējs ar prieku tajā paslēpsies.

    Kad žurka būs pie tevis jau pieradusi, problēmu vairāk nebūs. Tas, ka tu žurciņu nēsāsi rokās, nav bīstami, jo viņa nekad nelēks lejā no vairāk kā 50 cm augstuma. Viņām patīk ierāpties kādā klusā vietiņā, piemēram, džempera piedurknē. Atšķirībā no tevis citi pret tavu mīluli var attiekties ne visai draudzīgi. Tāpēc nekādā gadījumā neliec žurku virsū kādam ciemiņam, ja neesi pārliecināts par šā cilvēka reakciju. Daudzi no bailēm vai pretīguma var vienkārši nomest dzīvnieciņu zemē. 

    • Priekšrocības
    1. Žurkas kā radītas tiem, kam iepriekš mājās neviena mājdzīvnieka nav bijis. 
    2. Uzturēšana izmaksā salīdzinoši lēti un arī kopšana īpašas galvassāpes nesagādā. 
    3. Žurkām nav nepieciešama liela platība un barības kalni. 
    4. Žurkas ir inteliģentākas un ziņkārīgākas par citiem mājdzīvniekiem.

    Ņem vērā!

    • Žurkas dzīvo vidēji četrus gadus, tāpēc visu šo laiku tev būs par dzīvnieciņu godprātīgi jārūpējas.
    • Laikus sameklē cilvēku, kas par žurciņu parūpēsies tava atvaļinājuma vai ceļojumu laikā.
    • Rēķinies, ka dzīvoklī, iespējams, būs apgrauzti priekšmeti, izbārstīta barība un, neskatoties uz tīrības ievērošanu, saglabāsies niecīgs žurkām specifisks aromāts.
    • Atrodi dzīvoklī klusu vietiņu, kur novietot žurkas būrīti.
    • 5. Mēģini aptaujāt draugus, kuri varētu 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē