• Kāmītis kož. Kā viņu atradināt no šī netikuma?

    Māja
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    27. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Situācijas, kad kāmīši kož, rodas visai bieži. Taču jāatceras – tas, ka zvēriņš rāda zobus, ne vienmēr liecina par agresivitāti.

    Kāmji – tie ir grauzēji. Grauž viņi ne tikai to, kas domāts ēšanai. Uz zoba viņi liek visu – tas ir savdabīgs veids, kā iepazīt apkārtni. Lai novērtētu kādu priekšmetu, jāizmēģina, kāds tas ir pēc garšas. Citādi aina nebūs pilnīga.

    Ja tu pirmo reizi esi paņēmis viņu rokā, loģiski, ka viņš izbīsies un iekodīs. Viņš taču nezina par taviem nodomiem un cenšas tādā veidā aizstāvēties. Vēl viens iemesls – informācijas iegūšana. Dzirde un oža kāmim nav visai spīdošas, tāpēc iekožot viņš aizpilda šo trūkstošo robu – tagad viņš par tevi zina visu.

    Kož, tātad baidās

    Bailes ir viens no biežākajiem iemesliem, kāpēc kāmis kož. Īpaši jau periodā, kad viņš ir tikko ienācis tavā mājā. Dod viņam laiku adaptēties. Necenties uzreiz uzkopt būri, mainīt pakaišus – zvēriņš tikai apdzīvo jauno teritoriju, iezīmē to. Atstāj uz laiku visu tā, kā ir, – tas ir mājdzīvnieka interesēs.

    Pie būra uzvedies mierīgi, bez straujām kustībām, kuras var kāmīti nobiedēt. Nelien pie viņa mīlināties – viņš vēl nav gatavs to novērtēt, un visdrīzāk tas viss beigsies ar kodienu.

    Kāmja pieradināšanas etapi

    Jautājums, kā atradināt kāmi no košanas, ir cieši saistīts ar jautājumu par to, kā kāmi pieradināt pie cilvēka rokām. Kā iekarot mazā kāmīša uzticību?

    1. Paņem kaut ko garšīgu un ieliec būrī, neizņemot no tā roku. Tavām kustībām nekādā gadījumā nevajag nobiedēt grauzēju. Pavēro viņa reakciju: iespējams, viņš pienāks pavisam tuvu, gribot apostīt roku, lai iegaumētu tās smaržu. Neatrauj roku, pat ja viņš mēģinās iekost, lai noņemtu provi. Pacieties un pacenties neizbiedēt viņu ar straujām kustībām. Ja viss beidzies bez sarežģījumiem, pieradināšanu var turpināt.
    2. Nākamais uzdevums būs nedaudz grūtāks. Kārums jau atrodas uz tavas plaukstas, kas draudzīgi pastiepta pret grauzēju. Pagaidi, kamēr viņš uzrausīsies uz tās un sāks ēst. Pēc kāda laika vari atļauties nelielu mīļuma izpausmi – vieglītēm paglaudi kāmīti ar pirkstu pa muguru, nekādā gadījumā neaizskarot galvu. Ja esi pārliecinājies, ka iepriekšējais uzdevums ir izpildīts, var turpināt tālāk.
    3. Uzsēdi zvēriņu uz plaukstas un izņem viņu no būra. Dari to uzmanīgi: viņš taču ir tik maziņš, ka viegli vari nodarīt viņam sāpes. Īpaši to piekodini bērniem: lai samēro savas mīļuma izpausmes. Kā redzi, viss ir gaužām vienkārši – no tevis vajadzīga tikai pacietība un smalkjūtība, lai problēma, kā atradināt kāmi no košanas, tevi vairs nesatrauktu.

    Pieradināts, bet tāpat kož. Kāpēc?

    • Tavas rokas smaržo pēc ēdiena, kas mīlulim ir nepazīstams. Piemēram, tu nesen esi ēdis vistu. Vistas smaržu, kas nāk no tavām rokām, tu, iespējams, nemaz nejūti. Un, kad tu mīlestības uzplūdos paņem rokās kāmi, viņš šo smaržu sajūt un nolemj pagaršot – un kāmis kož. Pret tevi personīgi viņam nekāda naida nav. Tāpēc, lai pasargātu sevi no šādiem kodumiem, rūpējies, lai tavas rokas nesmaržotu, vislabāk nomazgā tās, likvidējot visus aromātus.
    • Kāmim nepatīk, kā tu viņu ņem rokās. Jāzina, kā pareizi kāmi izcelt no būra. Nekad neņem viņu no augšas – viņš izbīstas un sāk kost. Vislabākais ir ņemt viņu no sāniem vai apakšas. Noliec roku uz pakaišiem un pagaidi, kamēr ziņkārīgais kāmītis pienāks tuvāk un pats ierausīsies tavā plaukstā.
    • Tu veic straujas darbības, kas biedē kāmi. Ja grauzējs atrodas tev rokās, nevajag veikt straujas kustības – kāmim tas ir liels stress. Nevajag arī skaļi sarunāties vai bļaustīties, saucot kādu, piemēram, no citas istabas. Tas ļoti biedē dzīvnieciņu. Uzvedies mierīgi – zvēriņš sajutīsies drošībā un nekodīs.
    • Kāmim nepieciešams nodeldēt zobus, bet tu nedod viņam minerālu akmeni, augļu koku zarus un citu cieto barību. Tā ir liela kļūda. Atceries, ka mazajam grauzējam nepārtraukti aug priekšzobi.

    Darbības, no kurām jāizvairās, kontaktējoties ar kāmi, ja nevēlies, lai viņš tev iekož.

    1. Nekad nepieskaries kāmīša galvai.
    2. Neņem viņu rokās no muguras, pozīcijā, kad viņš tevi neredz. Tas viņam ir liels stress. No sākuma kāmim jāierauga pazīstamā roka, un tad viņš mierīgi izturēsies pret taviem pieskārieniem.
    3. Nesodi kāmi! Fizisks sods neatradinās viņu no košanas. Tikai mīlestība un pacietība spēj paskaidrot dzīvniekam, ka tā darīt nedrīkst.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē