• Fretka sāk meklēties. Ko darīt?

    Mājas mīluļi
    Ieva Štāle
    11. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Kad mājās ienācis jauns draiskulīgs iemītnieks un turklāt tā ir sesku jaunkundze, tuvojoties mīlules pusgada jubilejai, saimniekam jākļūst uzmanīgam – šajā laikā (bet nereti arī ātrāk) sesku meitenei sākas meklēšanās. Diemžēl tas nav process, kas pāriet pats no sevis un neprasa problēmas risinājumu. Kā rīkoties, kad fretka sākusi meklēties? «Astes» konsultē sesku pazinēja Aļona Prokopčuka.

    Kad sākas

    Dzimumgatavību sesku jaunkundzes parasti sasniedz apmēram sešu mēnešu vecumā, tad arī sākas pirmā meklēšanās. Taču, kā norāda Aļona Prokopčuka, meklēšanās laiks katrai sesku meitenei ir individuāls – vienai tā sākas jau četru mēnešu vecumā, bet citai, sasniedzot tikai devīto dzīves mēnesi.

    Meklēšanās pazīmes:

    • sesku jaunkundze kļūst nemierīgāka, pārstāj klausīt saimnieku;
    • sāk iezīmēt teritoriju;
    • piebriest (līdz ķirša lielumam) mātītes ārējie dzimumorgāni jeb tā saucamā cilpa; vēlāk tā kļūst sārta; dažkārt var manīt caurspīdīgus izdalījumus (taču asiņošana fretkām nav raksturīga!).

    Īpatnība: nepārstāj meklēties, kamēr…

    Mājas sesku mātītēm piemīt kāda īpatnība – meklēšanās beidzas vien tad, kad jaunkundze ir sapārojusies.

    Tas nozīmē, ka bez sesku puiša palīdzības šis process nav apturams.

    Turklāt, ja apmēram mēneša laikā kopš meklēšanās sākuma pārošanās nav notikusi, sesku meitenes organismā attīstās patoloģisks stāvoklis – ilgstoša meklēšanās. Šajā laikā sesku meitene kļūst ļoti nomākta, bieži vien uz astes un ķermeņa izkrīt apmatojums. Beigas var būt pat ļoti bēdīgas. Aļona Prokopčuka skaidro: ilgstošas meklēšanās dēļ dzīvnieka organismā sākas anēmija, un dzīvnieciņš aiziet bojā! Ko darīt, lai izvairītos no tik dramatiskām sekām? Sesku kopšanas speciāliste iesaka izvēlēties kādu no trim iespējamiem situācijas risinājumiem.

    1. Sesku jaunkundze jāpāro.

    Taču tas tikai izklausās vienkārši – patiesībā, kā zina teikt pieredzējuši sesku audzētāji, sesku metiena izaudzināšana ir nesalīdzināmi grūtāks darbs, nekā izauklēt un izbarot viscimperlīgākās suņu šķirnes metienu. Ja vien seskuliņa saimnieks tiešām nav lēmis profesionāli, ar sirdi un dvēseli nodoties vaislas darbam, no šādas iespējas labāk atteikties un izvēlēties kādu no nākamajiem diviem variantiem.

    1. Dzīvnieciņš jāsterilizē.

    Fretku meklēšanās apturēšanai nedrīkst izmantot suņiem un kaķiem paredzētās ilgstoši lietojamas hormonu tabletes, jo tās atstāj spēcīgu un neprognozējamu iespaidu uz dzīvnieka organismu – to izmantošana ne vienmēr ir droša. Vislabāk ir dzīvnieciņu sterilizēt – tas atrisinās visas iespējamās problēmas nākotnē. Aļona Prokopčuka iesaka rīkoties šādi: vispirms mīluli aizvest pie ārsta, kurš sesku meitenei ievadīs vienu hormonu injekciju – ar tās palīdzību tiks nomierināta hormonu izraisītā vētra mīlules organismā, pārtraukta meklēšanās un pēc pāris nedēļām jau bez bažām varēs dzīvnieku sterilizēt. Tā rīkoties vēlams tāpēc, ka meklēšanās laikā dzīvnieka dzimumorgāni ir stipri apasiņoti, līdz ar to operācijas laikā palielinās asiņošanas risks.

    Sterilizēt sesku mātīti var no brīža, kad sākusies pirmā meklēšanās. Operācija, tāpat kā suņiem un kaķiem, noris pilnā narkozē. Dzīvnieka saimniekam gan jāņem vērā, ka ārstam, kurš veic operāciju, noteikti jābūt ar praktisku pieredzi darbā ar seskiem. Savukārt pēcoperācijas periodā saimniekam būs jāapkopj seskulēna šuve un jāuzmana, lai mīlule to nelaizītu. Aptuveni pēc desmit dienām brūce jau būs pilnībā sadzijusi. 

    1. Var sapārot ar sterilizētu sesku puisi.

    Tā kā sterilizēts sesku jaunskungs, kam operācijas laikā sēklvadi nosieti, nav spējīgs apaugļot mātīti, šādi iespējams apmānīt vētrainos procesus meitenes organismā – hormoni nomierinās un meklēšanās process beidzas. Tiesa, kā novērojusi Aļona Prokopčuka, šādi problēmu var atrisināt tikai uz laiku – nākamā meklēšanās jau atkal var sākties pat pēc divām nedēļām. Parasti gan meklēšanās fretkām noris divreiz gadā, taču tas ir ļoti individuāli – ne ārsts, ne saimnieks to paredzēt nevar.

    Raksts no žurnāla «Astes» arhīva

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē