• FOTO: Berlīnes zoodārzā pirmo reizi pēc 16 gadu pārtraukuma piedzimis gorillu mazulis

    Dzīvnieku aizsardzība
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    18. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Zoo Berlin
    Berlīnes zoodārzā pēc ilgāka pārtraukuma gorillām ir ģimenes papildinājums, vēsta zoodārzs.

    15. februāra naktī 24 gadus vecajai gorillu mātītei Bibi piedzimis mazulis, kas ir pirmais pēc 16 gadiem piedzimušais gorilla Vācijas galvaspilsētas zoodārzā. Viņa tēvs ir 16 gadus vecais Berlīnes zoo gorillu tēviņš jeb silverback Sango.

    Māte rūpīgi kopj mazuli, kas ir viņas pirmdzimtais. Covid-19 apdraudējuma dēļ tikai Primātu nodaļas vadītājam un attiecīgajiem kopējiem ir pieeja Primātu mājai, kura joprojām ir slēgta apmeklētājiem. 

    Piedzimstot, gorillēni ir pelēkrozā ar dažiem melniem vilnas kumšķiem uz galvas un muguras. Āda sāk nomelnēt pēc dažām dienām.

    «Mēs esam ļoti atviegloti, ka mazulis ir vesels, un arī māte rūpējas par savu pēcnācēju,» saka Berlīnes zoodārza direktors Dr. Andreass Knīrīms.

    Savus pirmos deviņus dzīves gadus Bibi pavadīja Apeneulas primātu parkā Nīderlandē. Šajā laikā viņa apguva iemaņas dzīvei barā, kā arī to, kā gorillas rūpējas par jaundzimušajiem, kas tagad viņai lieti noder. 

    «Pirmajos dzīves mēnešos gorillēns ir pilnībā atkarīgs no mātes un četrus līdz piecus gadus pārtiek no viņas piena,» skaidro zoodārsa veterinārs Dr. Andrē Šulte. «Gorillu mazuļi pie mātes vilnas var turēties jau no piedzimšanas brīža, un viņa mazo var nēsāt līdz visur – sākumā uz vēdera, vēlāk uz muguras.»

    Piedzimstot, gorillu mazuļi sver ap diviem kilogramiem. «Par laimi, mēs novērojām, ka mazulis zīž mātes pupu,» priecājas veterinārs. 

    Lai arī pārējie gorillas izrāda interesi par jaunpienācēju, tikai māte lolo mazuli. Berlīnes zoodārzā bez Bibi un Sango dzīvo vēl trīs mātītes – Džambala (19 gadi) un Mpenzi (35). Seniore Fatū, kas ir vecākā zināmā gorilla pasaulē un sasniegusi 63 gadu vecumu, ir devusies pensijā un dzīvo atsevišķā blakus voljērā.

    Gorillas, kas ir liekākā un smagākā lielo pērtiķu suga, ir savvaļā apdraudēti, un daudzi pasaules zoodārzi iesaistījušies šo primātu saglabāšanas programmā.

    Tā kā Covid-19 ierobežojumu dēļ zoodārzs ir slēgts, gorillu mazulis pagaidām apskatāms tikai sociālo tīklu ierakstos.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē