• Gribu mājās skudru fermu!

    Interesanti
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    10. jūnijs, 2021
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Kas tas ir – tūkstoš aktīvu, rosīgu mājdzīvnieku vienā nelielā teritorijā? Tas ir jaunais trends un modes lieta – skudru ferma jeb formikārijs! Kas jāņem vērā, ja vēlies šādu izveidot?

    Droši vien esi ievērojis, ka pie skudru mājvietas Rīgas zoodārzā parasti ir liels novērotāju pūlis. Bērni var ilgi skatīties, kā mazie, nopietnie kukaiņi garā virtenē steidzīgi kursē no apelsīniem un lapām uz pūzni un atpakaļ. Tā faktiski ir vienīgā iespēja redzēt skudru dzīves aizkulises, jo pūžņi ir kārtīgs cietoksnis – priekšā siena, logu nav, sadzīve no skatītāju acīm slēpta, tikai rosīgi šo kukaiņu bari kursē uz mežu un atpakaļ (ja tās ir meža skudras). Pasūtāmās skudru fermas, kas veidotas no caurspīdīgiem materiāliem, ir veids, kā savās mājās viņu rosību vērot katru dienu un iepazīties ar šo interesanto kukaiņu dzīvi un paradumiem.

    Vai fermu var uztaisīt arī pats?

    Ideja par skudru fermu mājās ir salīdzinoši jauna, līdz šim ierastāki bija atsevišķi kukaiņi, kā prusaki, skorpioni vai putnu zirnekļi, mājas mīluļa lomā. Ja ir interese pašam uzbūvēt savu skudru fermu, iespējas ir – piemēram, no veciem kompaktdisku vāciņiem, vai smalkas vairākstāvu ēkas ar tuneļiem un ejām, ko var pasūtīt internetā.

    Mēģinot šo uzparikti sameistarot pašam, īpaši jāparūpējas, lai māja ir kārtīgi izolēta, jo skudras sasodīti labi prot izlauzties brīvībā un aiziet savu ceļu.

    Tiesa, izdzīvot brīvsolī skudras nespēj – ja tās neatrod atpakaļceļu uz pūzni, iet bojā. Tajā pašā laikā skudrām ir jānodrošina gan pareizais substrāts vai smiltis, gan gaisa un mitruma padeve. Visu to var ērti iegādāties vienā pasūtījumā kopā ar kukaiņiem. Ja vēlies, lai tava ferma plauktu, zeltu un turpinātos, nepieciešama skudru māte – vienīgā skudra, kas dēj olas un nodrošina ģimenes turpināšanos.

    Ja interese ir īslaicīgāka, pietiks ar darba skudrām, tad fermas mūžs būs terminēts no pāris mēnešiem līdz gadam. Lai turpinātu šo nodarbi, pēc tam vajadzēs iegādāties jaunu ģimeni.

    Iesākt savu skudru fermu iespējams arī pašam, tā teikt, no nulles. Pavasarī, kad daudzas skudru māmiņas tiek apaugļotas, tās tiek padzītas no pūžņa, kurā var būt un saimniekot tikai viena karaliene. Noteikti esi ievērojis pilsētu parkos un pat uz ielām daudzas lidojošās skudras – tās ir mātītes un tēviņi, kas var pāroties. Kad mātīte ir atradusi ligzdu, spārni nokrīt un viņa var sākt pildīt savu misiju.

    Ievietojot šādu māmiņu savā pūznī, tu vari aizsākt jaunu, pats savu koloniju, jo skudru māmiņa dēs olas. Atkarībā no tā, vai olas ir apaugļotas vai neapaugļotas, no tām attīstās dažādas sociālās hierarhijas indivīdi. Darba skudru pienākumos ietilpst pūžņa aprūpe, barības piegāde un saimes aizstāvēšana.

    Kosmiskas pilis un mazas būdiņas

    Ja tu domā par jau gatavas skudru fermas iegādi, to izvēle ir plaša un daudzveidīga. No ģipša, plastmasas, ar īpašo želeju, kurās skudras izgrauž ejas, izgaismotas, baltas un krāsainas, militārā vai kosmosa stilā – kādas vien sirds vēlas un maciņš atļauj. Pašām skudrām ir diezgan vienalga, pa kādas krāsas taciņām tām jāložņā, tā ka izvēli pilnībā nosaka saimnieka paša gaume.

     

    Shutterstock
    Shutterstock

    Mājiņas, kas pildītas ar īpašo želeju, ir izdevīgas no tā viedokļa, ka saturu skudras izmanto kā pārtiku – šī želeja tām nodrošina gan barības vielas, gan ūdeni –, savukārt izgaismotie modeļi kalpos kā interesants un neparasts dizaina elements mājās. Taču speciālisti šos formikārijus ne pārāk iesaka, jo ir liela iespēja iekrist – izvēloties internetā kādu no lētajiem modeļiem, želeja var izrādīties skudrām nepiemērota, un tās ātri aizies bojā no stresa un bada, turklāt substance var sapelēt.

     

    Kas attiecas uz skudru barošanu, tās nav pārlieku izvēlīgas, taču gluži visu, kas paliek pāri no jūsu maltītes, tām izbarot nedrīkst.

    Īpaši svarīgs ir ūdens un cukurs. Līdz ar to medus sīrups, augļi un graudaugi derēs lieliski! Citādi, protams, ja tava izvēle ir plēsīgās skudras – tās barosies ar kukaiņiem un tārpiem. Jebkurā gadījumā – profesionāla kukaiņu barība lai ir jūsu izvēle! Lai skudras varētu dzīvot priekā un komfortā, strādāt un vairoties, fermā nepieciešams uzmanīt arī gaisa mitrumu, ja vien komplektā nav iegādāta arī automātiskā mitrināšanas sistēma.

    Kur iegādāties, un cik maksā?

    Apskatot piedāvājumu Latvijā, tas nav pārāk plašs. Ar dažādu modeļu un izmēru skudru fermām interesentus apgādā mūsu pašu uzņēmums AntWorld (ant-world.lv), kas ražo arī terārijus citu kukaiņu – skorpionu un zirnekļu – turēšanai, un lietuviešu Skruzdis (skruzdis.lv). Formikāriju cenas šo firmu piedāvājumā svārstās no 90 līdz 120 eiro atkarībā no modeļa izmēra.

     

    Savukārt citur internetā atrodamo sākuma komplektu cena ir no 150 eiro. Komplekts ir plašs un apjomīgs – dažādu izmēru (S–L) mājiņas, attiecīgā zeme, savienojošās caurules, barošanas trauciņš, dzirdinātava, mini termometrs, mitruma mērītājs un citas nepieciešamas lietas. Smilšu un īpašā substrāta cena ir 2–5 eiro par kilogramu, līdzīgi maksā arī granulas, lētāka ir grants – 2–4 eiro par kilogramu, humuss – 1–2 eiro atkarībā no tilpuma. Noteikti ir svarīgi noskaidrot, kāds pildījums ir vajadzīgs attiecīgajai skudru sugai!

    Fermu iemītnieces

    Skudras ir visā pasaulē visās klimatiskajās joslās sastopama kukaiņu dzimta, kurā nodala vismaz 6000 sugu. Latvijā dzīvo 42–45 sugas. Līdz ar to izvēle skudru fermu izveidei ir gana plaša. Skudras, protams, ir iespējams iegādāties arī internetā, un piedāvājums ir mērāms simtos – no vienkāršākām sugām, kuru uzturēšana neprasa īpašu pieredzi, līdz eksotiskām un plēsīgām sugām, kuru apkalpošanai jāvelta vairāk laika un darba.

    Piedāvājumā ir skudras no visiem kontinentiem un reģioniem, kur vien šie kukaiņi dzīvo, – no Eiropas līdz Austrālijai.

    Tikai jāņem vērā, ka piegāde var būt ierobežota un uz Latviju izvēlēto skudru sugu nemaz nesūta. Materiāla tapšanas brīdī mums tuvākajās firmās – Ant World un lietuviešu Skruzdis – piedāvājumā bija vairāku sugu skudras: Camponotus parius, Camponotus nicobarensis un Messor structor, Lasius niger un Harpegnathos venator, ar kurām arī iepazīstināsim plašāk.

    Messor structor

    Šo skudru dzimtene ir Dienvideiropa. Spoži melnas, nelielas skudras, 4–9,5 mm garas, mātīte var sasniegt 10,5 mm. Kolonijā iespējams rasties arī karavīriem ar izteiktiem žokļiem, taču šīs skudras ir pilnībā nekaitīgas cilvēkiem. Viegli uzturēt – gan kopt, gan barot. Ideāli piemērotas iesācējiem, jo piedos vairākas iesācēju kļūdas. Pārtiek no sēklām, bet nesmādēs arī kādu kukaini. Ja gaisa temperatūra nokrīt zem 15 grādiem, aiziet ziemas guļā.

    • Ģimenes cena (mātīte un 15–20 darba skudras) – ap 40–50 eiro.

    Harpegnathos venator

    Šīs skudras apdzīvo Āzijas dievidaustrumus, Indiju un Malaiziju. Kukaiņi ir spēcīgi, plēsīgi un salīdzinoši lieli, var sasniegt pat 20 mm garumu, vizuāli atšķirīgi, ar izliektiem žokļiem. Šīs skudras, kad medī vai ir apdraudētas, var veikt lēcienus līdz pat 10 cm attālumā, tāpēc tām nepieciešama plašāka dzīvesvieta, M izmēra formikārijs nederēs. Dabiskos apstākļos pūznī mitinās apmēram 300–400 skudru, tās nebūvē virszemes pūzni, bet mīt augsnē, zem akmeņiem un koku saknēs. Šīs skudra ir plēsēji, pārtiek no dzīviem kukaiņiem. Mājas apstākļos ieteicams barot ar mušiņām un prusakiem un turēt ērtā ģipša formikārijā, kas pildīts ar atbilstošu substrātu. Atšķirībā no citām skudrām šīs nav nakts kukaiņi. Pūznim nepieciešama mitrināšana, jo Harpegnathos venator ligzdā vajadzīgs līdz pat 80% mitruma līmenis!  Šīs skudras nebūtu ieteicams turēt iesācējiem.

    • Ģimenes (mātīte un 6–10 darba skudras) cena – ap 100 eiro.

    Lasius niger

    Parastās melnās dārza skudras, ko var sastapt visā Eiropā. Latvijā viena no visbiežāk un masveidā sastopamajām skudru sugām. Darba skudru izmērs 3–5 mm, ciltsmāte ap 8 mm liela. Parasti ligzdu veido zem akmeņiem, citiem priekšmetiem, arī iztrupējušā koksnē. Ļoti aktīva dzīvesveida suga, meklējot barību meklējumos un veidojot jaunas ligzdas, bieži redzama pārvietojamies, nesam barību. Pārtiek gan no augu, gan dzīvnieku barības. Parasti ligzdā ir tikai viena ciltsmāte un ap 5000 darba skudru, lai gan ļoti vecā ligzdā darba skudru skaits var būt pat daži desmiti tūkstošu. Šīs sugas īpatņi var sasniegt 15–20 gadu vecumu, darba skudru vidējais dzīves ilgums – 3–4 gadi.

    • Ģimenes cena – ap 25 eiro.

    Camponotus parius

    Šo skudru dzimtene ir dienvidaustrumu Āzijas tropu meži. Darba skudru izmērs 5–10 mm, mātītes ap 14 mm garas. Pārtiek no medus sīrupa un sīkiem kukaiņiem, odiem un augļu mušiņām. Salīdzinot ar Harpegnathos venator, tām nav vajadzīgs tik augsts gaisa mitrums, ap 50–70%.

    • Ģimenes cena – ap 30 eiro.

    Camponotus nicobarensis

    Arī šīs skudras cēlušās dienvidaustrumu Āzijā, taču tās ir pustuksnešu un savannu iemītnieces. Viegli uzturamas, nav pārāk prasīgas. Darba skudras 6–12 mm, mātīte 15–16 mm garumā. Šīs skudras atšķiras ar savu sarkanbrūno krāsu, melni ir tikai tēviņi. Ieteicamais pūžņa pildījums – smiltis. Lielākoties aktīvas naktīs, pārtiek no medus sīrupa, sīkām mušiņām, circeņiem un augļiem.

    • Ģimenes cena (mātīte un 5–10 darba skudras) – ap 40 eiro.

    Skudru fermas papildaprīkojuma izmaksas:

    • Ventilatori – 15–20 eiro
    • Ūdens želeja – 1,90 eiro par 500 ml
    • Miglotājs – 50–70 eiro
    • Sildītājs – ap 20 eiro
    • Īpašie barošanas komplekti (satur proteīnu, ogļhidrātus) – ap 10 eiro
    • Pretaizmukšanas lakas un eļļas – ap 10 eiro par komplektu

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē