• Austrālijas savvaļas ugunsgrēkos bojā gājuši vairāki miljardi dzīvnieku

    Daba un dzīvnieki
    Helēna Rozalinska
    Helēna Rozalinska
    28. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Zinātnieki apgalvo, ka gandrīz trīs miljardi dzīvnieku Austrālijā gāja bojā postošajos meža ugunsgrēkos pērn, vai bija spiesti pārvietoties prom no izpostītajām mājvietām un cieta no bada, vēsta ārzemju mediji.

    Plaši ugunsgrēki izpostīja pilsētvidi un dabu visos Austrālijas štatos un paņēma vairāk kā 33 cilvēku dzīvības, ieskaitot četrus ugunsdzēsējus, liecina statistika. Zīdītāji, rāpuļi, putni un vardes gāja bojā liesmās, piemēram, ugunsgrēka visvairāk skartajos štatos Viktorijā un Jaunajā Dienvidvelsā dzīvību zaudēja 1,25 miljardi dzīvnieku.

    Pēc Pasaules Dabas Fonda datiem (WWF) tā bija viena no vērienīgākajām mūsdienu dabas katastrofām. No septembra līdz februārim Austrālijā izdega apmēram 11,46 hektāru liela platība, kas pielīdzināma Anglijai.

    Precīzu dzīvnieku nāves gadījumu skaitu vēl nav iespējams noteikt, taču Austrālijas profesors Kriss Dikmens, kas pārraudzīja situāciju, apgalvo, ka palikušo dzīvnieku izredzes izdzīvot bez barības rezervēm bija minimālas.

    Unsplash
    Unsplash
    Februārī pēc ugunsgrēkiem Austrālijas valdība “steidzamās palīdzības” sarakstā iekļāva vairāk kā 113 dzīvnieku sugas, kas zaudējušas dzīvesvietas Austrālijas dienvidu un austrumu pļavās un vismaz 30% mājvietu mērenajos lietus mežos.

    Sarakstā ir iekļautas arī koalas un valabiji, kam mājvietu zaudēšana ir lielākais drauds sugai. Austrālijas Koalu fonds prognozē šo dzīvnieku pinīgu izzušanu uz 2050. gadu, kas mudinājis likumdevējus nodrošināt pašreizējo biotopu skaita saglabāšanu. Valdība piešķīra 50 miljonus dolāru Austrālijas bioloģiskās vides glābšanai.

    Taču vides aizstāvji aicina stiprināt saglabāšanas likumus. "Pašreizējā stratēģija un aizsardzības pasākumi, lai aizsargātu dzīvnieku sugas un jo īpaši koalas, nedarbojas, "apgalvo Austrālijas politiķe un vides aktīviste Keita Faehrmane.

    Zinātnieki ar pārliecinošiem faktiem pamato, ka ugunsgrēku uzliesmojums, kas iepriekš nav piedzīvots tik smagā formā, ir radies klimata pārmaiņu rezultātā, un arī turpmāk radīs pastāvīgus draudus, pastiprinot ugunsgrēkus un sausumu ne tikai Austrālijā, bet arī visā pasaulē. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē