• Dzimšanas diena zirgam. Ko dāvināt?

    Daba un dzīvnieki
    Zane Gaiķēna
    11. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock un no publicitātes materiāliem
    Ja kāds veiktu aptauju par to, cik zirgu īpašnieku un jātnieku svin savu zirgu dzimšanas dienas, rezultāti visdrīzāk nebūtu pārsteidzoši – to dara gandrīz visi! Lai gan svinēšanas formas ir tik dažādas, kāds rīko dzimšanas dienas ballītes ar divkājainiem un četrkājainiem viesiem, kāds savu zirgu pārsteidz ar tā mīļākajiem našķiem, viens ir skaidrs – zirgu jubilejas netiek aizmirstas. ASTES apkopoja pāris ideju dāvanām, ar ko iepriecināt zirgus viņu īpašajā dienā.

    Lai gan zirgi ir ārkārtīgi prasīgi dzīvnieki, prieku tiem sagādāt ir tik viegli! Kāds aizmirsts ābols, kas izvilkts no kabatas, vai smilšains, krunkains un šķībs burkāns tieši no dobes – tik vien ir vajadzīgs, lai zirgu iepriecinātu. Tomēr dzimšanas diena ir tā diena, kad ar ikdienišķu kārumu vien nepietiek un gribas zirgam uzdāvināt ko paliekošu.

    Ja zirgi prastu runāt, viņu vēlmes dāvanu ziņā varētu nebūt ļoti atšķirīgas no tām, ko gribētu saņemt mēs paši vai mūsu bērni, – kāda jautra aktivitāte, rotaļlieta vai pat pašam sava SPA ierīkošana varētu būt lietas, par ko mūsu zirgi priecātos visvairāk. Galvenā atšķirība – zirgiem ir pilnīgi vienalga, vai mūsu pasniegtā dāvana ir izmaksājusi mazu miljonu vai iepriekšējā vakarā to esam kopā stiķējuši paši.

    Staļļa rotaļlietas interesantākai ikdienai

    Zirgiem, kas lielu savas dzīves daļu pavada stallī, ir ierobežotas aktivitāšu un sevis nodarbināšanas iespējas. Lai novērstu garlaicības izraisītu stresu, veselības un uzvedības problēmas, šādiem zirgiem lieliska dāvana būs kāda vidi bagātinoša rotaļlieta, kas uzlabos kā zirga emocionālo, tā fizisko labklājību.

    Veikalos nopērkamo zirgu rotaļlietu klāsts ir diezgan plašs – sākot no mīkstajām rotaļlietām līdz dažādu izmēru un formu gumijas bumbām. Lai gan mīkstās rotaļlietas zirga boksā izskatās glīti, pašus zirgus tās reti kad interesē ilgāk par pāris dienām. Daudz noderīgāka dāvana būtu gumijas bumba ar rokturi, ko var iekarināt zirga boksā – bumbas zirgi var šūpināt, raustīt, tās atsitas pret boksa sienu un ir visādi citādi interaktīvākas par mīkstajām rotaļlietām. Ar bumbām pastāv arī mazāks risks, ka zirgs varētu savu jauno rotaļlietu apēst.

    Aplokam iespējams izmantot gan bumbas ar rokturiem, ko zirgs varēs mētāt apkārt, gan lielas bumbas, ko zirgiem bieži patīk dzenāt pa aploku līdzīgi kā futbolā.

    Ar lielajām bumbām gan jāuzmanās – labāk nepirkt parastās cilvēku vingrošanas bumbas, tās nav izturīgas un var ātri saplīst gan no kodieniem, gan zirga svara.

    Gardumu virtene paša spēkiem

    Ar parastajām rotaļlietām spēlēsies ne katrs zirgs, taču ēdiens patīk visiem, līdz ar to arī par rotaļlietām ar gardumiem priekā iepukstēsies ikviena zirga sirds. Pavisam vienkārša, paša rokām darināta dāvana ir burkānu pīne, kas ne vien iepriecinās jūsu zirgu, bet arī kalpos kā svinīga dekorācija. Pīnes pagatavošanai nepieciešamas vien trīs virves tipa vedamās pavadas un gardumi, ko tajās iepīt, – burkāni, āboli, banāni vai veikalā nopērkami kārumi. Izgatavošana ir gluži vienkārša – pīnes sākumā pavadas sastiprina kopā ar to karabīnēm, cieši sapin un nobeigumā pinumu nostiprina ar auklu no siena ruļļa.

    Kad pīne iekārta zirga boksā, starp pinumiem iestiprina gardumus, ko var ik dienu papildināt. 

    Mazliet vienkāršāka, vienreiz lietojama gardumu virtenes ideja ir ābolu, burkānu vai banānu uzvēršana uz izturīgas, bet tievas virves, ko var uzkarināt zirga boksā vai aplokā. Ar šādu virteni gan zirgi parasti tiek galā visai ātri, un to papildināt nav tik viegli kā gardumu pīni.

    Veikalos nopērkamās gardumu rotaļlietas

    Arī veikalos ir nopērkamas dažādas interesantas un zirgu ikdienu bagātinošas rotaļlietas ar iestrādātiem gardumiem. Piemēram, dažādu izmēru plastmasas bumbas ar caurumiem – no tām zirgi, bumbas ripinot, var ēst sienu. Šī būs laba dāvana tiem zirgiem, kuriem ir problēmas ar lieko svaru, – tādējādi zirgs ne vien lēnāk ēdīs savu siena porciju, bet arī izkustēsies un būs nodarbināts. Ja zirgs dzīvo boksā, mazāka izmēra siena bumbas var arī iekarināt pie staļļa griestiem vai boksa malas, lai zirgs, spēlējoties ar bumbu, nesatraumējas.

    Saldummīļiem noteikti patiks laizāmās rotaļlietas. Pieejami dažādu garšu – ābolu, banānu, meža ogu, sāls u. c. –, formu un kombināciju rotaļlietas, kas palīdzēs zirgu nodarbināt boksā. Tā būs lieliska izvēle arī zirgiem, kam veselības apsvērumu dēļ noteikts staļļa režīms.

    Zirgu SPA ierīkošana

    Zirgus iepriecinās ne tikai ēdiens, bet arī pašu spēkiem ierīkots zirgu SPA salons. Ļoti svarīgi sevis kopšanas rituāli zirgiem ir kasīšanās un vārtīšanās, jo īpaši vasarā, kad tiem uzbrūk kukaiņi. Kasīšanās posteni ierīkot var gan stallī, gan ārā, aplokā. Stallī tas būs mazliet vienkāršāk – pie kādas no boksa sienām var pieskrūvēt raupjas saru birstes vai plastmasas un gumijas zirgu tīrāmos. Šim mērķim lieliski der arī staļļa slotas. Montāžas darbi jāveic ļoti rūpīgi – nekur nedrīkst rēgoties kāds skrūves gals, lai zirgi, pret to kasoties, sevi nesavainotu.

    Aplokā kasīšanās posteni var ierīkot pie nojumes sienas, var arī aplokā novietot liela diametra koka stabu, pie kura pieskrūvēt tās pašas birstes vai zirgu skrāpjus, ko boksā. Svarīgi, lai stabs būtu zemē stingri nostiprināts un zirgi kasoties to neizvilktu un neizkustinātu. Noteikti nebūtu ieteicams kasīšanās posteni ierīkot pie kāda no aploka stabiem – visdrīzāk tas beigsies ar izbēgušu zirgu.

    Mazliet lielāka un varbūt ne visiem pieejama dāvana ir smilšu vannas ierīkošana. Lai gan lielā daļā piepilsētas staļļu zirgi dzīvo smilšu aplokos, kur tie var vārtīties, pārsvarā zirgiem tomēr ir pieejamas zāles ganības.

    Tie zirgi, kas dzīvo ganībās, nereti paši cenšas izveidot sev smilšu vannas, kolektīvi izrokot bedres, kur vārtīties smiltīs, īpaši dunduru laikā.

    Lai atvieglotu saviem zirgiem dzīvi, smilšu vannas varam ierīkot arī mēs. Smilšu vannas ierīkošana ir krietni vienkāršāka nekā jāšanas laukuma veidošana – pareizi izvēloties atrašanās vietu, nebūs vajadzīga ne augsnes virskārtas noņemšana, ne drenāžas ierīkošana.

    Smilšu vannai vajadzētu atrasties vietā, kurai zirgi ikdienā intensīvi nestaigā pāri, – ne pie pašām barotavām, nojumēm vai dzirdīšanas vietām, kur pavasaros un rudeņos ir dubļi. Smilšu vannas sastāvam var izvēlēties sijāto granti, lielākos akmeņus izlasot ar rokām, vai arī raupju smilti.

    Dāvanas zirga labklājības uzlabošanai

    Pirms izvēlaties zirgam kādu no minētajām dāvanām, kritiski novērtējiet sava zirga pašreizējos dzīves apstākļus. Vai jūsu zirgam ir iespēja katru dienu doties aplokā? Vai tam ir izmēram atbilstoši segli? Vai par zirga veselību un ķermeņa labsajūtu rūpējaties regulāri? Vislabākās dāvanas ir tās, kas zirga dzīvi labvēlīgi ietekmē ilgtermiņā.

    Vairāk par kādu našķi vai rotaļlietu zirgs, kam līdz šim sava dzīve bija jāpavada tikai boksā, novērtēs aploka uzbūvēšanu – ļoti daudzi staļļi, kas nepiedāvā aplokus, ļauj saimniekiem pašiem tos uzbūvēt, izīrējot zemi.

    Ja ar zirgu aktīvi sportojat, bet neesat pārliecināti, vai tagadējie segli der, uzdāviniet zirgam dzimšanas dienā konsultāciju pie kāda zinoša seglu speciālista!

    Zirgiem senioriem varam dāvināt gan masiera, gan osteopāta vizītes. Arī par kvalitatīvām uztura piedevām seniora veselībai, īpaši locītavām un elpošanas sistēmai, jūsu zirgs teiks paldies. Ja zirgam ir astma, varbūt vērts padomāt par siena tvaicētāja iegādi vai papildu naudiņas atlikšanu ikmēneša zirga budžetā, ko samaksāt zirgkopējam par siena mērcēšanu.

    Arī dzimšanas dienas pastaiga ir lieliska dāvana! Ņemiet zirgu pie rokas un dodieties kopīgā pastaigā uz vietām, kur jūsu zirgs ikdienā neiet. Tādējādi tas būs ne vien izkustējies, pavadījis laiku kopā ar savu saimnieku un tā kārumu pilnajām kabatām, bet arī pastaigas laikā nodarbinājis savu prātu, izzinot jauno apkārtni.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē