• Dabiska alternatīva prettārpu zālēm sunim

    Mājas mīluļi
    Klēra Liepiņa
    29. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja suns ir jūtīgs pret ķīmiskiem medikamentiem, cērmes un citus zarnu parazītus var likvidēt ar ķiplokiem, kanēli un vēl dažiem garšaugiem. Šī dabiskā alternatīva noderēs arī profilaksei.

    Jāatceras, ka silto laiku vasarā izbauda visa dzīvā radība – arī dažādi zarnu parazīti, kas parasti rosās pa zemi, ūdeni, tiek pārnēsāti ar kukaiņiem, sliekām un gliemežiem. No šiem tārpiem un to oliņām nav pasargāta neviena vide – suns tos var uzlaizīt vai apēst kaut vai pilsētas centrālajā parkā (pat blusas pārnēsā lenteņa oliņas), un neviens saimnieks nespēj savu mīluli pilnībā nosargāt.

    Bet kā uzzināt, kas suņa zarnu traktā savākts pa vasaras mēnešiem? Pirmkārt, saimniekam jāapskata suņa fekālijas (vai atvemtā barība) – ja inficēšanās periods bijis ilgāks, tajās var manīt parazītu oliņas vai pašus tārpus.

    Otrkārt, par zarnu tārpu klātbūtni var liecināt šādas pazīmes:

    • pēkšņi samazinās suņa svars (viņš ēd normāli, bet kļūst arvien tievāks),
    • sunim pieaug apetīte, bet ne svars,
    • suns biežāk nekā parasti laiza anālo atveri,
    • apmatojums kļūst nespodrs un sauss,
    • ja infekcija ieguvusi jau smagu formu, sunim var pat uzpūsties vēders.

    Ko darīt, ja saimnieks fekālijās pamanījis tārpus vai oliņas? Pats suns pie veterinārārsta nav jāved, bet gan tīrā kastītē vai maisiņā jāsavāc trīs atsevišķās reizēs atstātu fekāliju paraugi un tie jānodod veterinārajā klīnikā laboratoriskai pārbaudei (tāpat jārīkojas ar atvemto barību). Analīžu rezultāti uzrādīs, kādi tārpi un cik daudz šo parazītu ir zarnās (līdz ar to veterinārārsts varēs precīzi noteikt prettārpu līdzekļu devu un lietošanas ilgumu).

    Taču, ja suns ir jutīgs pret ķīmiskām zālēm vai arī viņam bijusi slikta pieredze no iepriekšējās prettārpu līdzekļu lietošanas (statistika liecina, ka vienam no 50 suņiem prettārpu līdzekļi rada nevēlamas blaknes, visbiežāk vemšanu un caureju), saimnieks var izmēģināt dabisku alternatīvu tārpu izdzīšanai.

    Kā izpētījis viens no pasaulē slavenākajiem alternatīvās veterinārijas praktizētājiem Pols Bolands, pieci augi lieliski tiek galā ar cērmēm, lenteņiem, āķtārpiem, matgalvjiem un citiem nevēlamiem mikroorganismiem suņa zarnās. Tieši ar šiem augiem un to eļļu līdz pat 1930. gadam, kad sāka ražot farmaceitiskus līdzekļus tārpu izdzīšanai, zarnu parazīti tika likvidēti ne vien dzīvniekiem, bet arī cilvēkiem.

    Vislabāk šos alternatīvos prettārpu līdzekļus izmantot profilaksei, piemēram, ik pēc trim mēnešiem.

    Dabiskie prettārpu līdzekļi ir:

    1. Ķiploks.
      Šis ir patiesi daudzfunkcionāls garšaugs, kas ne tikai šķidrina asinis, cīnās pret vēzi, nodedzina kārpas, stiprina imunitāti, likvidē sēnītes, baktērijas, mikrobus un vīrusus, bet arī iznīcina zarnu parazītus un tārpus. Jau izsenis bērniem cērmes dzina ar ķiploku pienu, un arī suņiem ķiploki spēj iztīrīt zarnas, radot parazītiem un protozoju organismiem neciešamu vidi (zinātniskos eksperimentos pierādīts, ka ķiploka aktīvā viela allicīns spēj nogalināt apaļtārpus un lenteņus).

      Kā lietot: minimālā deva – viena vidēji liela ķiploka daiviņa uz 20–25 kg suņa ķermeņa masas. Jādod 7 dienas pēc kārtas. Lai izvairītos no atkārtotas tārpu invāzijas, šis kurss jāatkārto pēc dažām dienām vai nedēļas. Protams, ķiploku bez piedevām suns diez vai ēdīs, taču to var iemānīt, ieliekot desas gabaliņā vai starp divām mazām sviestmaizītēm (no īsta lauku sviestiņa neviens suns nespēs atturēties…). Ķiploku var arī sasmalcināt.

      Otrs veids – dot kaltētu ķiploku pulveri. Dienas deva: 20–25 kg smagam sunim ēdienā jāiemaisa 1/4 tējkarotes pulvera.

      Trešais veids – dot ķiploku pulvera kapsulas (aptiekās jāpērk koncentrēti preparāti, kas paredzēti parazītu likvidēšanai). Dienas deva: 20–30 kg smagam sunim 200–300 mg kapsulu.
    2. Timiāns jeb parastais mārsils.
      Vēl viens spēcīgs pretmikrobu, pretvīrusu, pretsēnīšu antibakteriāls garšaugs. Arī timiāna lapu pulveris liks zarnu tārpiem pamest savu uzturēšanās vietu.

      Kā lietot: pievienot kaltētu timiānu suņa ēdienam. Aptiekās var iegādāties arī uztura bagātinātājus, kuros koncentrētā veidā iekļauts timiāna pulveris, taču kaltēts timiāns iedarbosies efektīgāk.

      Lietot tāpat kā ķiplokus – nedēļu – un pēc laiciņa timiāna kursu atkārtot. Runājot par uztura bagātinātājiem, viegli iebarojamas un efektīvas varētu būt Forever Garlic-Thyme kapsulas, kas satur gan timiāna pulveri, gan ķiploku eļļas koncentrātu.
    3. Kanēlis.
      Gandrīz tikpat universāls kareivis kā ķiploks – tas veicina tauku dedzināšanu (noderēs suņiem ar lieko svaru), caurejas laikā mazina kuņģa krampjus, palīdz novērst iekaisumu procesus, cīnās pret vēzi, pazemina cukura līmeni asinīs un veic vēl dažādas labas funkcijas. Kanēļskābei, kas kanēļkoka mizā veido 60–80% ēteriskās eļļas, piemīt antibakteriālas un pretsēnīšu īpašības (nesen veiktos pētījumos pierādīts, ka tā var nogalināt pat streptokoka baktērijas).

      Kā lietot: labāk suņa ēdienā iemaisīt kanēļskābes pulveri (piemēram, uzcept savam mīlulim mazas kanēļmaizītes…), bet var izmantot arī kanēļa ēterisko eļļu (100% tīro, nevis atjauktu gaisa aromatizēšanai vai masāžai). Dienas deva: 400–500 μg pulvera uz 1 kg suņa ķermeņa masas.
    4. Kajennas pipari.
      Tie ne tikai ātri izdzen zarnu tārpus, bet arī atbaida visu veidu kukaiņus. Var lietot gan sasmalcinātus piparus, gan Kajennas piparu tinktūru.

      Kā lietot: vismaz nedēļu suņa ēdienā iemaisīt nedaudz maltu Kajennas piparu vai tinktūras.
    5. Ālantes sakne (Inula helenium).
      Šis ir parazītu izdzīšanas augs ar simtiem gadu ilgu vēsturi. Ālantes sakne satur spēcīgas antibakteriālas un pretsēnīšu vielas.

      Kā lietot: maza auguma sunim ēdienā iemaisīt 50 mg kaltētas ālantes saknes vai pulvera.
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē