• Dabas muzejā tapusi izglītojoša fotoizstāde par brūno lāci

    Daba un dzīvnieki
    Ziņu aģentūra LETA
    18. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Dabas muzejā tapusi izglītojoša fotoizstāde par brūno lāci, kas būs skatāma no 20.janvāra līdz 17.septembrim, aģentūru LETA informēja muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Polīna Šķiņķe.

    Brūno lāču skaitam Latvijā palielinoties, aizvien lielāka nozīme ir sabiedrības zināšanām un izpratnei par šo dzīvnieku. Lai ikvienam būtu iespēja ielūkoties lāča gaitās savvaļā, Latvijas Nacionālajā dabas muzejā tapusi izglītojoša fotoizstāde.

    Fotoizstādē «Lācis – mūsu kaimiņš» skatāmas 26 Igaunijas autoru fotogrāfijas, kas atklāj brūnā lāča (Ursus arctos) dzīvi savvaļā Igaunijā. Fotogrāfiju autori lielākoties ir pieredzējuši dabas fotogrāfi, dabas gidi un mednieki. Darbu uzņemšanas laikā ievēroti drošas uzvedības principi, fotografēts no slēpņa vai droša attāluma, lai cilvēkus un dzīvniekus nepakļautu tūlītējam vai iespējamam apdraudējumam nākotnē.

    Izvēlētie darbi ir unikālas lāču dzīvesveida liecības, kas, atklājot zvēru dabisko uzvedību savvaļā, ļauj cilvēkiem to labāk izprast un kļūt zinošākiem. Fotogrāfijas papildina autoru stāsti, kā arī Latvijas Nacionālā dabas muzeja un Latvijas Valsts mežzinātnes institūta «Silava» speciālistu komentāri.

    Lācis Latvijā vairs nav tikai ziemeļaustrumu pierobežas ciemiņš. Pēc 100 gadiem suga ir atgriezusies un pamazām ieņem stabilu pozīciju vietējā faunā. Izstādē skatāmi «Silava» pētnieku 2021.gada pavasara-vasaras slēpņa kameru materiāli ar lāceni un četriem lācēniem SIA «Rīgas meži» Viļķenes pagasta mežos, kas neapstrīdami pierāda mazuļu dzimšanu Latvijas teritorijā.

    Izstādi papildina «Silava» pētnieku informācija par brūnā lāča aizsardzību, monitoringu un sastopamību. Lauka darbu fotoattēli ļauj ielūkoties lāču pētnieku gaitās.

    Pētnieki atgādina, ka ikviens var ziņot par dabā novērotiem lāču pēdu nospiedumiem un citiem klātbūtnes pierādījumiem, rakstot uz «[email protected]». Lai informācija būtu zinātniski pilnvērtīga, izstādē sniegti ieteikumi, kā pareizi sagatavot datus.

    Nākot uz izstādi, tās autori aicina padomāt, vai un kā šajos simts gados mainījušies cilvēki. Sugai atgriežoties, aizvien lielāka nozīme jāpievērš sabiedrības izglītošanai, lai kliedētu mītus, mazinātu nepareizas rīcības radītus riskus, nodrošinātu sugas aizsardzību un cilvēku un lāču ilgtspējīgu līdzāspastāvēšanu. Sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi izstādē apkopota informācija par ieteicamo uzvedību, sastopot lāci, kā arī ikvienam apmeklētājam ir iespēja iepazīties ar jauna, visticamāk, cilvēku pieradināta lāča skumjo stāstu.

    Izstādes autori ir Latvijas Nacionālais dabas muzejs sadarbībā ar Latvijas Valsts mežzinātnes institūtu «Silava» un Dabas aizsardzības pārvaldi.

    Izstādes autori atgādina, ka sabiedrības pieredze un zināšanas par lāčiem Igaunijā pagaidām ir nesalīdzināmi pilnīgākas nekā Latvijā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē