• 8 jautājumi par pareizu akvārija kopšanu

    Zivis
    Rinalds Skulte
    21. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Lai akvārijs nevainojami funkcionētu, tā kopšana un uzturēšana prasa noteiktas zināšanas.

    Te būs astoņi padomi, kā kopt akvāriju un tā iemītniekus.

    1. Kā pareizi akvārijā mainīt ūdeni
      Akvārijā katru nedēļu ir jānomaina tikai trešdaļa ūdens no visa tilpuma. Nekādā gadījumā nedrīkst visu akvāriju izjaukt un sastādīt no jauna, jo tas izjauks bioloģisko līdzsvaru – veidosies aļģes un citas problēmas.

      Mainot ūdeni, ļoti vēlams izmantot sifonu, kas ir nopērkams zoopreču veikalos vai arī izveidojams pašu spēkiem. Tā ir neliela piltuve, ar kuras palīdzību grunti attīra no zivju ekskrementiem, kas vēl nav sadalījušies. Tādējādi no akvārija tiek izņemts daudz kaitīgo vielu, kas ar laiku var uzkrāties, un ūdens kvalitāte uzturēta daudz labāka. Taču jāatceras, ka sifonu nedrīkst izmantot tuvāk par 4 līdz 5 cm no augiem, jo tas traumē augu saknes!
    2. Cik bieži barot zivis
      Zivju barošana ir cilvēku vājība. Zivis tiek pārbarotas, tās sāk aptaukoties un var arī nomirt. Tāpat no pārbarošanas sākas problēmas ar specifisku smaku un aļģēm. Tāpēc zivis ir jābaro tikai vienu reizi dienā un tieši tik daudz, cik tās spēj apēst dažu minūšu laikā.

      Protams, ir zivis, kas ēd ātrāk, un tādas, kas lēnāk, tāpēc ieteicams pavērot arī zivju puncīšus. Ja vizuāli redzams, ka tie sāk piebriest, – pietiek! Pārbarot zivis nedrīkst, jo tām diemžēl nav mēra izjūtas – ēd, kamēr lien iekšā. Un vēl svarīgi atcerēties, ka barība nedrīkst nogrimt līdz gruntij un tur uzkrāties, jo tad tā sāk pūt un bojāt ūdeni.
    3. Cik ilgi turēt ieslēgtu akvārija apgaismojumu
      Šis ir diezgan sarežģīts jautājums jebkuram akvāristam, jo konkrētas atbildes uz to nav. Vienam akvārijam tā nedrīkst pārsniegt astoņas stundas, citam nav nekādu problēmu arī pie divpadsmit stundu apgaismojuma. Patiesībā apgaismojuma ilgumu lielā mērā nosaka gaismas intensitāte, ar kādu konkrētais akvārijs tiek apgaismots: jo spēcīgāka gaisma, jo mazāk tās vajag.

      Pirmo mēnesi kopš akvārija iegādes brīža (vai arī lielās pārrevidēšanas laikā) ieteicama sešu līdz astoņu stundu gaismas diena. Astoņas stundas ir tā robeža, kas nepieciešama augu fotosintēzei – ja gaismas ir mazāk, fotosintēze noris nepilnīgi un zemākie augi (aļģes) šādos apstākļos nespēj dzīvot. Augiem tas gan neskādēs – tie varbūt augs nedaudz lēnāk, toties akvārijā nebūs redzamu aļģu un citu problēmu. Pēc mēneša apgaismošanu pa stundai var paildzināt un divas nedēļas novērot, vai nesākas aļģu veidošanās. Tiklīdz konstatēsi aļģes, labāk par stundu apgaismojumu samazināt.
    4. Ko darīt, ja akvārijs aizaudzis ar augiem
      Augus, kuriem ir posmveida stublājs, nepieciešams apgriezt ar šķērēm vai kādu citu asu priekšmetu. Parasti augus iesaka apšķērēt pat līdz pusei no akvārija augstuma, lai arī citiem tiek gaisma un netiktu aizēnoti apakšā augošie augi.

      Augiem, kurus nedrīkst īsināt (Ehinodorus, kriptokarīnas u. c.), ieteicams apraut izstīdzējušās lapas – ja tās tik tiešām spēcīgi aizēno citus augus. Atceries – šo augu lapas jānorauj no augšas uz leju, lai tās noplīst dabiski. Šādi pārrāvuma vieta ātrāk sadzīs. Vēl ieteicams jau akvārija uzstādīšanas sākumā painteresēties, kāda ir izvēlēto augu specifika, un tiem piemeklēt atbilstošu vietu.
    5. Ko darīt, ja nomirst kāda zivs
      Momentāni to nepieciešams izņemt no akvārija, jo sadaloties tā piesārņo ūdeni un iespējamas infekcijas gadījumā izveidojas par lielu baktēriju perēkli. Pēc izņemšanas ieteicams izpētīt saslimšanas iemeslus un – ja nepieciešams – izmantot atbilstošus medikamentus, lai glābtu pārējās zivis.
    6. Cik bieži akvārijā jāmaina lampas
      Parastās spuldzes akvārijā nav jāmaina, tās var turēt, kamēr izdeg. Savukārt luminiscentās obligāti jāmaina ik pa deviņiem līdz divpadsmit mēnešiem, jo šīm spuldzēm laika gaitā izdeg luminorfa slānis un tās sāk pastiprināti izdalīt UV starojumu, kas veicina aļģu augšanu.
    7. Ko darīt, ja akvārijā iebirst par daudz barības
      Ieteicams to izvākt ar sifonu vai jebkuriem citiem līdzekļiem. Ja šo barību tuvākajās minūtēs zivis neapēd, tā momentāni jāizvāc, jo tā bojās ūdeni un var saindēt zivtiņas ar amonjaka savienojumiem.
    8. Ko darīt, ja, nomainot ūdeni, strauji izmainās pH līmenis
      Ja tas tiek konstatēts tuvākajās piecās līdz desmit minūtēs, šo problēmu vēlams koriģēt ar sodu (vidi padaru sārmainu) vai etiķi (vidi padara skābu). Ja pagājis ilgāks laiks, labāk atstāt visu, kā ir, un cerēt, ka ar zivīm nekas nenotiks. Parasti straujas pH maiņas ir konstatējamas, apskatot zivis. Šādā situācijā zivīm deformējas zvīņas – tās var atliekties no ķermeņa.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē