• Vistīrākā zirgu šķirne — Islandes zirgi

    Daba un dzīvnieki
    3. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Islande ir slavena ne vien ar aitām, neprognozējamiem vulkāniem un skaisto dabu, bet arī ar savu vienīgo zirgu šķirni. To islandieši tik ļoti sargā, ka jau gadsimtiem ilgi neļauj valstī ievest citas zirgu šķirnes.
    Nākamais: Tūkstoš izolācijas gadi

    Mazi, bet jaudīgi

    Pirmo reizi ieraugot Islandes zirgus, nodomāju, ka tie ir poniji. Vai vismaz kumeliņi. Nē, tie izrādās pilnvērtīgi zirgi, lai arī augums viņiem, šķiet, uz mata kā ponijiem. Interesanti, ka islandiešu valodā nemaz nav tāda vārda ponijs, tāpēc islandieši pat gribēdami nevarētu savus zirgus saukt kā citādi. Islandes zirdziņa augums skaustā ir vien aptuveni 140 centimetru, bet svars šai šķirnei var sasniegt pat 400 kilogramus.

    Šis ir viens no iemesliem, kāpēc Islandiešu mazizmēra zirgus oficiāli pieskaita zirgu kārtai – tā uzbūve un spēja nest smagas nastas ir drīzāk līdzīga pilntiesīgam zirgam, nevis ponijam. Izrādās, mazais zirdziņš spēj panest nastu, kas sasniedz pat vienu trešo daļu no viņa paša svara.

    Islandes zirgi tiek raksturoti kā ļoti mierīgi un nosvērti dzīvnieki, kas nesatrūkstas no pēkšņām un negaidītām apkārtnes skaņām.

    Šī rakstura īpašība izveidojusies, jo Islandes zirgiem nav dabisko ienaidnieku, kas viņus vēlētos likt uz vakariņu šķīvja.

    Pirms zirgu ierašanās uz salas lielākais zīdītājs Islandē bija arktiskā lapsa, kas zirgam ne nieka nespēj nodarīt. Lūk, tāpēc Islandes zirgi lielākoties ir zaudējuši savu tramīgumu un bēgšanas instinktu, atslābstot mierīgajā ikdienā. Šī nosvērtība Islandes zirgus padara izcili piemērotus gan darbam, gan sacensībām, gan jāšanas apmācībām, tāpēc tie iecienīti ne vien Islandē, bet arī daudzviet Eiropā un ASV.

    Islandē zirgi brīvi ganās salas plašumos – gan bargajās ziemās, gan īsajās vasarās –, viņu kažoks ir pietiekami biezs, lai dzīvniekam nesaltu. No bargākajiem vējiem viņi slēpjas kalnu pakājēs un nereti laiski plūc zāli arī ceļmalās, kurās ar šiem fotogēniskajiem dzīvniekiem vienmēr vēlas nobildēties tūristi.

    Un zirgi neiebilst – draudzīgie radījumi ļauj sevi glāstīt, vien ziņkārīgi ar savām gudrajām acīm nopētot svešos iebraucējus. Islandes zirgus īpaši fotogēniskus padara viņu krāsu dažādība – islandiešu valodā ir ap simt dažādu toņu nosaukumu, kas radušies tieši šo zirgu iespaidā un kas raksturo katru apmatojuma toni un kombināciju.

    Nākamā lapa

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē