• Vardes ir lieliski mājdzīvnieki!

    Vardes
    Vineta Vizule
    14. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja ikdienā tev nav laika doties garās pastaigās un veikt citus ar mājdzīvnieka aprūpi saistītus pienākumus, taču gribas tuvumā kādu dzīvu radību, viena no izvēlēm varētu būt varde. Kurkstētāja darbosies savā nodabā un būs apmierināta, ja pāris reizes nedēļā tai sagādāsies barību.
    Nākamais: Kā iekārtot varžu māju

    Maza, zaļa vardīte, kvā, kvā, kvā – skan populārajā Raimonda Paula dziesmā ar Valda Artava vārdiem. Dažam šī abinieku pasaules pārstāve šķiet tik interesanta, ka ir sakrāta pat vardīšu kolekcija – rotaļlietas, suvenīri, keramikas veidojumi u. tml. Taču varde var kļūt arī par mājdzīvnieku, ja vien iegādāsies kādu eksotiskāku varžu sugu. Vietējās vardes mājās turēt nav atļauts, jo nespēsi tām nodrošināt pienācīgus dzīves apstākļus. Latvijā mīt 13 abinieku sugas, starp tām arī sešas varžu sugas (vēl ir piecu krupju un divas tritonu sugas). Pazīstamākās no tām ir parastā varde, dīķa varde, ezera varde un zaļā varde.

    Mūsu platuma grādos mītošās vardes dodas ziemas guļā, tās nespēs pārziemot ledusskapī vai uz lodžijas.

    Taču pasaulē ir vēl vairāki tūkstoši bezastaino abinieku sugu, starp kurām ir lapvardes, ragvardes, dažādu paveidu kokvardes, litorijas, arī eksotikā Āfrikas piešu varde, Argentīnas ragainā varde u. c., ko mēdz izvēlēties par mājdzīvniekiem. Pirms to dara, būtu gan jānoskaidro, vai suga nav aizsargājama, kā, piemēram, Latvijā mītošā kokvaržu suga.

    Tāpat jānoskaidro, vai attiecīgās sugas pārstāvei patīk dzīvoties uz sauszemes vai varbūt tā lielāko daļu dzīves pavada ūdenī un būs nepieciešams akvārijs. Ir vardes, kurām dziļāks ūdens baseins nederēs, jo tajā var pat noslīkt. Jāpārliecinās arī, vai varžu suga nav indīga, vai no piemīlīga, sīka vardulēna neizaugs liela un trekna varde, no kuras mājinieki pat baidīsies.

    Ja, piemēram, izvēlēsies lielo un izturīgo Argentīnas ragaino vardi, tai kompanjonu nemaz nedrīkst gādāt, jo šīs sugas vardes ēd visu, kas vien kustas, tostarp var notiesāt arī savas sugasmāsas.

    Jāpatur arī prātā, ka vairums varžu sugu ir aktīvas naktī, un tad, kad dosies pie miera, tā var sākt skaļi kvarkšķēt savu varžu dziesmu. Tā kā vardes var turēt arī pa vienai, tad vismaz nebūs jāklausās varžu korī, taču arī solo dziesma var traucēt, it īpaši, ja miegs ir caurs. Jārēķinās, ka pienācīgos apstākļos turēta vardīte var dzīvot desmit un vairāk gadu, tas nozīmē, ka, izvēloties šo radību, jāgatavojas ilgstošai un pastāvīgai draudzībai.

    Nākamā lapa

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē