• Seskam – cilvēku gripa. Ko darīt?

    Mājas mīluļi
    Ligita Timma
    12. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Katru gadu ziemā gripa ir klāt kā nelūgta radiniece. Arī šis gads nav izņēmums. Tiek prognozētas gan A, gan B grupas vīrusu viesturnejas. Esam jau uztrenējušies tās sagaidīt – vairāk uzmanības pievēršam vitamīniem bagātam uzturam un ļaužu pilnās telpās lieki neburzamies. Bet cik bīstams gripas laiks ir mūsu mājdzīvniekiem? Pilnīgi noteikti zināms, ka ar cilvēku A tipa gripu var saslimt mājas sesks. Konsultē sesku audzētāja Aļona Prokopčuka.

    Vīruss bieži pielīp no saimnieka

    Seski ir vienīgie mājas mīluļi, kas ir ļoti uzņēmīgi pret gripas vīrusu, ar ko slimo cilvēki. Ne velti zinātnieki tieši seskus izmanto, lai izstrādātu un pārbaudītu cilvēkiem domātās gripas vakcīnas. Diemžēl tādas potes, kas mājas seskus pilnībā pasargātu no uzmācīgā vīrusa, gan nav izveidotas. Viņu veselību var nosargāt tikai saimnieku rūpes un piesardzība. Diemžēl bieži gadās, ka mīluli ar gripu aplipina tieši saimnieks vai kāds cits no mājokļa iemītniekiem.

    Zinātniskie pētījumi liecina, ka gripu slimnieks var nodot citiem, iekams vēl parādījušies pirmie raksturīgie simptomi. Tieši tādēļ šī slimība spēj īpaši strauji izplatīties. Agrāk uzskatīja, ka vīruss sāk izplatīties līdz ar slimības pazīmju parādīšanos, un tas notiek pilienu veidā, slimniekam šķaudot. Taču pētījumā ar seskiem, ko pērn veikuši Londonas zinātnieki, konstatēts, ka slimais dzīvnieks jau diennakts laikā pēc inficēšanās spēj gripu nodot veselajam. Pietiek, ka viņi atrodas viens otra tuvumā. Slimnieks vīrusu izplata elpojot. Paaugstināta temperatūra, iesnas un citas pazīmes parādījās vēlāk, tikai nākamās dienas laikā.

    Kā pasargāt sesku no gripas

    Laikā, kad gripa īpaši aktivizējusies, uz sesku saimniekiem attiecas tādi paši piesardzības pasākumi kā uz cilvēkiem – nedoties ar sesku uz sabiedriskām vietām, nepārvadāt savu mīluli sabiedriskajā transportā, maksimāli ierobežot viņa kontaktu ar cilvēkiem. Pat uz veterināro klīniku iesaka viņu šajā laikā nevest, ja ieplānota tikai profilaktiska apskate un ikgadējā pote. Taču tas nenozīmē, ka seskam šajā laikā būtu pavisam jāliedz pastaigas svaigā gaisā, tikai tām jāizvēlas drošākas vietas – labāk viņu aizvest paskraidīt meža tuvumā, nomaļākās vietās. Protams, kā vienmēr – siksniņā.

    Ja mājoklī, kur dzīvo sesks, saslimis kāds cilvēks, Aļona Prokopčuka iesaka rīkoties tāpat kā tad, ja no gripas būtu jāsargā mazs bērns.

    1. Sesks no slimnieka pēc iespējas jānorobežo, vislabāk iekārtoties tā, lai dzīvnieciņš būtu pavisam citā istabā.
    2. Ļoti rūpīgi jāievēro higiēna – cītīgi mazgāt rokas, traukus, ik dienas uzkopt grīdas.
    3. Ja slims pats saimnieks un nav neviena cita, kas sesku pabaro un apkopj, tad, ejot pie mīluļa, noteikti jāuzliek sejas maska. Var izmantot vairākkārt salocītu marli vai vienreizējās lietošanas masku, kas paredzēta zobārstiem. Taču tad jāpaveic vien pats nepieciešamākais, lai pie dzīvnieciņa neuzturētos ilgi.
    4. Vienlaikus svarīgi stiprināt dzīvnieka imunitāti, rūpējoties, lai viņš saņemtu ļoti labas kvalitātes pilnvērtīgu uzturu, kas bagāts ar olbaltumvielām.

    Ņem vērā! Gripas slimnieks kļūst mazāk infekciozs tikai piektajā sestajā dienā pēc slimības sākšanās.

    Kad sesks saslimis

    Kad sesks saslimis, parādās tipiskas gripas pazīmes: paaugstināta temperatūra, iesnas (šķauda, izdalījumi no deguna), klepus, dzīvnieks kļūst miegains, ļengans, zūd apetīte, var arī pavisam atteikties ēst. Pats vīruss netiek uzskatīts par ļoti smagu slimību, parasti dzīvnieks nedēļas laikā izveseļojas. Taču ļoti jāuzmanās no komplikācijām – var sākties plaušu karsonis, ausu iekaisums, problēmas ar sirdi – tad ļoti ātri dzīvniekam var kļūt pavisam slikti. Tāpēc, parādoties gripas simptomiem, slimais sesks jāaizved uz klīniku, lai ārsts izmeklē un novērtē viņa stāvokli. Iespējams, būs nepieciešams arī rentgens.

    Lai nogādātu mazo slimnieku pie daktera, jāizmanto konteiners. Tas labi jānosiltina ar audumu vai segu un iekšpusē jāieliek sildītājs, lai dzīvnieks pa ceļam līdz klīnikai vēl arī nesaaukstētos. Kā sildītāju neiesaka izmantot gumijas termoforu, jo seskiem ir gluži vai nepārvarama tieksme uz gumijas priekšmetiem. Kaut arī slims dzīvnieks parasti ir saguris un diez vai viņam nesas prāts uz gumijas košļāšanu, tomēr drošāk likteni neizaicināt. Kā sildošu elementu var izmantot dvielī ietītas plastmasas pudeles ar karstu ūdeni. Konteinerā ieliek arī drēbju gabalus, sedziņas vai lupatas, kur sesks var ieritināties, lai justos silti un patīkami.

    Slimniekam obligāti jāēd, jo seska organismā vielmaiņas procesi norit ļoti ātri un neēšana var bēdīgi beigties, pirmās smagi cietīs aknas.

    Normālā veselības stāvoklī sesks ēd aptuveni ik pēc trim stundām. Ja dzīvnieks nepieskaras ēdienam jau astoņas stundas pēc kārtas, jāsāk nopietni uztraukties un domāt, kā viņu pabarot. Tad slimnieciņam ēdiens jāiebaro ar varu. Dažreiz var pat nākties barības vielas ievadīt vēnā. Tikpat svarīgi gādāt, lai slimnieks uzņem šķidrumu, citādi ļoti strauji iestājas dehidratācija. Ja dzīvnieks pats nedzer, ūdens jālej mutē ar šļirci.

    Kā izmērīt temperatūru

    Ja ir aizdomas, ka seskam paaugstināta temperatūra, to vajadzētu izmērīt pirms došanās pie ārsta. Ar ķermeņa aptaustīšanu to nevarēs konstatēt. Tā kā šī nav procedūra, ko sesks varētu gaidīt ar prieku, vislabāk temperatūras mērīšana izdosies, ja tajā iesaistīsies divi cilvēki. Tad viens var pieturēt dzīvnieciņu, kamēr otrs izejas zarnā (ap 2,5 centimetru dziļumā) ievada digitālo termometru, kura gals sasmērēts ar vazelīnu, krēmu vai ar parasto cepamo eļļu. Veselam mājas seskam temperatūra mēdz būt no 37,8 līdz 39,4 grādiem. Ja termometrs rāda vairāk nekā 39,5 grādus, tā jau ir paaugstināta temperatūra.

    Uzmanību! 41 grāda temperatūra ir kritiskā robeža, ko sasniedzot sesks var aiziet bojā, tādēļ dzīvnieks steidzami jāved uz klīniku.

    Uzmani no saaukstēšanās!

    Ziemā sesks jāuzmana arī no saaukstēšanās. Izejot no siltas istabas laukā, krasi mainoties temperatūrai, var viegli saaukstēties. Ļoti bīstams ir caurvējš. Ja parādās šķaudīšana, jāpavēro, kāda ir dzīvnieciņa pašsajūta – vai normāli ēd, vai nesākas iesnas ar izdalījumiem no deguna. Reizēm sesks var pašķaudīt no putekļiem, bet, ja tā turpinās arī nākamajā dienā, tad gan jāsāk uztraukties un katram gadījumam sazināties ar dakteri. Parastas iesnas sesks pārcieš samērā viegli, un, ja nav saķerts kas nopietnāks, tās pāriet pēc dažām dienām.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē