Saimniecībā noderīgais mājas oposums

Ja vēlies iegādāties oposumu, pieradināt šo dzīvnieciņu būs viegli. Taču saimniekam būs jārēķinās ar dažiem priekšnoteikumiem mīluļa uzturēšanā.
Eksotiski mājdzīvnieki
Aija Martinsone
27. marts

Saglabāt

Foto: Shutterstock

Mājas oposumi patiesībā ir savvaļas dzīvnieki, bet savu nosaukumu ieguvuši tāpēc, ka labprāt iemitinās cilvēku mājokļos. Namu saimnieki par to neļaunojas, jo mazie dzīvnieciņi ir ļoti labi mednieki, izķer kukaiņus, sīkus grauzējus un nebaidās stāties pretī pat skorpioniem. Oposumi ir viegli pieradināmi un viņi ātri kļūst par ģimenes mīluļiem.

Vientuļnieki

Savvaļā oposumi dzīvo mežos, savas ligzdas iekārtojot koku dobumos, nogāztu koku stumbros, arī starp akmeņiem, un – kā likums – ūdens tuvumā. Oposumi pārsvarā dzīvo un medī uz zemes, taču, pateicoties asajiem nagiem un tvērējastei, viegli rāpjas koku zaros. Apmēram astoņus centimetrus garā, kailā aste kalpo ne tikai tam, lai pārvietotos koku zaros, bet arī veidojot ligzdu. Izejmateriālus, piemēram – sienu, skaidas, lapas, papīra gabaliņus oposums satver ar priekšējām ķepiņām, pēc tam ar pakaļējām saveļ pinkulī un tad satver ar asti. Mazo plēsēju galvenā barība ir kukaiņi un sīki grauzēji, bet viņi labprāt mielojas arī ar sulīgiem augļiem un sēklām.

Oposumi ir vientuļnieki un tuvumā necieš savas sugas brāļus. Jā iznāk neparedzēta satikšanās, sākas kautiņš, kas gan reti beidzas ar nopietnām traumām.

3 svarīgas lietas, kas jāiegaumē pirms oposuma iegādes:

  1. 1. Oposums ir nakts dzīvnieks. Dabā dienas gaismā viņš iznāk reti un uz īsu brīdi. Arī turot mājas apstākļos, iestājoties tumsai, kad tu dosies gulēt, oposums kļūs aktīvs.
  2. 2. Šie dzīvnieki ir vientuļnieki, tāpēc tos vislabāk turēt pa vienam. Vienā krātiņā var turēt arī mātīti un tēviņu, bet tad viņi nevairosies. Ja tomēr vēlēsies iegūt pēcnācējus, tad tēviņš jātur atsevišķi un jāielaiž pie vientuļās mātītes uz septiņām dienām. Tomēr sapārot oposumus nav viegli. Arī dzīvojot savvaļā šie dzīvnieki nav naski uz pārošanos. Vienai mātītei ir ne vairāk kā četri metieni gadā. Grūsnība ilgst 14 – 15 dienas un vienā metienā ir 5 – 12 pēcnācēji.

    Pēc dzimšanas kailie, vāji attīstītie mazuļi pieķeras mātes pupam un tā pavada aptuveni trīs nedēļas, līdz pamazām sāk augt apmatojums. Tad viņi, ieķeroties ar nagiem mātes kažokā, bet ar asti aptverot mātes asti, pārceļas uz dzīvi viņas mugurā. Apmēram četru nedēļu vecumā mazuļi sāk pārvietoties paši. Divarpus mēnešu vecumā oposumi kļūst patstāvīgi un neatkarīgi no mātes. Jaunās mātītes dzimumgatavību sasniedz 28 mēnešu vecumā, tēviņi – 39 mēnešu vecumā.
  3. 3. Oposumiem patīk kāpelēt kokos, tāpēc krātiņam jābūt plašam un augstam, lai tajā varētu ievietot zarainus kokus. Dzīvnieka mītnē jābūt arī divām atsevišķām koka vai māla mājiņām – uz grīdas un pie griestiem. Vienā viņš iekārtos guļamistabu, otrā – ēdamtelpu. Savukārt vannas istabai noderēs trauciņš ar smiltīm. Pakaišiem vispiemērotākās būs skaidas. Tās viegli uzsūc mitrumu, tādēļ būrīti būs viegli iztīrīt. Nedrīkst aizmirst nodrošināt dzīvnieciņu ar izejmateriāliem ligzdas būvēšanai. Šim nolūkam krātiņā vēlams ielikt smalku sienu vai papīra driskas.

Konfektes – aizliegtas!

Ēšanas ziņā oposumi nav izvēlīgi un kaprīzi. Lai gan dabā viņi pārtiek no pašu medītiem sīkajiem grauzējiem un kukaiņiem, mājas apstākļos viņus var barot ar kaķiem vai suņiem paredzēto sauso barību, kviešu dīgstiem, jogurtu, liesu biezpienu, olām un liellopu gaļu. No augļiem viņiem vislabāk garšos apelsīni. Jāatceras, ka būrītī vienmēr jābūt tīram dzeramajam ūdenim! Tāpat jārēķinās, ka mīluli nekādā gadījumā nedrīkst cienāt ar saldumiem, jo oposumu organismā nav fermentu, kas šķeļ cukuru.

Ņem vērā!

Oposumu nevajadzētu laist ārā no krātiņa un ļaut skraidīt pa māju, jo viņš var momentā pazust skatienam, ielīst šaurā, tumšā spraugā un paslēpties. Toties paņemt rokās un apmīļot drīkst. Dari to maigi un uzmanīgi, pretējā gadījumā uz tavu mīlestību dzīvnieciņš atbildēs ar kodienu pirkstā.

Mājas oposuma CV

  • Oposumu dzimtene ir Dienvidamerika. Dabā tie sastopami Brazīlijas austrumu un centrālajā daļā, Bolīvijā un Paragvajā.
  • Dzīvnieciņi ir nelieli, 25 – 28 cm gari, 6 – 8 cm augsti, 80 – 150 g smagi.
  • Tēviņi ir izteikti lielāki, druknāki un smagāki, ar biezāku un viļņotāku kažoku nekā mātītēm. Kažoks tiem ir tumši pelēks, pavēderē – gaišāks.
  • Purniņš izstiepts, smails. Actiņas nelielas, izspiestas uz āru. Aste ne pārāk gara, bez apmatojuma. Kājiņas īsas.
  • Lai gan oposumi pieder somaiņu kārtai, tomēr somiņas, kur citiem šīs kārtas pārstāvjiem attīstās mazuļi, oposumiem nav.
  • Pareizi rūpējoties par oposumu, viņa dzīves ilgums var sasniegt pat astoņus gadus.

Lasi citur

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

Veselība

Privātā Dzīve

Mans Mazais

Astes

AutoBild.lv

Māja

Receptes

Dārzs