• Cīņa ar spalvu kamoliem kuņģī

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    18. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kā kaķim palīdzēt atbrīvoties no spalvu kamoliem, kas veidojas kuņģī?

    Spalvu kamoli kuņģī ir visu kaķu problēma – tie veidojas ne tikai garspalvainiem, bet arī īsspalvainiem kaķiem. Kamola būtība slēpjas ne tik daudz spalvas garumā, cik daudzumā, un, jo aktīvāk kaķis sevi laiza, jo vairāk matiņu pielīp pie viņa mēles un nonāk kuņģī.

    Starp citu, kaķi atvemj jebkādu masu, kas aizsprosto barības traktu vai pietiekami ātri pa to nebīdās uz priekšu. Tiesa, ja kaķis spalvu sāk atvemt bieži vai pat ik dienas, viņu vajadzētu parādīt veterinārārstam (ja atvemj paretam – nav jāuztraucas).

    Jāpievērš uzmanība šādām pazīmēm: kaķis vairākas reizes dienā (vai pat vairākas dienas) mēģina izvemties, bet viņam nesanāk, viņš atsakās ēst, nekakā, viņam sāk uzpūsties vēders. Šīs pazīmes norāda, ka mīlulim steidzami nepieciešama palīdzība. Ja izveidojies liels spalvu sablīvējums zarnās, to nevar novērst ar eļļām vai citiem orāliem līdzekļiem – mīluli vajadzēs ķirurģiski operēt. Ir zināms, ka kādam kaķim no zarnām tika izoperēts spalvu kamols tenisa bumbiņas lielumā!

    Kā izvairīties no spalvu kamolu veidošanās

    Zooveikalos un veterinārajās aptiekās var nopirkt barību (gan sauso, gan konservus), paredzētu tieši spalvu kamolu novēršanai. Meklē iepakojumu ar norādi HAIRBALL. Šī būs ikdienas pamatbarība ar īpašām papildvielām un paaugstinātu šķiedrvielu daudzumu, kas kuņģī neļaus veidoties spalvu kamoliem.

    Ja kaķis tiek barots ar parasto barību, līdztekus ikdienas ēdienam var dot speciāli spalvu kumšķu izvadīšanai paredzētu papildbarību. Tā satur eļļu un aromatizētājus, lai kaķim garšotu (visbiežāk ar aknu garšu), un parasti ir fasēta tūbiņā. Lietošanas pamācībā norādīts, cik centimetru garu posmiņu kaķim drīkst dot. Pastāv divu veidu papildbarības: vienas stimulē ātrāku zarnu darbību (kamolu bīda pa zarnām), otras – kamolus šķīdina. Šie abi līdzekļi neļauj spalvu kamoliem veidoties. Noteikti jāpievērš uzmanība norādei, cik bieži un kādās devās kaķis šīs pastas drīkst lietot (dažas – katru dienu, citas – reizi nedēļā). 

    Alternatīvi līdzekļi spalvu kamolu izvadīšanai

    Ne visi kaķu īpašnieki un veterinārārsti atzīst rūpnieciski ražotās hairball pastas un barības. Spalvu kamolu iznīdēšanai var izmantot citas metodes.

    1. Spalvu kamolus vislabāk izvada šķiedrvielas, tās kairina zarnu traktu un veicina kamolu izvemšanu vai izstumšanu kopā ar zarnu saturu. Ļoti daudz šķiedrvielu ir auzu klijās, taču kaķiem graudaugi negaršo. Nesen tika atklāts gardāks šķiedrvielu avots – ķirbis (var dot arī konservētu). Rīvētu svaigu vai konservētu ķirbi pievieno kaķa ēdienam (vislabāk – gaļai vai konserviem) katru dienu (1/2–2 tējkarotes).
    2. Šķiedrvielas satur arī zāle, tāpēc vasarā kaķi vajadzētu cienāt ar saplūktu zāli, bet ziemā to izaudzēt podiņā.
    3. Pasaulē diezgan populāra ir ieeļļošanas metode: uzzied kaķim uz priekšķepām mazliet vazelīna eļļas (pērc aptiekā), kaķis to nolaizīs, kamols ieeļļosies, izkustēsies – tad kaķis to vieglāk izvems vai arī tas iznāks kopā ar fekālijām. Šādu procedūru var atkārtot reizi dienā četras dienas pēc kārtas (ne ilgāk).

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē