• Četrkājainais garnadzis. Kā atradināt suni no zagšanas

    Daba un dzīvnieki
    Ligita Timma
    25. februāris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Suns klusiņām paņem lietas, kas zobos pakampjamas, un aiznes uz citu vietu. Tev ir jāiet uz darbu, bet pēkšņi viena cimda vairs nav, kaut nupat vēl stāvēja acu priekšā. Vai kurpes. Tu izmisīgi meklē, bet suns ieinteresēts seko tavām kustībām, vērojot, ko saimnieks tagad darīs!

    Vai pazīsti šādu situāciju? Suns tevi ir iesaistījis savā rotaļā! Kāpēc mīlulis tā dara, un kā saimniekiem rīkoties, ja šādas rotaļas nevietā kļūst par mīluļa paradumu, skaidro zoopsiholoģe INGA CERBULE.

    Iemesli dažādu priekšmetu čiepšanai ir divējādi. Kuces, atkarībā no sava hormonālā cikla, dažkārt mēdz vākt nelielus priekšmetus un likt tos savā iedomātajā migā, it kā tie būtu viņas mazuļi. Savukārt kucēni un jauni suņi (reizēm līdz divu, pat triju gadu vecumam) ņem mantas, lai ar tām spēlētos, tās grauztu, noslēptu un pēc tam atrastu un lai izprovocētu saimnieku uz jautru pakaļdzīšanās spēli. Dzīvniekam tā ir normāla uzvedība, taču saimniekam – traucējoša, jo suns pazaudē vai sabojā vajadzīgas lietas.

    6 padomi, kā panākt, lai suns neaiztiek saimnieka mantas

    1. Uzlabo suņa paklausības līmeni! Ja suns ir apmācīts un paklausīgs, tavā klātbūtnē nekādām problēmām ar mantu zagšanu nevajadzētu būt, vienkārši liec viņam pārtraukt nevēlamo darbību. Ja suns kaut ko pagrābj, pasauc viņu pie sevis un izņem mantu no mutes, vietā iedodot viņa iemīļotu rotaļlietu. Vislabāk suni apturēt pusceļā – dod komandu Nedrīkst!, kad viņš pēc aizliegtās mantas vēl tikai sniedzas.
    2. Atgūsti kontroli! Ja suns mantas čiepj bieži, uzliec sunim kakla siksnu un pavadu, lai zagšanas gadījumā vari veikli uzkāpt uz pavadas, zagli notvert un savu mantu atgūt. Pēc šādas audzināšanas stundas pavada jānoņem, jo suns tajā var sapīties.
    3. Uzraugi viņu! Ja suns mēdz aiziet uz citu istabu un kaut ko nočiept, tev neredzot, tas nozīmē, ka esi devis mīlulim par daudz brīvības. Viņam jāatrodas tajā pašā telpā, kur tu, lai vari uzraudzīt un pārtraukt nevēlamu uzvedību. Uz citām istabām durvis jātur ciet, kamēr suns pieaug un garīgi nobriest, līdz vairs nezog un nebojā tavas mantas.
    4. Ierobežo suņa brīvību! Nedod viņam izdevību savākt priekšmetus, kad neesi mājās vai arī esi aizņemts un nevari mīluli pieskatīt. Kucēnus un jaunus suņus nedrīkst atstāt brīvi staigājam pa māju vai dzīvokli, jo viņi noteikti kaut ko savāks un bojās. Dzīvniekam šajā laikā jāatrodas vai nu voljērā (ja tāds ir), vai būrītī, vai kucēna sētiņā, vai atsevišķā telpā, kurā viņš neko nevar paņemt (piemēram, koridorā, vannas istabā, iepriekš iznesot ārā apavus, paklājus un citas kārdinošas lietas). Iedod dažas piemērotas rotaļlietas vai graužamās mantas, ar ko spēlēties. Suns pirmajā dzīves gadā savā ziņā ir līdzīgs mazam bērnam, kuram visu gribas ņemt, pataustīt un pagaršot, – tā ir normāla uzvedība. Būtu taču neprāts atstāt mazu bērnu istabā ar kristāla vāzītēm uz kafijas galdiņa un pateikt – tu tikai neko neņem! Bērns, protams, ņems, jo nevar atteikties no tik interesantām lietām. Tāpat arī suņukam mūsu apavi, cimdi, zeķes un sadzīves mantas ir gluži kā debesmanna! Tā ir saimnieka atbildība – pareizi organizēt sadzīvošanu ar kucēnu vai jaunu suni, lai dzīvniekam nav izdevības lietas bojāt un staipīt pa mājokli.
    5. Gādā rotaļlietas! Iedod sunim 4–5 priekšmetus, ar ko spēlēties. Tām nav obligāti jābūt dārgām, zooveikalā pirkām rotaļlietām, tie var būt arī parasti priekšmeti – tukšas plastmasas pudeles, tenisa bumbiņas, nelielas, apaļa šķērsgriezuma malkas pagales, utt. Taču noteikti ik pa brīdim apskati iedotās lietas un vēro, vai suns no tām nenoplēš asus gabalus un neēd tos – tādā gadījumā attiecīgais priekšmets jāatņem.
    6. Dod slodzi! Ja sunim ikdienā ir vecumam un uzbūvei atbilstoša fiziska slodze, kā arī iespēja regulāri satikties un izdauzīties ar līdzīga vecuma draudzīgiem sugasbrāļiem, viņam nenāks prātā spēlēt mantu slēpšanu. Tas pasargās tavu apģērbu, māju, mantas un arī tavas rokas no trakulīgām kucēna izdarībām.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē