• Brīvprātīgie izglābuši pirmos migrējošos krupjus un citus abiniekus

    Dzīvnieku aizsardzība
    Ziņu aģentūra LETA
    14. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Attēlam ir ilustratīva nozīme
    Foto: Unsplash
    Attēlam ir ilustratīva nozīme
    Pagājušajā naktī Rudbāržos Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) īstenotajā kampaņā «Misija-krupis. Izglāb princi!» brīvprātīgie izglābuši pirmos migrējošos krupjus un citus abiniekus, aģentūru LETA informēja DAP mediju attiecību eksperte Ilze Reinika.

    Gaisa temperatūrai paaugstinoties, tuvākajās dienās krupji no ziemošanas vietām uz nārsta vietām pāri autoceļiem migrēs arī citviet Latvijā, tādēļ DAP aicina pieteikties brīvprātīgos un būt gatavībā glābšanas darbiem.

    Kopumā ar Latvijas iedzīvotāju palīdzību apzināti 28 krupju migrācijai bīstami ceļu posmi. Trijos no tiem šajā nedēļā ir uzstādītas migrāciju ierobežojošas pagaidu sētiņas, proti, Liepājā pie Tosmares ezera, Rudbāržos pie Bāliņu dīķa un Slīteres Nacionālajā parkā pie Vaides dīķa.

    Kā stāsta Ezeriņa, Rudbāržu brīvprātīgie pirmajā patruļā izglābuši abiniekus – piecus krupjus, 36 vardes un 23 tritonus. Šorīt izglābti vēl četri krupji, 41 tritons un divas vaboles. Skaitļi rāda, ka krupju migrācija ir tik tikko sākusies, savukārt pirmie migranti uz nārsta vietām dodas pilnā sparā. Uz nārsta vietu vispirms dodas vardes, nedēļu vai divas pēc tām – arī krupji. Jārēķinās, ka tuvākajā laikā abinieku kustība sāksies visā Latvijā, un brīvprātīgajiem jābūt gataviem iesaistīties glābšanas darbos, skaidro Ezeriņa.

    Krupji ir lēni rāpotāji, ielu vai ceļu šķērso pat 15 minūtes, tādēļ migrācijas laikā uz intensīvas satiksmes ceļiem liela daļa iet bojā zem auto riteņiem. Tā kā krupis ir nozīmīgs barības ķēdes posms, visā pasaulē tiem tiek pievērsta aizvien lielāka nozīme, un pavasara migrācijas periodā tiek piesaistīti brīvprātīgie, kas palīdz šiem abiniekiem šķērsot autoceļus.

    Krupju patruļām līdz šim pieteikušies 44 brīvprātīgie, kas gatavi glābšanas misijā doties vieni vai kopā ar ģimeni. Tomēr, lai palīdzētu pēc iespējas vairāk abiniekiem veiksmīgi šķērsot autoceļus, DAP cer uz papildspēkiem.

    Krupju glābšanā var iesaistīties jebkurš, aizpildot anketu. Taču drošības apsvērumu dēļ bērni glābšanas darbos drīkst iesaistīties tikai pieaugušo pavadībā. Norādītajā vietnē ir redzamas arī visas līdz šim apzinātās krupju migrācijas vietas.

    Brīvprātīgajiem jāņem vērā, ka galvenie glābšanas darbi norit divas līdz četras stundas pēc saulrieta. Jārūpējas par savu drošību uz ceļa un jābūt pamanāmiem. Ieteicams vilkt atstarojošu apģērbu, piemēram, atstarojošu vesti, ap galvu vai rokā turēt lukturi, līdzi ņemt tīru spaini un vienreizlietojamos cimdus krupju glābšanai.

    Katru gadu uz Latvijas autoceļiem tiek sabraukti tūkstošiem abinieku. Kampaņas mērķis ir samazināt uz autoceļiem bojāgājušo krupju skaitu ar aktīvu sabiedrības līdzdalību, gan ziņojot DAP vēl nereģistrētas krupju migrācijas vietas, kas šķērso autoceļus, gan aktīvajā migrācijas laikā palīdzot tos pārnest pāri ceļam drošībā jau identificētajos autoceļu posmos. Gar dažiem krupju migrācijas ceļu posmiem paredzēts uzstādīt arī nelielus žogus, kas vēl drošāk un efektīvāk palīdzēs krupjiem veiksmīgi nonākt nārsta vietā.

    Kampaņa ir viena no DAP īstenotā projekta «Ezeru pārvaldības un apsaimniekošanas uzlabošana Kurzemē un Ziemeļlietuvā» (LIVE LAKE) aktivitātēm. Kopumā projekta laikā ar dažādu apsaimniekošanas darbu palīdzību plānots uzlabot ezeru resursus un apsaimniekošanas efektivitāti, kā arī izglītot sabiedrību par ezeru ekosistēmām. INTERREG V-A Latvijas – Lietuvas pārrobežu programmas atbalstītā projekta kopējais finansējums ir 981 755 eiro, no tiem 75% sedz Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē