• Baldriāni — bīstamās kaķu narkotikas

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    19. aprīlis, 2023
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kurš gan nezina, kādu efektu uz kaķiem atstāj baldriāni un kaķumētra. Kaķis eiforijā vārtās pa zemi, stulbi smaida un izskatās bezgala laimīgs. Nu gluži kā cilvēks, kurš tā pavairāk uzņēmis uz krūts!

    Taču, ja par mums viss ir skaidrs – apreibstam no grādīgā, par to, kas baldriānos tāds, kas kaķim rada šo reibumu, īstas skaidrības nav. «Ja arī cilvēki reibtu no baldriāniem, šo augu mēs audzētu plantācijām. Diemžēl patīkama reibuma efektu šis augs atstāj vienīgi uz kaķiem.

    Cilvēkus baldriāni spēj vienīgi nomierināt, nevis uzbudināt,» ar nožēlu atzīst runča Matroskina saimnieks Aleksandrs, kurš ar Astu starpniecību vēlējās uzzināt, kāpēc kaķi kaifo no baldriāniem un vai šā auga lietošana minčiem nav bīstama. Kaķu narkotikas kā nekā…

    Izrādās, pret baldriāniem (Valeriana officinalis) un kaķumētru (Nepeta cataria) nav vienaldzīgi ne tikai mājas kaķi, bet arī visi citi kaķveidīgie. Piemēram, pumas no šiem augiem tā uzbudinās, ka sāk lēkāt kā trakas.

    Pilsētās dzīvojošie kaķi sajūt baldriānus pa gabalu, un, ja mājas aptieciņā ir baldriānu tinktūra, viņi visādi mēģinās tikt pie tās.

    Arī brīvā vaļā dzīvojošie kaķi lieliski prot atrast šos augus, izrakt un apēst to saknes, lai pēc tam sajūsmā vārtītos. Speciālisti norāda – gan baldriāni, gan kaķumētra izraisa dzīvniekā uzbudinājumu un eiforiju, jo šie augi aktivizē dzimumdziedzeru darbību.

    Viens guļ, cits – vārtās

    Kaķu uzvedība pēc baldriānu nobaudīšanas ir dažāda – viss atkarīgs no kaķa rakstura īpatnībām (cilvēki taču arī reibumā katrs uzvedas citādi – viens dzied, cits kaujas). Ir kaķi, kas stulbi blenž vienā punktā vai krata galvu, bet ir tādi, kas rīvējas ar purniņu gar augu vai vārtās pa zemi. Šāda uzvedība parasti ilgst 5–15 minūtes. Tiesa, ja stundas laikā kaķis atkārtoti saostīsies baldriānus, analoģiskas reakcijas vairs nebūs. Kad beidzas uzbudinājuma periods, kaķi parasti iegrimst dziļā –  dažkārt 3–4 stundu – miegā.

    Atceries!

    Nemēģini apdzirdīt kaķi, lai tikai uzjautrinātos par viņa uzvedību. Eksperimentos noskaidrots, ka baldriāni kaķiem var izraisīt narkotisko miegu, bet ļoti lielas devas – arī nāvi.

    Kaķu saimnieki nereti izmanto šo augu drogas, lai, piemēram, mudinātu kaķi asināt nagus tam paredzētajā vietā. Šim nolūkam kaltētus augus novieto aiz paklāja vai nagu asināmā dēlīša. Savukārt automašīnu īpašnieki, kuru spēkrati cieš no kaķu urīna, vai daudzdzīvokļu namu iedzīvotāji, kuru kāpņutelpas stūrus regulāri aizčurā āra kaķi, tajās vietās izšļaksta baldriānu tinktūru, jo neviens kaķis nečurās tur, kur tik labi smaržo…

    Attāls radinieks marihuānai

    Speciālisti atzīst – kaķiem šie augi tiešām ir sava veida narkotika. Augs Nepeta cataria jeb kaķumētra, kurš pazīstams arī kā kaķu alkohols, satur vielu, kas saucas nepetalaktons. Tieši šī viela patīk kaķu saimes pārstāvjiem. Nepetalaktons ir attāls radinieks marihuānai un citiem halocinogēnajiem preparātiem, un, iespējams, kaķa reakcija ir analoģiska tai eiforijai, kādu izjūt cilvēki, kas lieto narkotikas.

    Pēc dažu zinātnieku domām, šī viela ir kaut kas pietuvināts vienam no ķīmiskajiem elementiem, kas atrodams runču urīnā, tāpēc, ieelpojot šīs vielas, kaķenes sāk vārtīties pa grīdu līdzīgi kā meklēšanās laikā.

    Ja tā tiešām ir, šī viela ir ārkārtīgi spēcīgs stimulators, jo iedarbojas gan uz kaķenēm, kurām nav meklēšanās, gan uz runčiem.

    Taču iespējams arī, ka pati auga vai tā ekstrakta smarža izsauc baudu, jo palielinās jutība ādas galvas rajonā. Ir kaķi, kas tieši ar galvu trinas gar augu vai pret zemi.

    Tā kā baldriāni mazina spazmas kuņģa-zarnu traktā, iespējams, ka daži kaķi, kam ir sāpes vēderā, izlūdzas baldriānus, lai izmantotu tos kā zāles.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē