• Austrālijā balodim, kas šķērsojis Kluso okeānu, draud nāves sods

    Daba un dzīvnieki
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    14. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Channel9/AP
    Sacīkšu balodis, kas veicis neticamu 13 000 kilometru ceļojumu pāri Klusajam okeānam, nonācis nepareizajā valstī – Austrālijā, kurā dzīvniekiem noteikta stingra karantīna, vēsta ārzemju mediji.

    Balodis, kas 29. oktobrī pazuda sacensību laikā Oregonas štatā ASV, 26. decembrī atradies Melburnā. Austrālietis Kevins Selli-Bērds pārgurušo putnu atradis savas mājas dārzā, ziņo aģentūra Associated Press.

    “Balodis uzradās Ziemassvētkos. Man pagalmā ir strūklaka, un putns tur dzēra un mazgājās,” stāsta mājas saimnieks. “Nākamajā dienā balodis atkal atlidoja, un es izgāju ārā viņu apskatīt, jo putns izskatījās novārdzis un ne pārāk baidījās no manis. Ievēroju viņam uz kājas zilu aproci. Izskatījās, ka balodis kādam pieder, un es mēģināju viņu noķert.”

    Speciālisti uzskata, ka balodis okeāna šķērsošanai izmantojis kāda kravas kuģa pakalpojumus.

    Diemžēl baloža stāsts ieinteresējis ne tikai pasaules medijus, bet arī Austrālijas Karantīnas un kontroles pārvaldi, kas Selli-Bērdam jau esot zvanījusi un likusi putnu noķert.

    Austrālijā pastāv ārkārtīgi strikti dzīvnieku karantīnas noteikumi. Lai pasargātu vietējo dabu, valstī aizliegts ievest jebkādus dzīvniekus un putnus, kā arī augus, šādiem ierobežojumiem pastāvot pat štatu robežās.

    Lauksaimniecības ministrija, kuras pārziņā ir biodrošība, norāda, ka “balodim nav tiesību palikt Austrālijā”, jo tas var “apdraudēt Austrālijas pārtikas drošību un mūsu savvaļas putnu populāciju”.

    Austrālijas Nacionālā baložu asociācija uzsver, ka šis putns var izplatīt slimības, kas var izrādīties nāvējošas vietējiem putniem, un pieprasa, lai balodis tiktu iznīcināts. “Lai arī parastam cilvēkam tas izklausās briesmīgi un nežēlīgi, Karantīnas un kontroles pārvalde šo domu pilnībā atbalstītu,” norāda asociācijas sekretārs Breds Tērners.

    2015. gadā Austrālijas valdība piedraudēja iemidzināt divus Jorkšīras terjerus, kurus neatļauti valstī ieveda Holivudas zvaigzne Džonijs Deps ar savu toreizējo sievu Amberu Hērdu. Slavenībām tika dotas 50 stundas, lai suņus izvestu no valsts, un tas tika izdarīts ar čartera reisu.

    Amerikas Sporta baložu savienība, kas atrodas Oklahomā, ir apstiprinājusi, ka konkrētais balodis pieder īpašniekam Montgomerijā Alabamas štatā. Pagaidām ar īpašnieku nav izdevies sazināties.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē