• Arī kaķiem ir profesijas

    Interesanti
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    9. februāris, 2021
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Nekad neesi aizdomājies, kāpēc kaķi uzvedas tik dažādi? Vienkārši katram no viņiem ir savs darbs. Uzzini, par ko strādā tieši tavs mīlulis.

    Izlūks

    Gluži tāpat kā izlūkdienesta darbiniekus, tikpat grūti ir arī pamanīt, ka jūs izseko viņš – mājas kaķis. Lai arī kur ietu saimnieks, aiz viņa nemanāmi sekos mīkstās, pūkainās ķepiņas. Pat uz tualeti nav ļauts aiziet vienam – kaķis nemanāmi iešmauks starp kājām, paslēpsies zem vannas vai aiz skapīša un ar aukstu cinismu vēros, ko tu uz poda tik ilgi dari. Mazums, slēp kaut ko interesantu?

    Taču vislabāk kaķim izmeklētājam padodas novērošana naktīs, kad divas spoži spīdošas acis parādās mirklī, kad saimnieki aktīvi nodarbojas ar pēcnācēju radīšanu. Un pazūd, tiklīdz paķer rokā čību. Un nebija neviena, tev tikai parādījās! Nakts pārgājieni uz virtuvi arī nepaliks kaķa nepamanīti. Tevi klusi un nemanāmi vēros, lai brīdī, kad tiks atvērts ledusskapis, sāktu kaut ko grabināt vai čaukstināt tumšajā virtuvē. Tas vajadzīgs, lai saimnieks saprastu: izlūkdienests neguļ, pat naktīs darbs turpinās.

    Degustators

    Kaķis gardēdis tev nav kaut kāds pagraba Muris, kas ēd visu pēc kārtas. Degustators pienāk, paošņāk, nogaršo un aizgriež purnu – novāciet šo draņķi, laiks no rīta ir slikts, mitrums paaugstināts, tāpēc gaļas tartars nav izdevies, negaršīgs. Un kas tas par pienu, ko man piedāvājat? Alpu govis tādu nedod, bet produktu no vietējām brūnaļām dzeriet paši, tajā ir augsts svina saturs!

    Vai tiešām tik grūti saprast, ka tādam kaķim vajadzētu ēst tikai visizmeklētāko elitāro barību. Lētus analogus nepiedāvāt. Piekrīt ēst jēra vai truša gaļu mērcē, pārējo tikai degustēs – ja nu gadās kaut kas cienīgs…

    Revidents

    Mājas tīrības pārbaude ir visai putekļains darbs, taču darbs ir darbs, un kaķis revidents to nenoniecina. Domā, viegli veikt pārbaudi sarežģīti sasniedzamās vietās, skapjaugšās vai zem vecmāmiņas gultas, kur glabājas burkas? Ja ne viņš, kā jūs saprastu, ka laiks mājas uzkopšanai? Tāpat revidents aktīvi pieskata, lai no veikala netiktu atnesti slikti produkti.

    Ielīst ar galvu maisiņā vai saplēst iepakojumu – ko tik gādīgais kaķis nav spiests darīt, lai saimnieks neapēstu negaršīgu produktu vai tādu, kam beidzies derīguma termiņš.

    Nepieciešama kontrole arī pārtikas gatavošanas laikā. Lai to izdarītu, noteikti jāuzlien uz ķeblīša un ļoti uzmanīgi jāvēro, kā tiek sagriezts siers un gaļa, ielieta zupa, gatavotas sviestmaizes. Ja nu nav ievērota receptūra vai higiēnas noteiktumi neatbilst normatīvajiem rādītajiem?

    Datorspeciālists

    Datora meistaru izsaucāt? Tas ir – viņu, kaķi datorspeciālistu. Pārbaudīs interneta, datora monitora un rūtera savienojumu, rūpīgi paraustīs aiz vadiem, lai visi būtu vietā, neviens nekarājas un nemaisās pa kājām. Pārbaudīs lapas interfeisu, ar maigu ķepiņu bakstot pa monitoru.  Datoram arī vajadzīga atpūta, un kaķis to saprot. Kā vislabāk to izdarīt? Uzgulties klaviatūrai un neļaut saimniekam strādāt – tehniskais pārtraukums. Starp citu, vai klaviatūru sen esi mazgājis? Datora meistars tūlīt sapratīs, ka nepieciešama tīrīšana. Viena apgāzta kafijas krūze, un problēma atrisināta.

    Masieris

    Labi, ka mājās ir tāds kaķis. Var apskaust visus, kam tāds ir. Atnāk saimnieks pēc grūtas darba dienas mājās, iesēstas dīvānā, un masieris uzreiz ir klāt. Uz pleciem uzlīdīs, izmasēs apkakles zonu. Bet vēl labāk nogulties uz vēdera, lai kaķis pa muguru pamīcītos. Lēti un ērti, un pie speciālista nevajag doties. Luksusa klases pakalpojumus pasūtījāt? Pat ja ne, mīļotais pūkainis tik un tā tos sniegs. Naktī ielēks gultā un nogulsies uz nogurušās vai sāpīgās vietas un dziedinās.

    Florists

    Estētiskā gaume un patika pret augiem viņam ir asinīs. Nepareizi uz palodzes salikti puķu podi – steidzami vajag pārkārtot. Nokrita? Nekas traks, ātrāk visu sakārtosiet, jaunu, skaistu puķupodu nopirksiet. Un kāpēc tik daudz zemes kaktusiem? No augšas vajag nedaudz noņemt, lai gaiss labāk pie saknēm piekļūtu. Bet šīs lapas vispār ir liekas, tās no kopējās interjera koncepcijas lec ārā, jānograuž.

    Psihologs

    Visi kaķi ir nedaudz psihologi. Bet ir arī šīs jomas profesionāļi. Atnāks, uz ceļiem pasēdīsies, acīs ielūkosies, uzklausīs, piekrītoši pamās ar galvu. Ir arī tādi, kuri prot sarunāties, savā veidā, pa kaķiskam. Tu viņam saki vienu vārdu, bet atbildē saņem desmit ņau un ar izteiksmi. Labi, ka ir kāds, kas tevi saprot. Galvenais, lai šāds psihologs par tevi sūdzēties nesāk, citādi sāks staigāt pa pēdām un ar savu ņaudēšanu morāli lasīt.

    Dekorators

    Kas ir interjera dizains, šis kaķis zina labāk par visiem.

    Šodien modē ir tapetes ar apdīrātām malām vai ar nagu skrāpējumu pēdām, īpaši, ja tās redzamas no zemes līdz pašiem griestiem.

    Mīkstajām mēbelēm jābūt retro stilā, ar izplūkātiem diegiem, caurumiem un savilkumiem. Nedaudz ieplaisājušas vāzes piedos tikai rozīnīti tavam interjeram. Nezini, kāda grīda šobrīd modē? Dekorators zina, ka tai jābūt kārtīgi apskrāpētai un obligāti noklātai ar saplūkātiem papīra gabaliņiem, bet paklājs ir putekļains un nav videi draudzīgs.

    Apsargs

    Baidies no viņa, viņš ir briesmīgs. Šņāc, skrāpējas, var pat iekost. Bet tikai svešiem vai tiem, kuri viņam nepatīk. Tālāk par slieksni šāds kaķis nelaidīs, parādīs savu plēsēja dabu. Un, nedod Dievs, ja atnākušais viesis ieņems kaķa vietu, – sadusmosies un uzbruks pāridarītājam. Īsāk sakot, nav ko pa svešām mājām staigāt, apsardze tur ir nopietna.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē