• Ar zagli zem viena jumta

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    3. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Klusi trokšņi vai trauku šķindoņa pa naktīm. Mājas lietu pēkšņa pazušana vai arī svešu mantu parādīšanās spēj izraisīt daudz jautājumu jebkurā ģimenē. Kas tas ir? Spoki? Mājas gariņi? Ciemiņi? Nevajag krist panikā, jo bieži vien pie vainas ir neviens cits kā tavs pūkainais un pirmajā acu uzmetienā absolūti nekaitīgais mājas kaķis.

    Kaķu zaglīgā daba ir labi zināma. Taču valda uzskats, ka zog tikai bezšķirnes vai slikti audzināti kaķi. Ja dārgs šķirnes kaķis pieķerts notikuma vietā, saimnieki sāk aizdomāties – varbūt viņš nemaz nav īsts tīršķirnes kaķis.

    Savukārt saimnieki, kas paņēmuši bezpajumtes kaķi, nāk pie secinājuma, ka gēnus neizmainīsi, vai arī sāk šaustīt sevi, ka nav pareizi kaķi audzinājuši. Vai tiešām tas tā ir? Jebkurš zoopsihologs vai kaķu pazinējs jums atbildēs – NĒ!

    Patiesībā nav viena vienīga skaidrojuma, kāpēc tas vai cits kaķis pastāvīgi čiepj ēdienu. Iemeslu var būt daudz, un vienā gadījumā zagšanu var izskaust, izmantojot dažas vienkāršas metodes, kuras apspriedīsim šajā rakstā, bet citā – vajadzēs vien ar zagšanu samierināties, cenšoties maksimāli samazināt zaudējumus.

    Starp citu, ja no zādzības cilvēku var atturēt ētiski apsvērumi, kaķiem tādu nav un būt nevar.

    Ko un kāpēc kaķi zog?

    No sākuma sadalīsim kaķu zādzības divās kategorijās – ēdiena zagšana un mantu zagšana.

    • Ēdiena zagšana

    Ēdienu parasti kaķi zog tad, kad grib ēst. Ļoti vienkārši, vai ne? Protams, ļoti daudzi saimnieki apgalvo, ka kaķis tiek barots pietiekami (pēc viņu domām), tāpēc šādai uzvedībai nav attaisnojuma. Tā domā saimnieki, taču ne kaķi. Starp citu, kaķis var zagt arī tad, ja tiek normāli barots, un iemesls šajā gadījumā – banāla ziņkārība.

    Nu, padomā pats, kurš no mums, pierodot pie putrām un kāpostu zupām bērnībā, atteiksies pagaršot, piemēram, lazanju, siera kūku vai suši. Un vai tiešām tu, nekad to nepagaršojot, mierīgi varētu aiziet no galda, kur izlikti visi šie neizzinātie kārumi?

    Tici, arī kaķis to nevar izdarīt. Galu galā viņam ēdiens no saimnieku galda šķiet vienkārši kaut kas brīnišķīgs un noslēpumains, kas pavisam noteikti jānogaršo. Un, ja tas izrādīsies daudz garšīgāks nekā viņa ierastā barība, nav nekāds brīnums, ka uzbrukumi tavam šķīvim turpināsies. Jo gardēži var būt ne tikai cilvēki. Tādi ir arī kaķu vidū.

    • Mantu zagšana

    Ēdiena zagšanu vēl var kaut kā izskaidrot un attaisnot, bet mantu čiepšana tiešām daudziem var šķist kaut kas nenormāls. Un atkal viņiem nebūs taisnība. Iemesli šādai kaķa nestandarta uzvedībai ir visai vienkārši un saprotami. Pirmkārt, mantu zagšana kaķim aizstāj pilnvērtīgas medības.

    Iedomājies, cik daudz emociju var izjust tavs pūkainais zaglēns, cenšoties dabūt viņam būtībā nevajadzīgas lietas. Adrenalīna dēļ cilvēki ne uz to vien ir spējīgi.

    Otrs iemesls var būt tas, ka arī kaķiem mēdz būt iemīļotas mantas, kuras neapķērīgie saimnieki labprātīgi viņiem nedod. Nākas riskēt un dabūt vajadzīgo rotaļlietu pašam. Piemēram, ir kaķi, kas dievina čiept kosmētikas vates bumbulīšus vai arī krāsojamās otiņas. Tikai vēlāk, veicot mājās ģenerāltīrīšanu, saimniekiem izdodas atrast kaķa slēptuves.

    Trešais zagšanas iemesls ir kaķa vēlme iepriecināt mīļoto saimnieku vai saimnieci. Kas tad nabadziņam cits atliek, ja peles nav dabūjamas, bet putni neļaujas, ka tos noķer un kaķis jūt, ka plānotais pārsteigums saimniekam neizdosies? Te ļoti labi noderēs mantas, kas dabūtas pie kaimiņiem vai ciemiņiem.

    Labi zināms piemērs ir kaķis Oskaru no Anglijas. Jūtot neizmērojamu pateicību saimniekiem, kuri paņēmuši viņu no patversmes, kaķis apbēra viņus ar dāvanām, ko bija aizņēmies no kaimiņiem. Tur bija gan cimdi un šalles, gan, nez kāpēc, arī apakšveļa. Kad Oskara saimnieki saskārās ar šādu uzvedību, viņi bija šokā, taču, tiekot skaidrībā ar dīvainās uzvedības iemesliem, bija ļoti aizkustināti un nerāja Oskaru.

    Veidi, kā izmācīt kaķi

    • Lai atvēsinātu kaķa degsmi zagt ēdienu, – sātīgi pabaro kaķi līdz tam, kad pats ar ģimeni sēdīsies pie galda.
    • Ja kaķis kaut ko diedelē no galda, piedāvā viņam no tā, kaķaprāt, visnegaršīgāko ēdienu. Piemēram, salātlapu, putras karoti vai arī gaļu, kuru pirms tam kārtīgi sapiparo. Lai kaķis saprot, ka saimnieki ēd negaršīgu ēdienu.
    • Neatstāj ēdienu uz galda! Tam ir domāts ledusskapis.
    • Ja domā, ka kaķis zog mantas aiz garlaicības, izeja ir tikai viena – vairāk rotaļājies ar viņu.
    • Ja kaķis dod priekšroku tikai kādām konkrētām mantām, tad varbūt lietderīgi nopirkt viņam savu rotaļlietu komplektu. Lai dauzās ar tām, cik uziet.

    Taču, ja kaķis zog aiz pateicības, visticamāk, neko mainīt neizdosies. Mīli savu kaķi tādu, kāds viņš ir, un novērtē viņa mīlestību, lai arī tā tiek izpausta neparastā veidā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē