• Ar mājas mīluli uz darbu

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka- Karaļeviča
    23. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Matīss Markovskis
    Daudzi suņu īpašnieki apgalvo, ka labprāt ņemtu mīluli līdzi uz darbu, tomēr mājdzīvniekiem draudzīgu biroju Latvijā joprojām ir visai maz.

    Starptautiskais pārtikas uzņēmums Mars ir viens no retajiem Rīgā, kura darbiniekiem ļauts ierasties darbavietā ne tikai ar suni vai kaķi, bet arī trusi un kāmi, ja ir tāda vēlēšanās. Mars pieredze liecina, ka dzīvnieku atrašanās birojā veicina savstarpējo komunikāciju un padara atmosfēru daudz draudzīgāku.

    Vairo pozitīvismu

    Kad Mars lielo klientu vadītāja Solveiga Mežzīle ar savu franču buldoga meiteni Hannu no rīta ierodas darbā, daudzi kolēģi, kas steidz pie liftiem, pieliecas viņu paglaudīt un smaida. Pat tie, kas no rīta piecēlušies no gultas ar kreiso kāju un birojā ierodas sliktā omā, ieraugot dzīvnieku, kas priecīgi ļepato pa ofisa telpām, atplaukst smaidā. «Reizēs, kad Hanna paliek mājās, kolēģi pat prasa, kāpēc viņas nav un kad atkal tiks paņemta līdzi. Viņa tiešām te ir ļoti gaidīta,» priecājas Solveiga. Viņas Hanna ir gluži kā pozitīvisma tabletīte, kura spēj gan uzjautrināt, gan arī nomierināt, ja stresa līmenis ir pārāk augsts. 

    Nu jau sešus gadus Mars birojs Latvijā bāzējas Rīgā, biroju centrā Place Eleven. «Kad pirms četriem gadiem sāku te strādāt, iegādājos franču buldoga kucēnu. Faktiski uzreiz Hannu sāku arī ņemt līdzi uz ofisu, lai viņa viena pati mājās neskumtu. Kolēģiem nebija ne mazāko pretenziju, tieši otrādi. Viņi gaidīja katru tikšanos ar suni.» Pirmajās reizēs saimniecei bija bail, ka Hanna, būdama vēl maziņa, var piečurāt biroja paklāju, sagrauzt datora vadus vai nodarīt kādus citus postījumus, taču viss noritēja mierīgi un biroja inventārs necieta. «Pirmajā reizē darbā viņa bija ļoti aizņemta, jo bija jāapošņā visi kolēģi un jāizpēta visi kakti. Jauna vide, jauni cilvēki. Taču Hanna ļoti ātri iejutās un ar visiem sadraudzējās. Uz maiņām gāja pie katra mīļoties, jo franču buldogiem ļoti patīk, ka viņiem pievērš uzmanību, glāsta, slavē. Hanna visu dienu varētu uzklausīt, cik viņa ir brīnišķīgs suns,» smaida suņa saimniece. «Covid-19 pandēmijas dēļ Hanna pusotra gada nebija bijusi ofisā, jo darbs mums noritēja attālināti. Tagad, kad beidzot visi atkal strādājam klātienē, ne tikai darbinieki bija laimīgi atkal satikt Hannu, bet arī suns bija priecīgs beidzot iziet sabiedrībā,» stāsta Solveiga. 

    Uz darbu dodas ar lielāku prieku

    Hannas saimniece ļoti cer, ka Mars mājdzīvniekiem draudzīgā biroja paraugs iedvesmos arī citus uzņēmumus un viņi sāks dot zaļo gaismu attiecībā uz dzīvnieku klātbūtni darbavietā. Galu galā ieguvumu tam ir daudz vairāk nekā iespējamo mīnusu. «Suņa vai jebkura cita dzīvnieciņa atrašanās birojā veicina savstarpējo komunikāciju un satuvina darbiniekus, veidojot patīkamāku un draudzīgāku atmosfēru. Šādos uzņēmumos strādājošie uz darbu dodas ar daudz lielāku prieku,» viņa uzsver. Uz jautājumu, vai dzīvniekam nav grūti izturēt veselu darbadienu birojā, Solveiga atbild: «Mums ir atvērtā tipa birojs, tāpēc telpas ir pietiekami plašas, lai suns varētu arī paskraidīt un paspēlēties, nevis tikai gulēt saimniekam pie kājām. Hannai te ir brīva vaļa. Viņa mierīgi var nākt iekšā arī sapulcēs. Tās gan viņu īpaši neinteresē, tāpēc lielākoties to laikā viņa iemieg un sāk krākuļot, kas izklausās ļoti amizanti un visiem uzlabo garastāvokli,» smejas Solveiga. «Darbs aizņem lielu daļu no mūsu dzīves. Mēs nereti esam tik ļoti pārņemti ar savu darbu un domām par to, ka dažkārt vairs pat neredzam, kas notiek apkārt. Dzīvnieks ofisā uzlabo šo saspringto atmosfēru. Piespiež tevi ik pa laikam atrauties no darbiem un atpūtināt galvu. Galu galā – atgādina paēst, ko bieži vien aizmirstam,» viņa norāda. Ne velti pētījumi liecina, ka cilvēki, kas dzīvo vai strādā kopā ar dzīvniekiem un regulāri tos glauda, ir mierīgāki par tiem, kuriem ikdienā nav saskares ar mājdzīvniekiem. Solveiga uzsver, ka līdzpaņemtie mājdzīvnieki uzlabo darbiniekiem arī veselību. «Tā vietā, lai atpūtas brīdī sēdētu telefonā, mums jāizved pastaigā suns. Gan saimnieks izkustējies un izvēdinājis galvu, gan suns izdarījis savas lietas,» plusus uzskaita Solveiga. 

    Galvenais – uzņemties atbildību

    Mars biroja darbiniekiem nav nekādu ierobežojumu attiecībā uz to, kādu dzīvnieku drīkst ņemt līdzi uz darbu un kādu ne. «Galvenais ir uzņemties atbildību par savu mīluli,» uzsver Mars Baltic reģionālais pārdošanas vadītājs Latvijā un Igaunijā Roberts Mednis, kurš uz darbu dodas ar izmēros iespaidīgo Rodēzijas ridžbeku Eno. Lai arī ridžbeks ir liela auguma suns, kas sver aptuveni 45 kilogramus, neviens no biroja centra īrniekiem nekad nav sūdzējies, kāpēc tāds milzenis jāvadā uz darbu. «Tieši otrādi, kad izeju ārā ar Eno pastaigāties, cilvēki izsaka viņam komplimentus un nāk samīļot.» Roberts Eno iegādājies pirms nedaudz vairāk kā gada. «Bija pandēmijas laiks, kad strādājām attālināti, tāpēc birojā bieži mums nesanāca būt. Tagad, kad viņu vedu salīdzinoši bieži, Eno katra reize ir kā pirmā. Tika daudz jaunu smaržu, jaunu cilvēku, iespaidu. Tā viņš iepazīst pasauli. Manuprāt, lielisks veids, kā socializēt suni,» viņš spriež. Robertam nav bail, ka Eno ar savu lielo augumu un svaru, skrienot var aizķert un sasist kādu kolēģa datoru. «Atšķirībā no ungāru vižlām ridžbeki nav tik aktīvi. Viņiem pietiek 40 minūtes izdauzīties, un viss – viņš mierīgi gulēs un nevienu netraucēs. Eno bieži vien vienkārši aiziet uz konferenču telpu un tur atplīst. Un viss viņam vienalga.»

    Biroja darbiniekiem esot izveidots speciāls WhatsApp čats, kur katrs var ievietot informāciju, kurā dienā viņš grasās ņemt savu dzīvnieku līdzi. «Dažkārt ierodas arī vairāki suņi vienlaikus, kā tas ir šodien, taču tas ir reti. Labāk, lai dzīvnieks ir viens, jo tad var izvairīties no iespējamiem jandāliņiem,» skaidro Roberts. 

     
    Kad saimnieki ar saviem mīluļiem izklīduši pa darbavietām, nevar nemaz pamanīt, ka birojā ir suņi vai kaķi. Dzīvnieki apgūlušies blakus saimniekiem un noklusuši – kāds zem galda, kāds uz krēsla, kāds vispār rokās pie klēpjdatora. 
    Kad saimnieki ar saviem mīluļiem izklīduši pa darbavietām, nevar nemaz pamanīt, ka birojā ir suņi vai kaķi. Dzīvnieki apgūlušies blakus saimniekiem un noklusuši – kāds zem galda, kāds uz krēsla, kāds vispār rokās pie klēpjdatora. 

    Kā papildu bonuss

    Kad portfolio vadītāja Olga Ekšteina strādā pie datora, viņai klēpī mierīgi guļ un murrā viņas 7 mēnešu vecais skotu nokareno ausu kaķis Teo. Šodien viņš pirmo reizi paņemts līdzi uz darbu, un saimniece saka, ka Teo uzvedas ļoti priekšzīmīgi, pat par spīti tam, ka birojā ir suņi. «Gribēju uztaisīt eksperimentu, lai redzētu, kā viņam te ies. Pirmajā momentā, protams, bija sabijies, jo tomēr tā ir pēkšņa vides maiņa un apkārt suņi, kurus viņš pirmo reizi mūžā redzēja, bet citādi viņš guļ un nevienu netraucē,» priecājas Olga. Viņa Mars strādā jau gandrīz trīs gadus un atzīst, ka fakts, ka uzņēmums piekopj pet friendly* politiku, viņai bijis kā papildu bonuss šim darbam. «Toreiz man vēl dzīvnieku nebija, bet šis aspekts man šķita ļoti simpātisks.» Olgas Teo ir tieši tāds pats kā strīpainais kaķis Whiskas reklāmās. «Kad redzēju viņu reklāmās, teicu – tas ir mans kaķis. Gribēju tieši tādu pašu. Un atradu. Tāpēc var teikt, ka šodien mūsu birojā viesojas dzīvs Whiskas simbols. Teo pat pasē ierakstīts, ka viņam ir Whiskas krāsojums,» smejas saimniece. 

    Uz jautājumu, kā klienti izturas pret dzīvnieku klātbūtni birojā, Roberts neslēpj: «Ja ir plānotas tikšanās, mēs suņus neņemam līdzi, jo mēs nekad nevaram zināt, kāda ir citu cilvēku attieksme pret dzīvniekiem. Iespējams, kādam ir alerģija, citam vēl kas cits. Lai gan mēs strādājam industrijā, kas  saistīta ar dzīvniekiem, ir daudz cilvēku, kuriem dzīves laikā pārciestu traumu dēļ ir bail no suņiem, īpaši lieliem. Tāpēc, lai izvairītos no nepatīkamiem starpgadījumiem, dienās, kad pie mums viesojas klienti, savus mīluļus atstājam mājās.»

    Latvijā pārāk daudz ierobežojumu

    «Ārzemēs nav nekas neparasts, ka darbinieki uz biroju nāk kopā ar savu mājdzīvnieku. Tur pret dzīvniekiem izturas ļoti draudzīgi. Nesen biju Ņujorkā, un tur mājdzīvnieki ir visur – darbā, kafejnīcā, lielveikalā, frizētavās. Arī Latvijā būtu pie tā nopietni jāpiedomā. Pie mums dzīvniekiem ir tik daudz ierobežojumu. Joprojām ir ļoti daudz parku, kuros tu nevari iet iekšā ar suni. Arī vairumā lielveikalu ieeja ar dzīvnieku ir liegta,» nopūšas Solveiga. «Kompānijas Mars (tā ražo tādus pasaulē pazīstamu zīmolu produktus kā, piemēram, Snickers, Orbit, Whiskas, Pedigree u. c.) filozofija jau gadu desmitiem ir, ka mājdzīvnieki padara pasauli labāku. Mums pat ir tāds sauklis: Pets make the world a better place. Tāpēc mūsu kompānija dara visu, lai padarītu pasauli labāku mājdzīvniekiem,» uzsver Solveiga Mežzīle.

    Dzīvniekiem draudzīgas politikas plusi

    • Viens no galvenajiem ieguvumiem suņu klātbūtnei darbā – samazināts stresa līmenis lielākajai daļai darbinieku. Pētījumi pierādījuši, ka mājdzīvnieki darbavietā ne tikai mazina stresu, bet arī palielina produktivitāti. 
    • Darbinieki, kuri ņem nelielas pauzītes no darba, lai parūpētos par suni, parasti ir produktīvāki nekā tie, kas strādā bez pārtraukuma. Suņu īpašnieki atgriežas pie sava galda spirgti un enerģiski.
    • Darbinieki ar suņiem ir veselīgāki, jo, pateicoties dzīvniekam, kas jāizved pastaigāties, veic daudz vairāk fizisko aktivitāšu. 
    • Dzīvnieks uzlabo mikroklimatu visā birojā. Reti ir tie darbinieki, kas spēj pretoties mīļa sunīša noglāstīšanai. 
    • Pret mājdzīvniekiem draudzīgiem uzņēmumiem darbinieki ir lojālāki, un tie ir daudz pievilcīgāki nākamajiem darbiniekiem. 
    Pierādīts!
    Suņu vai citu mājdzīvnieku atrašanās birojā veicina savstarpējo komunikāciju un satuvina darbiniekus, veidojot patīkamāku un draudzīgāku kopējo atmosfēru.

    Padomi, dodoties uz darbu kopā ar suni

    • Pirms iesi ar suni uz ofisu, kārtīgi izvadā mīluli, lai viņš iztērētu naktī uzkrāto enerģiju un pēcāk nedrasētu apkārt pa biroju.
    • Parūpējies, lai tavs dzīvnieks ir tīrs un lai tas netraucētu citiem darbiniekiem ar nepatīkamu smaku.
    • Ja suns ofisā ir pirmo reizi, izved to cauri visam birojam, lai ķepainis var visu izošņāt un iepazīt apkārtni. Galvenais, neļauj viņam iezīmēt teritoriju
    • Izveido blakus savam galdam mīkstu suņa atpūtas stūrīti, kur tavs mīlulis varēs justies droši un omulīgi. Neļauj dzīvniekam pašam izvēlēties savu stūrīti, tas var izraisīt vēlmi aizstāvēt savu teritoriju. 
    • Sarūpē sunim ūdeni un pārtiku, bet ņem vērā, ka pusdienu pārtraukumā, visticamāk, vajadzēs iziet ar mīluli pastaigāties ārpus biroja sienām. 

    Atceries!

    Latvijā nedz Darba likums, nedz Darba aizsardzības likums nereglamentē dzīvnieku atrašanos darbavietās. Tālab to, vai darbiniekiem ir atļauts vai – gluži pretēji – aizliegts ierasties darbā kopā ar savu mīļoto mājdzīvnieku, pilnībā nosaka darba devējs, atrunājot šo jautājumu iekšējās darba kārtības noteikumos. Protams, jāņem vērā katras konkrētās darbavietas specifika un kontrolējošo iestāžu, piemēram, Pārtikas un veterinārā dienesta, prasības. Šādi pat noteikumi attiecas arī uz valsts iestādēm, kur iekšējo kārtību nosaka konkrētās iestādes vadītājs.

    Viena diena gadā

    1999. gada 24. jūnijā ASV norisinājās pirmā Ņem savu suni līdzi uz darbu diena, kurā piedalījās aptuveni 300 kompāniju. Šajā dienā uzņēmumi, kuru darbiniekiem ikdienā nav atļauts ierasties darbā kopā ar saviem mīluļiem, to, iepriekš saskaņojot, atļauj. 2004. gadā pasākums Ņem savu suni līdzi uz darbu kļuva starptautisks, iesaistot arī kompānijas no citām valstīm, togad kopējais uzņēmumu – akcijas dalībnieku – skaits sasniedza jau 10 tūkstošus. Savukārt 2022. gada 24. jūnijā jau vairāk nekā 50 tūkstoši kompāniju visā pasaulē, sākot ar bankām un advokātu ofisiem un beidzot ar dažādiem servisiem, atļāva saviem darbiniekiem ierasties darbā savu četrkājaino draugu pavadībā. Galvenais akcijas mērķis ir vērst sabiedrības uzmanību uz pastāvošajām problēmām suņu pasaulē – vietu trūkums patversmēs, klaiņojošie suņi u. c., kā arī mudināt cilvēkus aktīvāk adoptēt patversmēs mītošos dzīvniekus.

    *mājdzīvniekiem draudzīgs

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē