• Apvēlies vai aptaukojies? Viss par lieko svaru kaķiem

    Mājas mīluļi
    Veronika Stāvause
    13. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kaķi ir dažādi – lielāki, mazāki, ar kuplu kažoku un bez tā. Un nereti uz aizrādījumu par kaķa lieko svaru var dzirdēt saimnieka atbildi: «Viņš nav resns, viņš vienkārši ir liels!» Draugam vai kaimiņam ko tādu varbūt arī var iestāstīt, bet ar veterinārārstu tas neies cauri. Jo viņš zina, ka kaķa svaram ir liela ietekme uz viņa vispārējo veselības stāvokli un dzīves kvalitāti kopumā. Konsultē Latvijas Lauksaimniecības universitātes Mazo dzīvnieku klīnikas veterinārārste ELĪNA KAŅKA.

    Speciālisti ir izstrādājuši kaķa ķermeņa kondīcijas skalas, ko lieto veterinārārsti un ar kurām iespējams noteikt, vai kaķa svars ir atbilstošs, vai kaķim ir liekais svars, vai dzīvnieks ir aptaukojies. Skala ir no 1 līdz 9, kur 5 nozīmē ideālo svaru, savukārt, ja novēro 6,5 līdz 7 balles, tas liecina, ka kaķim ir liekais svars. Ja kaķa kondīcija ir virs 8, tā jau ir aptaukošanās, kas dzīvniekam ir īpaši bīstama.

    Kaķim aptaukošanās tiek diagnosticēta, ja 10–20% masas ir pārsniegti virs ideālā svara. «Zonas, kurās dzīvnieka īpašnieks pats var novērtēt sava mīluļa svara atbilstību normai, ir ribu apvidus un vēdera lejasdaļa. Tās ir vietas, kur ierasti uzkrājas tauki. Ja virs ribu reģiona sataustāmi tauku mīkstumi, kā arī kaķim ir nokarens vēders, dzīvniekam ir liekais svars,» skaidro Elīna. 

    Ko tas nodara veselībai?

    Liekā svara ietekme uz kaķa veselības stāvokli un dzīves kvalitāti kopumā ir ļoti nozīmīga. Veterinārārste stāsta, ka liekā svara dēļ var saīsināties pat kaķa dzīves ilgums. Tāpat kaķiem ar lieko svaru ir nosliece uz cukura diabētu, sirds un asinsvadu slimībām, osteoartrītu, urīnceļu slimībām, kas nozīmīgi ietekmē dzīvnieka kopējo veselības stāvokli. Kaķis, kuram ir liekais svars, vairs nav spējīgs sevi apkopt, kas var beigties ar ādas problēmām. Liekais svars var radīt arī paaugstinātu traumu risku – muskuļu, saišu sasitumus un sastiepumus, locītavu traumas.

    Kāpēc tas veidojas?

    Liekā svara cēloņi var būt dažādi, un tā nav dzīvnieka ēdināšanu vien, tomēr tās nozīme ir ievērojama un visbiežāk ir tieši saistīta. Veterinārārste stāsta, ka liekais svars var būt saistīts arī ar dzīvnieka kustīgumu, to, vai kaķis dzīvo iekštelpās vai ārā, vai kaķim ir papildu iespēja iegūt ēdienu – medījot vai atrodot ārvidē.

    Tāpat liekais svars var būt sekas vai cēlonis vielmaiņas un ortopēdiskām slimībām. Pieaugot liekajam svaram, kaķis kļūst mazkustīgāks. Ir pierādīts, ka kaķiem, kuri ēdināti tikai ar sauso barību, ir paaugstināta nosliece uz lieko svaru. Arī kastrētiem dzīvniekiem, vīriešu kārtas kaķiem ir pastiprināta tendence uzkrāt lieko svaru.

    Speciāliste atzīst, ka liekais svars var veidoties ikvienam kaķim, tostarp arī bezšķirnes, tomēr uzsver, ka īpaši piesardzīgiem jābūt meinkūnu, Birmas, britu īsspalvaino, krievu zilo kaķu īpašniekiem, jo šo šķirņu kaķiem ir paaugstināta tendence uz lieko svaru. 

    Liekais svars ir vienlīdz bīstams gan šķirnes, gan bezšķirnes kaķiem.

    Kā pareizi barot?

    Ja, novērtējot savu kaķi pēc rakstam pievienotās tabulas, secini, ka mīluļa ķermeņa kondīcija ir virs 5 ballēm, pirmos soļus, lai palīdzētu savam dzīvniekam ceļā uz optimālo svaru, iespējams veikt mājas apstākļos.

    Veterinārārste iesaka vispirms novērtēt barību vai mājās gatavoto ēdienu, ar ko kaķis tiek barots. Cik kvalitatīvs ir ēdiens, kāds ir apjoms, ko dzīvnieks diennaktī apēd. Komerciālajām barībām uz iepakojuma jau ir noteikta diennakts barības deva, un to nevajag pārsniegt. Šo diennakts izbarojamo devu vajag sadalīt barošanas reizēs atkarībā no tā, cik bieži papildināt kaķa ēdiena trauciņu.

    Veterinārārste atzīst, ka bieža kļūda, ko pieļauj dzīvnieku saimnieki, ir tieši nekontrolēta barošana, kas noved pie liekā svara un aptaukošanās. Novērtēt ēdiena kvalitāti, īpaši, ja tas ir mājās gatavots ēdiens, un tā atbilstību konkrētam dzīvniekam vislabāk spēs veterinārārsts. Latvijā iespējams konsultēties arī pie veterinārārstiem, kas ir īpaši specializējušies dzīvnieku uztura jomā.

    Svara samazināšana mājas apstākļos

    Uzsākot mērķtiecīgu kaķa svara samazināšanu mājas apstākļos, kaķis pirms tam noteikti ir jānosver, lai būtu zināms tā sākotnējais svars. Pēc tam var sākt barības devas samazināšanu. Samazināt izbarojamo dienas devu drīkst par aptuveni 25%, turpinot samazināt devu par 10% katras 2–3 nedēļas, kamēr kaķis zaudē 1% no sākotnējā svara. Piemēram, ja kaķis sver 5 kg, tātad 1% no 5 kg būtu 50 g. Pieļaujams svara kritums ir 0,5–1,5% no kopēja svara nedēļas laikā. Dzīvnieku noteikti nedrīkst badināt vai strauji samazināt barības devu, jo tas var novest pie nopietnām komplikācijām, piemēram, aknu lipidozes (tauku izgulsnēšanās aknās). Noteikti jāatsakās no papildu kārumiem.

    Ja barības devas samazināšana nesniedz vēlamo rezultātu, var izvēlēties barību ar zemāku kaloriju daudzumu (liesāku).

    Var mēģināt pāriet uz kaķa barošanu ar mitro barību. Ir izgatavotas arī specializētas komerciālās barības kaķiem ar liekā svara problēmām, kur jau uz iepakojuma ir norādīta vēlamā kaķa barošanas shēma.

    Jāatceras, ka, mainot barību uz citu, to dara pakāpeniski – esošajai piejaucot klāt jauno. Parasti pirmajā dienā pievieno 25% jaunās barības, nākamo dienu laikā jau jaucot kopā pusi uz pusi, tad paaugstinot jauno barības daudzumu līdz 75%. Barības pāreju veic aptuveni nedēļas laikā. Iespējams arī pielāgot mājās gatavotu ēdienu, bet pirms tam nepieciešams konsultēties ar speciālistu, lai precīzi izveidotu ēdienkarti.

    Interaktīvas barošanas bļodas

    Šobrīd ir pieejamas arī dažādas specializētas interaktīvās kaķu barošanas bļodas, spēļmantas, kuras izmantojot kaķim ir jāizkustas, lai saņemtu barību. Tādā veidā ēšanas laiks pagarinās, sāta sajūta iestājas pamazām un neveidojas pārēšanās. Interaktīvas kaķu barošanas bļodas iespējams izveidot arī mājas apstākļos, piemēram, sauso barību ieberot PET pudelē, kurā ir izgriezti nelieli caurumiņi, caur kuriem, ripinot pudeli, barības graudiņi birst ārā. Tādējādi barošanu iespējams pārvērst par spēli, kuras laikā iesaistās arī saimnieks un baro kaķi mazām porcijām.

    Aktivitātes

    Kaķim, kam ir liekais svars, to samazināt palīdzēs fiziskās aktivitātes. Te gan jāiesaistās arī saimniekam, paspēlējoties ar kaķi – ar aukliņu vai kādu citu spēļmantiņu. Veterinārārste gan norāda, ka kaķiem, tāpat kā cilvēkiem, ir dažādi temperamenti. Ir kaķi, kas pēc dabas ir aktīvāki, viņi labprāt kustas un paši spēj sev atrast nodarbes, un ir tādi, kurus uz rotaļāšanos ir īpaši jāiekārdina, un arī tad aktivitāte nebūs ilga.

    Ir arī dzirdēti gadījumi, kad, lai kaķi padarītu kustīgāku, mājās tiek paņemts kaķēns, lai tad nu abi kopā var spēlēties. Veterinārārste stāsta, ka reizēm kaķēna paņemšana patiesi otru kaķi padara kustīgāku, tomēr vislielākā nozīme ir tieši kaķa temperamentam, jo var gadīties, ka abi kaķi nebūs aktīvi, un viņas pieredzē ir arī gadījumi, kad pēc kāda laika liekais svars ir abiem kaķiem.

    Ja mājās ir divi kaķi

    Ja mājās ir vairāki dzīvnieki, tad tos būtu vēlams barot nodalīti, lai kaķis nespētu piekļūt citiem barības avotiem. Nav pieļaujams, ka barības trauki vienmēr ir piepildīti. Lai kontrolētu izbarojamās barības daudzumu, nepieciešama dozēta barošana. Barības devu var sadalīt vairākās barošanās reizēs. Ja kaķim novēro izteiktu izsalkumu, drīkst nelielu apjomu iedot apēst, bet nākamajā ēšanas reizē jādod mazāk. Tādēļ bieža ēdināšana mazām porcijām novērš kaķa izsalkumu un veicina svara zudumu.

    Kad ir jāvēršas pie veterinārārsta?

    Ja dzīvniekam novēro pašsajūtas izmaiņas, apātiju, apetītes pasliktināšanos, pastiprinātas slāpes vai atteikšanos no ūdens, pēkšņus gremošanas trakta traucējumus, kā vemšana vai caureja, ir jādodas pie veterinārārsta. Arī pastiprināta ēstgriba, bet dzīvnieka straujš svara zudums ir kā brīdinājums izmaiņām organismā. Ja ievēro kaķu tualetes apmeklējumu ieradumu izmaiņas – pārāk biežu urināciju vai biežu, bet mazām porcijām, sāpīgu urināciju. Tās visas ir norādes uz to, ka ir sākušās veselības problēmas un ir vajadzīga veterinārārsta konsultācija.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē