• Aptauja: 75% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka dzīvnieki uzlabo emocionālo pašsajūtu un rada dzīvesprieku

    Mājas mīluļi
    Santa.lv
    Santa.lv
    30. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Absolūti lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju aptaujā atzinuši, ka mājdzīvnieki uzlabo emocionālo pašsajūtu un rada dzīvesprieku. Tāpat cilvēki ir norādījuši, ka mājdzīvnieki palīdz iemācīties uzņemties atbildību un rūpes par citiem, palīdz izveidot un uzturēt aktīva dzīvesveida paradumus, kā arī ievērot noteiktu disciplīnu.

    Saskaņā ar aptaujas datiem, 75% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka kaķi un suņi uzlabo emocionālo pašsajūtu un rada dzīvesprieku, piemēram, mazinot vientulības sajūtu vai  palīdzot izjust beznosacījuma mīlestību u.tml. Interesanti, ka šie aspekti galvenokārt ir bijuši nozīmīgi tieši jaunāko respondentu (83%) vidū vecumā no 18 līdz 29 gadiem.

    Unda Ģēģere, LLU VMF Mazo dzīvnieku patversmes Jelgavā vadītāja norāda, ka, balstoties uz daudzu gadu pieredzi, cilvēki patversmēs ierodas dažādu iemeslu vadīti, bet lielākoties – viņi vēlas atrast kompanjonu: “Iemesli, kādēļ cilvēki adoptē dzīvniekus, atšķiras – kāds vēlas adoptēt mājdzīvnieku, lai būtu ar ko sarunāties, citi savā ikdienā grib ieviest jaunu rutīnu un meklē pavadoni garākām pastaigām u.tml. Es uzskatu – ja pastāv saikne starp mājdzīvnieku un cilvēku, uzvarētāji ir abi! Mūsu darbs patversmē ir nodrošināt, lai īstais mājdzīvnieks satiktu savu īsto saimnieku.”

    Aptaujā tika arī atklāts, ka, pēc 63% Latvijas iedzīvotāju domām, mājdzīvnieki palīdz iemācīties uzņemties atbildību un rūpēties par citiem, savukārt 52% ir pārliecināti, ka mājdzīvnieki palīdz izveidot un uzturēt aktīva dzīvesveida paradumus kā, piemēram, doties regulārās pastaigās, skriet, doties kopīgos izbraucienos vai vairāk laika pavadīt svaigā gaisā.

    Tajā pašā laikā katrs otrais aptaujas dalībnieks norāda, ka mājdzīvnieki palīdz disciplinēt cilvēkus, piemēram, mudinot laicīgi būt mājās un ieplānot mājdzīvnieku aprūpi, pašam saimniekam dodoties ilgākā ceļojumā.

    Irina Zaiceva, biedrības Pukainis.lv pārstāve apstiprina, ka kaķi un suņi var ietekmēt cilvēku dzīves daudzos veidos: “Suņi var uzlabot cilvēku veselību, piemēram, suņu īpašnieki vairāk laika pavada pastaigās svaigā gaisā. Ģimenēs ar bērniem mājdzīvnieki iemāca bērniem uzņemties atbildību. Turklāt, suņa vai kaķa sabiedrībā cilvēks nekad nejutīsies vientuļš. Jāpiebilst gan, ka, adoptējot mājdzīvnieku, persona uzņemas lielu atbildību par jaunā ģimenes locekļa likteni. Mājdzīvnieki, kuri ir pavadījuši laiku bez saimniekiem un ir pavadījuši noteiktu dzīves posmu patversmē, visbiežāk izrādīs pateicību saviem jaunajiem īpašniekiem par krietni mierpilnāku un drošāku dzīvi. Pēc adaptēšanās perioda mājdzīvnieks visbiežāk ātri vien izrādīs pieķeršanos, mīlestību un uzticību. Tas savukārt pozitīvi ietekmē cilvēka dzīvi.”

    Šobrīd Latvijā notiek draudzīgas balsošanas sacensības Suns vai kaķis?, kuru mērķis ir ne tikai mudināt sabiedrību iestāties par dzīvnieku labturību un aizsardzību, bet arī noteikt, vai mēs esam suņu vai kaķu cilvēku valsts. 

    Šobrīd balsošanas sacensību rezultāti rāda, ka mūsu sabiedrībā ir vairāk kaķumīļu. Proti, 49,7% savu balsi ir atdevuši par suņiem, savukārt 50,3% – par kaķiem.

    Balsošanas sacensības Suns vai kaķis? notiks līdz 4. oktobrim, kad visā pasaulē tiks atzīmēta Starptautiskā dzīvnieku aizsardzības diena. Balsošanas izskaņā mājdzīvnieku barības zīmoli Whiskas un Pedigree ziedos 7 tonnas mājdzīvnieku barības dzīvnieku patversmēm visā Latvijā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē