• Aklums degu pelei. Kas to var izraisīt?

    Mājas mīluļi
    Ligita Timma
    7. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Lasītājs raksta: No kā degu var viena acs kļūt akla? Rūpīgi apskatot, pamanīju, ka viena acs viņam ir bālgana, otra normāla. Vai tas varētu būt no barības?

    Atbild vetārsts: Visticamāk, degu acij ir katarakta, jo šiem dzīvniekiem tāda kaite ir bieži sastopama. Diemžēl lielākoties vainīgi pie tā ir paši saimnieki, kas, gribēdami savu mīluli pacienāt ar ko garšīgu, viņu pārbarojuši ar ogļhidrātiem. Nepareizas barošanas dēļ degu veidojas cukura diabēts, savukārt cukura diabēta rezultātā acī izveidojas katarakta. Tātad, ja degu novēro vienu bālganu, duļķainu aci, ir noteikti jānoskaidro, vai viņam nav cukura diabēts (raksturīgākās pazīmes – lielas slāpes, pastiprināta urinēšana, slikta koordinācija, apātija). Gan cukura diabēts, gan katarakta degu var būt arī ģenētiski pārmantota, bet jebkurā gadījumā saslimšanu ar abām kaitēm veicina nepareiza barošana. Vislabāk degu aizvest pie veterinārārsta, lai noskaidrotu, kas ir kataraktas cēlonis. Ja acī ir katarakta, protams, ka ar slimo aci degu vairs neredzēs. Latvijā dzīvniekiem kataraktas neoperē.

    Degu veselību var sabojāt visi saldie kaltētie augļi, kas ir pārbagāti ar ogļhidrātiem – rozīnes, bumbieri, dateles, vīģes. Tie noteikti nav degu piemēroti kārumi. Šo dzīvnieciņu barība dabiskā vidē ir visai pieticīga. Arī pērkot zooveikalā degu barību, ieteicams rūpīgi izpētīt sastāvu, īpaši pievēršot uzmanību ogļhidrātu daudzumam. Ieteicams gādāt tādu barību, kas satur 15% vai vairāk šķiedrvielu, ne vairāk par 15% olbaltumvielu, ne vairāk par 4% taukvielu, bet cukurus (ogļhidrātus) – mazāk par 5%. Skaties, lai sastāvā nav melases (salds sīrups, cukura ražošanas blakusprodukts). Noteikti izvēlies tieši degu paredzēto, nedod savam mīlulim trušu vai citu mazo dzīvnieku barību.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē