• Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā konstatēts 35 mežacūkām

    Dzīvnieku aizsardzība
    Ziņu aģentūra LETA
    19. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Āfrikas cūku mēris (ĀCM) pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts 35 mežacūkām, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) publiskotā informācija.

    Saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta 13 mežacūkām Ludzas novadā, tostarp deviņām mežacūkām Salnavas pagastā, divām mežacūkām Pasienes pagastā, kā arī pa vienai mežacūkai Ciblas pagastā un Goliševas pagastā.

    Tāpat ĀCM pagājušajā nedēļā konstatēts septiņām mežacūkām Rēzeknes novadā – četrām mežacūkām Silmalas pagastā, vienai mežacūkai  Maltas pagastā, vienai mežacūkai Nautrēnu pagastā un vienai mežacūkai Viļānu pagastā. 

    Saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta arī četrām mežacūkām Kuldīgas novadā, tostarp divām mežacūkām Laidu pagastā un pa vienai mežacūkai Kabiles un Kurmāles pagastā.

    ĀCM pagājušajā nedēļā konstatēts arī trim mežacūkām Gulbenes novadā, tostarp vienai mežacūkai Daukstu pagastā, vienai – Jaungulbenes pagastā un vienai mežacūkai Līgo pagastā.

    Saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta arī divām mežacūkām Balvu novadā, tostarp vienai Baltinavas pagastā un vienai Rugāju pagastā, tāpat saslimšana konstatēta divām mežacūkām Cēsu novada Raiskuma pagastā un divām mežacūkām Ventspils novadā, tostarp vienai Piltenes pagastā un vienai Ugāles pagastā.

    Tāpat ĀCM pagājušajā nedēļā konstatēts vienai mežacūkai Augšdaugavas novada Demenes pagastā un vienai mežacūkai Tukuma novada Smārdes pagastā.

    Tādējādi mežacūku populācijā ĀCM šogad Latvijā konstatēts kopumā 488 mežacūkām 25 novadu 123 pagastos.

    Šogad līdz 15.jūlijam Latvijā konstatēts vairāk ĀCM gadījumu mežacūku populācijā nekā visā 2021.gadā kopumā, kā arī vairāk nekā visā 2020.gadā un vairāk nekā visā 2019.gadā.

    Kopš 2014.gada jūnija, kad Latvijā pirmo reizi tika reģistrēts ĀCM, vīruss konstatēts kopumā 6490 mežacūkām, tostarp 2014.gadā Latvijā ĀCM tika konstatēts 217 mežacūkām, 2015.gadā – 1048, 2016.gadā – 1146, 2017.gadā – 1431, 2018.gadā – 905, 2019.gadā – 430, 2020.gadā – 377, bet 2021.gadā – 448 mežacūkām.

    PVD iepriekš aģentūrai LETA skaidroja, ka konstatēto ĀCM gadījumu skaita pieaugums mežacūku populācijā saistīts ar mežacūku populācijas pieaugumu.

    LETA jau vēstīja, ka ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. ĀCM Ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

    PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē