• Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā konstatēts 23 mežacūkām

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    5. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Āfrikas cūku mēris (ĀCM) pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts 23 mežacūkām, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) publiskotā informācija.

    Saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta sešām mežacūkām Balvu novadā, tostarp piecām mežacūkām Bērzpils pagastā un vienai mežacūkai Balvu pagastā, četrām mežacūkām Rēzeknes novadā, tostarp divām mežacūkām Maltas pagastā, vienai mežacūkai Bērzgales pagastā un vienai mežacūkai Pušas pagastā, kā arī četrām mežacūkām Ventspils novadā, tostarp trim mežacūkām Vārves pagastā un vienai mežacūkai Zlēku pagastā.

    Tāpat ĀCM pagājušajā gadā konstatēts trim mežacūkām Preiļu novadā, tostarp vienai mežacūkai Galēnu pagastā, vienai mežacūkai Preiļu pagastā un vienai mežacūkai Rušonas pagastā, kā arī divām mežacūkām Tukuma novada Slampes pagastā.

    ĀCM pagājušajā nedēļā konstatēts arī vienai mežacūkai Limbažu novada Liepupes pagastā, vienai mežacūkai Līvānu novada Sutru pagastā, vienai mežacūkai Madonas novada Liezēres pagastā un vienai mežacūkai Smiltenes novada Blomes pagastā.

    Tādējādi mežacūku populācijā ĀCM šogad Latvijā konstatēts kopumā 776 mežacūkām 28 novadu 172 pagastos.

    Kopš 2014.gada jūnija, kad Latvijā pirmo reizi tika reģistrēts ĀCM, vīruss konstatēts kopumā 6778 mežacūkām, tostarp 2014.gadā Latvijā ĀCM tika konstatēts 217 mežacūkām, 2015.gadā – 1048, 2016.gadā – 1146, 2017.gadā – 1431, 2018.gadā – 905, 2019.gadā – 430, 2020.gadā – 377, bet 2021.gadā – 448 mežacūkām.

    PVD iepriekš aģentūrai LETA skaidroja, ka konstatēto ĀCM gadījumu skaita pieaugums mežacūku populācijā saistīts ar mežacūku populācijas pieaugumu.

    Vienlaikus ĀCM šogad skāris arī sešas saimniecības ar kopumā 1512 mājas cūkām.

    LETA jau vēstīja, ka ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. ĀCM Ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

    PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē