• Ādažu militārās bāzes zvaigzne – runcis Bulta

    Mājas mīluļi
    Laila Smeltere
    30. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto – Dmitrijs Suļžics (F64)
    Foto – Dmitrijs Suļžics (F64)
    Rudais runcis, kas pirms tam vadīja mierīgu dzīvi Ādažu poligonā, pērnā gada nogalē nokļuva pasaules mediju uzmanības centrā. Viņu rādīja ziņās, apsprieda tviterī, par viņu rakstīja prese. Viņa iznāciens parādes laukumā brīdī, kad Latvijas sabiedroto karavīru vienību parādi pieņēma NATO ģenerālsekretārs Jenss Stolbergs, Kanādas ārlietu ministre Melānija Žolī un Latvijas aizsardzības nozares augstākā vadība, sajūsmināja kā lielu, tā mazu. Kas ir šis kaķis, kas staigā, kur pašam tīk?

    Interesē tikai augstas amatpersonas

    Kad «Astes» sazinājās ar Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādes štāba Informācijas operāciju daļas Sabiedrisko attiecību speciālisti Evu Rešņu, lai sarunātu interviju ar šobrīd Latvijā slavenāko kaķi, Eva smejoties atbildēja, ka šis nu reiz nebūšot personāžs, ar kuru par kaut ko varēs vienoties. Un tā arī bija. Kad ieradāmies Ādažu militārajā bāzē, lai iepazītos ar rudo runci Bultu, viņš bija devies savās darīšanās, nevienam neatskaitoties, cikos plāno atgriezties. Par kaķa klātbūtni militārajā bāzē liecināja vien sniegā atstātās pēdiņas. Tāpēc nācās vien samierināties ar Evas stāstīto par karavīru mīluli.

    Kāpēc Bultas parādīšanās parādes laukumā sacēla tādu vētru sociālajos tīklos? «Militārajās protokola ceremonijās stingri ievērojama protokolārā kārtība. Viens no nosacījumiem – nekad neviens nedrīkst iet pirms augsta ranga militārpersonām,» skaidro Eva. Rudajam runcim par protokola uzliktajām saistībām nekas nav zināms, tāpēc viņš iet, kur un kad grib.

    Nekas nespēj Bultu novirzīt no izvēlētā mērķa sasniegšanas – ne augstie viesi, ne parādes maiņas skaļās zalves. Bulta turpina savu ceļu.

    Izrādās, rudā runča lepnais izgājiens NATO ģenerālsekretāra, Kanādas ārlietu ministres un Latvijas aizsardzības nozares augstākās vadības vizītes laikā nav ne pirmais, ne vienīgais Bultas demaršs. Ar savu klātbūtni Bulta militāristus pagodināja gan Slovākijas Republikas prezidentes Zuzanas Čaputovas vizītes laikā, gan ceremonijā par godu Spānijas nacionālajiem svētkiem. «Bulta parādes laukumu šķērso vien tad, kad bāzē viesojas augsta ranga personas – tā vismaz bijis pēdējo triju vizīšu laikā. Kad notiek vietēja mēroga pasākumi, piemēram, brigādes komandieru maiņa, Bulta pārvietojas pa laukuma malu,» stāsta Eva.

    Uzrodas ar draudzeni

    Rudais runcis ar karavīriem dzīvo aptuveni gadu. Kaķa tiešie dienesta uzdevumi šobrīd saistīti ar peļu un žurku iebrukuma draudu atturēšanu un neitralizāciju. Kā viņš nonāca militārajā bāzē? «Pirms gada bāzē parādījās ne tikai Bulta, bet arī viņa draudzene Lusia. Tolaik abi kaķi vairāk uzturējās karavīru ēdnīcas tuvumā,» teic Eva. Tā kā abi minkas teritorijā bija manīti ne vienu dienu vien, brašie karavīri kaķīšiem sameistaroja mājiņas, lai rudenī viņiem būtu, kur patverties no vēja un lietus, bet ziemā ķepas nebūtu jāsaldē sniegā.

    Virs mājiņas durvīm rotājas lepns uzraksts «QRF», kas tulkojumā nozīmē – ātrie reaģēšanas spēki.

    Kad karavīri bāzes un pat ēdnīcas teritorijā manīja viesojamies lapsu, bažās par abu «iezemiešu» dzīvībām puiši kaķu mājiņas pārnesa uz citu vietu, tālāk no ēdnīcas. «Viņi tās novietoja pie kazarmām, kurās uzturas sabiedroto karavīri, – šeit tomēr ir vairāk cilvēku. Turklāt tur kaķiem ir iespēja uzturēties kazarmas priekštelpā pie ieejas, kad ziemā spelgonis kļūst īpaši neciešams.» Šo iespēju pagaidām gan vairāk izmantojot Lusia – kā jau dāma, viņa ir siltumu mīlošāka. Bulta tad ieritinoties mājiņā ieliktajās siltajās segās.

    Neesot arī gluži tā, ka ar Bultu neviens nevarot komunicēt. Kad vēders kaķu puikam tāds patukšāks, viņu iespējams arī paglaudīt. Rokās gan runčuks neļaujot sevi ņemt. Kā slavenais rudulis tika pie vārda Bulta? «Viņš nekur neuzturas ilgstoši – cik ātri parādās, tikpat ātri arī pazūd. Gluži kā izšauta bulta – pamanāms vien mirkli,» skaidro Eva. Vai arī Lusia piedalās militārajās parādēs? Pelēkā kaķenīte esot bailīgāka un no dalības publiskos pasākumos vismaz līdz šim ir atturējusies.

    Abi kaķi nav iekļauti militārās bāzes «inventārā», tādēļ viņu uzturēšana ir karavīru privātā iniciatīva. Esot grūti pateikt, kas abiem pūkaiņiem garšojot vislabāk, jo traukus viņi iztukšojot vienmēr, lai kāda barība tajos būtu ielikta. Tā kā karavīru vidū netrūkst barotāju, barības trauciņi abiem ķepaiņiem vienmēr ir pilni.

    Mainoties karavīru kontingentam, rūpes par abiem kaķiem tiekot nodotas no vienas grupas nākamajai.

    Tāpēc varam būt droši, ka šim kaķu pārītim mūža maize ir nodrošināta.

    «Reizēm arī nopietnās darīšanās vajadzīgi atslodzes brīži jeb Latvijas kaķu virspavēlnieks kopā ar NATO ģenerālsekretāru, Kanādas ārlietu ministri un Latvijas aizsardzības ministru inspicē NATO karaspēku Ādažu bāzē,» Bultas iznācienu komentēja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

    Raksts publicēts žurnālā «Astes» 2022. gada 1. numurā. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē