• 6 radošas rotaļas, ko spēlēt ar kaķi un suni

    Mājas mīluļi
    Vineta Vizule
    20. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Cik rotaļu tu zini, ko brīvajos brīžos varētu uzspēlēt ar savu četrkājaino mīluli? Vai tikai tās, kurā sunim jāpamet bumbiņa vai koka gabals, bet kaķim jāpašūpo auklā iekārts kamoliņš? Taču neatkarīgi no tā, vai esi kādreiz parotaļājies ar savu mājdzīvnieku vai nē, ir pēdējais laiks uzsākt aktivitāti un izdomu rosinošas spēles ar savu mīluli.

    Spēles un rotaļas var būt ļoti daudzveidīgas un attīstīt gan mājdzīvnieka fiziskos dotumus, gan pilnveidot viņa komunicēšanās spējas, kā arī noteikti padarīs viņa ikdienu daudz interesantāku. Ja regulāri nodarbosies ar savu mīluli, palīdzēsi viņam kļūt gan fiziski, gan mentāli veselīgākam un mundrākam.

    Sešas radošas rotaļu idejas, ko izmēģināt ar savu mājdzīvnieku:

    • Pingpongs

    Pirmais, kas tev jādara – jānovērtē sava mīluļa auguma izmēri. Spēlei, kas atgādina galda tenisu, būs vajadzīgs galds, taču tam nevajadzētu būt ne pārāk zemam, ne pārāk augustam, bet tādam, lai mājdzīvnieks uz tā varētu izslējies ērti uzlikt ķepas.

    Nākošais solis ir iemācīt draugam spēles noteikumus – pareizi atsist pret galdu bumbiņu. Taču atceries, ka šis būs teniss bez spēles laukumus norobežojošā tīkla, jo dzīvniekam tā būs ērtāk spēlēt pingpongu. Tev pakāpeniski jāiemāca mīlulim ar ķepu atsist tenisa bumbiņu, kad tu to viņam pamet ar atsitienu pret galdu. Tu būsi pārsteigts, cik ātri tavs draugs to iemācīsies un cik precīzi viņš ar ķepu atsitīs pamesto bumbiņu. It īpaši lielu sajūsmu par šo spēli izrāda kaķi.

    • Noķer veiksmi!

    Šai spēlei būs nepieciešama plāksne, ko ieteicams izzāģēt kā sešstūri. Pa tā diogonālēm visā garumā nepieciešams izveidot padziļinātas rievas, pa kurām ripot nelielai bumbiņai, bet sešstūra galos piestiprini nelielus tīkliņus, kur bumbiņa varētu ieripot.

    Spēli var spēlēt seši dalībnieki, vēlams divi mājdzīvnieki un četri cilvēki. Katrs no dalībniekiem uz labu laimi sviež bumbiņu uz sešstūrainā laukuma. Tas, kuram pēc kritiena visbiežāk bumbiņa ieripos vienā un tai pašā stūra tīkliņā, būs spēles uzvarētājs. Ja spēlē uzvar mājdzīvnieks, noteikti viņu skaļi uzslavējiet un apbalvojiet ar kādu kārumu.

    • Paslēpes

    Šo rotaļu spēlē līdzīgi kā bērni spēlē paslēpes, vienīgi jums savam mīlulim jāiemāca, kā var paslēpties no citiem spēles dalībniekiem. Paslēpes būs īpaši interesantas, ja kopā ar mājdzīvnieku un bērniem tās spēlēs arī pieaugušie. Piemērota vieta paslēpēm ir mājas pagalms vai dārzs, kur aug pietiekami daudz krūmu. Īpašu prieku rotaļas dalībniekiem sagādās dažādas pārsteiguma balvas.

    • Basketbols

    Izveidojot basketbola laukumu, tev jāņem vērā dzīvnieka lielums. Ja to spēlēsi ar augumā mazu sunīti vai kaķi, tad arī basketbola groza izmēram un novietojuma augstumam, kā arī bumbas lielumam jābūt piemērotam mazākajam spēles dalībniekam. Savukārt ļoti liela auguma suņus šai spēlē nevajadzētu iesaistīt, jo tie, ķerot bumbu, ar nagiem vai zobiem var nejauši savainot citus spēles dalībniekus.

    Basketbolu kopā ar mājdzīvnieku ieteicams spēlēt ne biežāk kā reizi nedēļā, jo tā dzīvniekam ir ļoti nogurdinoša spēle. Turklāt bumbai, ko izmantosiet, jābūt ļoti, ļoti vieglai. Tāda, kas, iespējams, būs piemērota mazam cilvēkbērnam, tomēr var izrādīties par smagu sunim. Vienmēr esi ļoti piesardzīgs, pametot bumbu sunim.

    • Dārgumu mednieki

    Tā ir spēle, kas tavam mīlulim īpaši patiks. Viss, kas tev nepieciešams, ir daži vilinoši kārumu gabaliņi. Spēles laukums gan jāsagatavo priekšlaicīgi. Labi noslēp vai ieroc zemē meklēšanai paredzētos kārumus, un izvēlies tādus našķus, kas tuvāko stundu laikā nesabojāsies, jo spēles laukums jāsagatavo dažas stundas pirms rotaļas. Spēlē var piedalīties vairāki mājdzīvnieki, taču vēlams, lai to skaits nebūtu lielāks par četriem vai pieciem un lai tie par atrastajiem dārgumiem nesāktu ķīvēties.

    Kārumus vēlams noslēpt vismaz desmit vietās. Lai spēli padarītu interesantāku, maldināšanas nolūkā zemē var arī ierakt tukšus papīrus, kuros iepriekš bijis iesaiņots kāds smaržīgs gardums. Ļauj, lai suņi skraida pa rotaļai atvēlēto teritoriju un gūst prieku par atradumiem. Paslavē veiksmīgāko dārgumu mednieku!

    • Aklās vistiņas

    Kurš gan nezin šo jautro rotaļu! Tev vajadzēs mīkstu, blīvu drāniņu, ar ko aizsiet savam mīlulim acis tā, lai viņš apsēju nevarētu noraut. Spēle sākas, kad dzīvniekam uzlikts acu apsējs un pārējie spēles dalībnieki izklīduši un noslēpušies. Klusiņām var pasaukt mīluli vārdā, lai viņš mēģina atrast saucēju. Iesaisti mājdzīvnieku rotaļā arī tad, ja aklās vistiņas lomu pārņēmis kāds no cilvēkiem.

    Seši iemesli, kāpēc tev būtu jāspēlējas ar mājdzīvnieku:

    1. Asinsrites cirkulācijas uzlabošanai. Spēles palīdz uzlabot tava mājdzīvnieka asinscirkulāciju. Kad dzīvnieks skrien un lec un tādējādi rada sev fizisku piepūli, viņa asinscirkulācija pastiprinās. Līdz ar to ievērojami uzlabojas dažādu orgānu asins apgāde, un tas savukārt nozīmē, ka tavs mīlulis būs ar mirdzošāku spalvu, veselīgāks un dzīvīgāks.
    2. Efektīvai svara samazināšanai. Ja tavs četrkājainais draugs jau ir paguvis miesās apvelties, kā arī viņam ļoti patīk bieži apciemot savu barības trauku, viens no veidiem, kā mazināt pārēšanās netikumu, ir izklaidēt viņu ar dažādām rotaļām. Aktīva izkustēšanās palīdzēs noregulēt arī dzīvnieka vielmaiņu.
    3. Lai izvairītos no garlaikošanās. Ierastās pastaigas ar mājdzīvnieku reizēm kļūst monotonas un garlaicīgas gan saimniekam, gan pašam dzīvniekam. Ja pastaigu laikā uzsāksiet ar savu četrkājaino draugu rotaļas, tās mazinās šo monotoniju un iekustinās arī dzīvnieka prātu, jo viņam būs jāmēģina izprast, ko rotaļas laikā no viņa vēlaties panākt.
    4. Radošas attieksmes veicināšanai. Kā laba barība uzlabo dzīvnieka ķermeņa veselību, tā spēles un rotaļas stimulē dzīvnieka kreativitāti – viņš attīsta savas radošās spējas un savā uzvedībā kļūst inteliģentāks.
    5. Garastāvokļa uzlabošanai un stresa mazināšanai. Mājdzīvniekiem, ar kuriem to saimnieki divreiz, trīsreiz nedēļā vai pat katru dienu paspēlējas, ir mazāk izteiktas uzvedības problēmas. Rotaļas ir lielisks līdzeklis viņu garastāvokļa uzlabošanai. Ja tu ik dienu paspēlēsies ar savu mīluli, tas nozīmēs, ka viņš jutīsies daudz laimīgāks, būs ar augstāku pašapziņu. Par to drīz vien pārliecināsies, ja sāksi regulāri veltīsit laiku rotaļām ar savu draugu.
    6. Prasmju un iemaņu attīstībai Vēlies, lai tavs mājdzīvnieks vairāk attīsta kādas iemaņas, piemēram, lai suņa deguns būtu ar nevainojamu ožu, bet kaķim būtu izcilas novērošanas spējas? Tu to vari panākt, iesaistos savu mīluli dažādās rotaļās, kurās šīs iemaņas iespējams attīstīt un pilnveidot.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē