• 6 iemesli, kāpēc suns kasās

    Mājas mīluļi
    Ieva Štāle
    14. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Kad suns kasās bez mitas un šķiet – šī kļuvusi par galveno nodarbi mīluļa dienaskārtībā, saimniekam ir tikai divas izejas: vai nu nocietināt sirdi un izlikties drauga problēmu nemanām, vai arī steidzami doties pie ārsta. Tam, kurš izlemj nocietināt sirdi, atliek vien ieteikt iztēloties: kā tas ir, kad viss ķermenis niez tik ļoti, ka esi gatavs sevi sakasīt līdz pat asinīm, turklāt darīt to dienām ilgi līdz izmisumam…

    Raksts no žurnāla Astes arhīva

    Droši vien nav nepieciešama bagātīga iztēle, lai iejustos niezošā ādā un saprastu – šo simptomu nedrīkst ignorēt. Vēl jo vairāk tāpēc, ka ne vienmēr pie vainas ir blusas un netīrība. Kas sunim var izraisīt niezi un kā izprast, cik nopietns ir stāvoklis, skaidro Mazo Brāļu hospitāļa veterinārārste Daiga Bokvalde. 

    Vasarā ar kasīšanos saistīto problēmu parasti ir vairāk, kad ar ādas problēmām sirgstošu suņu ir ap 20 – 30%. Taču arī ziemā, kad agresīvākajam niezes izraisītājam – blusām – vajadzētu likt mierā dzīvniekus, ar sūdzībām par sava mīluļa kasīšanos pie ārstiem ierodas vismaz 10 – 15% suņu saimnieku.

    Kasīšanās cēloņi var būt visdažādākie un saimniekam pašam noteikt diagnozi nav iespējams.

    Izņēmums varētu būt vienīgi blusu sezonas laikā, kad visbiežāk niezes ierosinātāji ir tieši šie parazīti un saimnieks pats apzinās savu paviršību, laikus un regulāri neveicot sava mīluļa atblusošanas pasākumus. Taču arī tad var izrādīties, ka ar blusu apkarošanu vien nav līdzēts – lai arī tās iznīdētas, alerģijas izpausmes saglabājas un te nu bez mediķa palīdzības veselam netapt. Tāpēc sava mīluļa kasīšanos neuztver vieglprātīgi – lai arī šķiet, ka nieze dzīvniekam neizraisa īpašu diskomfortu, patiesība var izrādīties daudz skarbāka, ja kasīšanās īstenais cēlonis ir kāda nopietna saslimšana.

    Mediķi izšķir primāro un sekundāro niezi:

    • primārā nieze rodas, ja dzīvniekam to izraisa kāds parazīts. Tas nozīmē, ka, precīzi diagnosticējot saslimšanu, cēloni sekas iespējams veiksmīgi un salīdzinoši ātri novērst.
    • sekundārā nieze rodas, ja kasīšanos izraisa endokrinoloģiskas saslimšanas. Tas savukārt nozīmē, ka dzīvniekam ir pavisam nopietnas veselības problēmas, uz kuru fona kasīšanās ir tikai aisberga redzamā un mazāk bīstamā daļa. Tiesa, atšķirt problēmu īsteno cēloni var tikai ārsts! 

    Ja sunim uz ādas izveidojas niezošs pleķis, kas pats pilnībā pāriet apmēram 10 dienu vai divu nedēļu laikā, uztraukumam visticamāk nav pamata.

    Sākumā problēmu saimnieks var mēģināt novērst pats saviem spēkiem:

    • atblusot dzīvnieku (ja ir šaubas par šo parazītu klātbūtni vai pirms kāda laika lietotā atblusošanas līdzekļa iedarbības ilgumu)
    • dot sunim antihistamīna preparātus (piemēram, tavegilu, suprastīnu, taču par devām vēlams konsultēties ar veterinārārstu)
    • dot apmatojumam paredzētus vitamīnus,
    • izmazgāt kažoku ar ārstniecisku – ādas un apmatojuma uzlabošanai paredzētu šampūnu

    Ņem vērā! Ja trīs nedēļu laikā šie līdzekļi nepalīdz un uz ādas rodas aizvien vairāk pleķu, tie kļūst lielāki, nieze nemazinās un problēma vēršas plašumā – tā ir zīme, ka ir pēdējais laiks doties pie veterinārārsta! 

    Kad ārsta konsultācija nepieciešama obligāti?

    Ja suns izkasa simetriskus laukumus, viņa āda sāk nepatīkami smakot, ja dzīvniekam ir diskomforts, zūd apetīte un viņš nemitīgi kasa ķermeni.

    Iespējamie kasīšanās cēloņi

    Blusu alerģija

    Šis ir visbiežākais kasīšanās iemesls. Šī problēma parasti Izteiktāka ir blusu aktivizēšanās sezonā – laikā no jūlija līdz novembrim (siltā rudenī un ziemā arī ilgāk). Taču pat tad, ja blusu periods ir beidzies (decembrī, janvārī), parazītu izraisītās alerģijas vēl nebeidzas – suns var turpināt kasīties arī vēl divus trīs mēnešus.

    Kas izraisa?

    Blusas nav vērts meklēt dzīvnieka kažokā, jo tās tur nemājo – šie parazīti ieperinās smiltīs, putekļos, netīrumos, bet dzīvnieka kažokā ielec tikai, lai barotos. Pret kodumiem uzņēmīgākam dzīvniekam pietiek arī ar pāris kodumiem, lai sāktu kasīties. 

    Tipiskās pazīmes

    • Kuru ķermeņa daļu kasa – parasti muguras daļu no muguras vidus līdz astes saknei, dažkārt arī ciskas, sānus un paduses.
    • Kažoka stāvoklis – kā melnas, cietas blaugznas dažkārt kažokā redzami blusu izkārnījumi; kažoks ir sakasīts, ar zobiem saknaibīts; ilgstoši kasoties, vilna tiek izplēsta kušķiem un veidojas plikumi.
    • Āda – ar sarkaniem pleķiem; ilgstoši kasoties, veidojas jēli, iekaisuši ādas laukumi.

    Cik ilgi jāārstējas?

    Pati par sevi nieze nepāriet un te ir maldīgi domāt, ka, iepilinot pretblusu līdzekli, problēma atrisināsies. Alerģiju ārstē ar antihistamīna preparātiem, krēmiem, ārstnieciskajiem šampūniem; nopietnākos gadījumos jālieto antibiotikas līdz pat trim nedēļām.

    Ārsta piebilde

    Ja tavs suns kaut vienreiz mūžā ir bijis alerģisks pret blusu kodumiem, nekad klēpī saliktām rokām negaidi nākamo blusu alerģijas izpausmi, jo parasti tā atkārtojas un ar katru nākamo reizi progresē – apstrādā suni ar pretblusu līdzekļiem regulāri!

    Kašķis

    Samērā izplatīta parazitāra saslimšana suņiem, turklāt, salīdzot ar blusu alerģiju, kašķa izraisīta nieze sunim ir vismaz trīs reiz izteiktāka. Kašķis var sākties gan ļoti strauji, gan pakāpeniski – sākotnēji ar nelielu, ilgstošu, bet tikai vēlāk izteiktu niezi.

    Kas izraisa?

    Kašķa ērce, kas iemājo zemādā – to var iegūt kontaktu ceļā no citiem suņiem, arī caur higiēnas priekšmetiem (piemēram, frizieru piederumiem – ķemmēm un grieznēm).

    Tipiskās pazīmes

    • Kuru ķermeņa daļu kasa – visu ķermeni, bet īpaši izteikti – ausis, elkoņus un papēžus.
    • Kažoka stāvoklis – izkasīts plušķaini robains, līdz pat ādai.
    • Āda – var tikt nokasīta līdz pat asiņainām krevelēm.

    Cik ilgi jāārstējas?

    Šo kaiti ir salīdzinoši grūti diagnosticēt (kašķa ērces dzīvo ļoti dziļi audos, tāpēc dažkārt var nākties analīzes veikt vairākkārt); ārstē apmēram mēnesi – specifiski, izmantojot speciālus pilienus skaustā un preparātus pret niezi.

    Ārsta piebilde

    Kašķis ir ārkārtīgi lipīgs (var pāriet arī uz cilvēku – uz ādas kļūst redzamas mazas, niezošas pumpiņas, tiesa, tās pārsvarā pazūd pašas), tāpēc ar pašdarbību nevajadzētu nodarboties – kašķi var izārstēt tikai veterinārārsts.  

    Matu folikulu ērcīte (jeb suņu demadekozes ģeneralizētā forma)

    Nieze nav tik izteikta kā pie blusu alerģijas vai kašķa. Saslimšana tipiska ar to, ka te uzplaiksnī, te it kā pāriet. Galvenokārt matu folikulu ērcīti novēro jauniem suņiem līdz gada vecumam.

    Kas izraisa?

    Lielākoties iedzimta, imūnsistēmas darbības traucējumu izraisīta saslimšana – suns ar ērcīti invadējas, pazeminoties imunitātei.

    Tipiskās pazīmes

    • Kuru ķermeņa daļu kasa – lielākoties galvu, kaklu, paduses (niezošie laukumi aizņem trešdaļu suņa ķermeņa).
    • Kažoka stāvoklis – izkasītajās vietās praktiski zūd apmatojums, jo ērcīte izcērp matus jau pie saknes.
    • Āda – ļoti nepatīkami ož; ar pumpām un izsitumiem; ar katru nākamo saasinājuma periodu (reizi nedēļā vai 10 dienās) bojātās ādas laukums kļūst aizvien lielāks.

    Cik ilgi jāārstējas?

    Diagnosticēšana ir samērā viegla, taču ārstēšana ir  ilga un sarežģīta – trīs, dažkārt pat četrus mēnešus.

    Ārsta piebilde

    Matu folikulu ērcīte uzskatāma par smagu un nopietnu saslimšanu, kas prasa gan pacietību, gan, iespējams, prāvākus līdzekļus.

    Barības alerģija

    Retākā no visiem alerģijas veidiem un visgrūtāk diagnosticējamā – tā nav ne tipiska, ne ļoti izteikta. Parasti veterinārārsts šo diagnozi nosaka ar izslēgšanas metodi – ja netiek konstatēta neviena no parazitārajām un citām ar niezi kā simptomu saistītām saslimšanām.

    Kas izraisa?

    Kāda pārtikas produkta vai tā sastāvdaļas nepanesība. Sunim visalerģiskākie pārtikas produkti ir:

    • auzu pārslas,
    • piena produkti,
    • liellopa gaļa.

    Tipiskās pazīmes

    • Kuru ķermeņa daļu kasa – suns laiza ānusa apkārtni un pakaļkāju paslēpenes.
    • Kažoka stāvoklis – īpaši netiek skarts.
    • Āda –  paslēpenēs uz ādas var būt sarkani vai zilgani pleķi.

    Cik ilgi jāārstējas?

    Ja tiek precīzi noskaidrots alergēns, tad ārstēšanās ilgst mēnesi.

    Ārsta piebilde

    Barības alerģija nesākas pēkšņi – ja saimnieks ir strauji nomainījis barību, parasti alerģija sāk izpausties pēc apmēram trim nedēļām. Taču, ja sunim ēdienkarte nav mainīta (pat ja no galda mīlulis tiek pacienāts ar visādiem kārumiem) un ēšanas paradumi sunim ir saglabājušies, diez vai kasīšanās iemesls varētu būt barības alerģija.

    Atopiskā jeb inhalācijas alerģija

    Alerģija, ko suns iegūst, ieelpojot apkārtnē esošos alergēnus. Ļoti izplatīta saslimšana, tiesa, tai ir izteikts sezonāls raksturs. Pirmajos dzīves gados nieze sunim ir samērā neliela, taču ar katru gadu tā kļūst izteiktāka.

    Kas izraisa?

    Alerģiju var izsaukt bērzu, lazdu, kļavu, alkšņa, papeļu, vībotņu, ceļmallapu ziedēšana, tāpat arī pelējums, puvuši augi, bet visbriesmīgākā ir mājas putekļu ērcīte.

    Tipiskās pazīmes

    • Kuru ķermeņa daļu kasa – ausis (tās pastāvīgi ir iekaisušas!), acis un zodu vai ķepas, vai paduses.
    • Kažoka stāvoklis – atkarībā no alerģijas smaguma pakāpes, spalva ir nespodra, izkrīt, taču neveido plikus pleķus.
    • Āda – atkarībā no smaguma pakāpes, var veidoties salaizīti, zili pigmentācijas laukumi.

    Cik ilgi jāārstējas?

    Alerģija pret ziedputekšņiem var izpausties visu sezonu, bet ar medikamentu palīdzību uzlabojumus var gūt jau trīs nedēļu laikā.

    Ārsta piebilde

    Ar šo kaiti ir jāiemācās sadzīvot. Ja problēma sezonāli atkārtojas gadiem ilgi, saimnieks, iepriekš konsultējoties ar veterinārārstu, jau pats zinās, kā rīkoties. Taču bez ārsta ziņas mēģināt apārstēt suni nav prāta darbs!

    Endokrinoloģiskās slimības

    Te par kasīšanās patieso iemeslu visbiežāk var būt divas pamatslimības: vairogdziedzera mazspēja vai virsnieru hiperfunkcija (pastiprināta darbība). Niezei kā vienam no simptomiem var būt ļoti dažādas pakāpes – piemēram, nieze var nebūt, bet var tikai izkrist apmatojums vai otrādi, ādai var būt ļoti nepatīkama smaka, taču šīs un citas pazīmes var gan kombinēties, gan atšķirties. 

    Kas izraisa?

    Pārslimojot kādas nopietnas saslimšanas, var rasties arī pēc ilgstošas kādu noteiktu medikamentu lietošanas. 

    Tipiskās pazīmes

    • Kuru ķermeņa daļu kasa – katrā konkrētajā gadījumā individuāli.
    • Kažoka stāvoklis – tiek izkasīti simetriski pleķi.
    • Āda – var būt nepatīkama smaka, ādas krāsas izmaiņas.

    Cik ilgi jāārstējas?

    Šīm saslimšanām ir ļoti gara un sarežģīta diagnostika, bet, ja šī nopietnā diagnoze apstiprinās, jārēķinās ar dzīvnieka ārstēšanu visu viņa atlikušo mūžu.

    Ārsta piebilde: endokrinoloģisko problēmu izraisītās ir vissmagākās ādas slimības un diemžēl pēdējā laikā tās novērotas arvien biežāk.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē