• 50 pārsteidzoši fakti par suņiem

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    27. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Cik daudz mēs zinām par šo dzīvnieku, kurš kopā ar cilvēku dzīvo jau 14 000 gadu?

    1. Suņi saprot līdz 250 vārdiem un žestiem, prot skaitīt līdz pieci un spēj atrisināt vienkāršus matemātiskus uzdevumus.
    2. Suņiem nepatīk apkampšanās. Viņiem tā ir dominances pazīme. Tāpēc beidziet to darīt!
    3. Suņi dzird ultraskaņu. To uzzinot, mūziķis Pols Makartnijs ultraskaņu ierakstīja dziesmas A day in the life beigās kā veltījumu savai kucītei Martai. Par godu viņai Pols sarakstījis arī dziesmu Martha My Dear – tā iekļauta Bītlu 1968. gada albumā. 
    4. Kad lords Bairons uzzināja, ka viņa suni neielaidīs Trinitijas koledžā (Kembridžā), kur viņš mācījās, par spīti koledžas vadībai, viņš uz skolu atveda pieradinātu lācēnu.
    5. Mitrs deguns sunim nepieciešams, lai noteiktu virzienu, no kura nāk smarža.
    6. Ja no tava suņa vējo čipsu aromāts, tas nebūt nenozīmē, ka viņš atradis tavu kārumu slēptuvi. Ir tāds fenomens kā Frito Feet, kad uz ķepām sakrājušos baktēriju dēļ suņi var smaržot pēc kukurūzas čipsiem. Iemesls – higiēnas prasību neievērošana pēc pastaigām.
    7. Boksera šķirnes suns Benks un zostēviņš Batons sadraudzējās pēc tam, kad suns iekļuva avārijā un kļuva akls. Zostēviņš viņam palīdzēja nostāties uz kājām un atgūt dzīvesprieku, kļūstot par viņa pavadoni. Batons virza draugu ar kakla un kliedzienu palīdzību un ne uz mirkli neatstāj viņu vienu.
    8. Suņi dzer, saliecot mēli kausiņā, taču ne uz augšu, bet leju – no aukslējām.
    9. Kucēniem ir 28 zobi, bet pieaugušiem suņiem – 42.
    10. Lielam sunim sirds, tāpat kā cilvēkam, miera stāvoklī sitas no 60 līdz 100 sitieniem minūtē, bet mazam sunītim – no 100 līdz 140 sitieniem minūtē.
    11. Vairāk nekā 72% suņu saimnieku uzskata, ka viņu mīluļi spējīgi prognozēt vētru. Noteikt laikapstākļus viņiem palīdz lieliskā dzirde, kas ir desmitiem reižu asāka nekā cilvēkam.
    12. Suņiem ir trīs plakstiņi: augšējais, apakšējais un trešais plakstiņš jeb mirkšķināmā membrāna, kura mitrina un pasargā acis.
    13. Sunim ir 1700 garšas receptoru. Salīdzinājumam – cilvēkam to ir 9000.
    14. Suņu kaklasiksnas ar dzeloņiem bija izgudrotas senajā Grieķijā, lai aizsargātu suņu kaklus no vilku uzbrukumiem.
    15. No divpadsmit suņiem, kas bija uz Titānika klāja, pēc kuģa katastrofas izdevās izglābties tikai trim – diviem Pomerānijas špiciem un pekinietim. Šie suņi piederēja pirmās klases pasažieriem.
    16. Suņiem nav apendiksa jeb aklās zarnas piedēkļa.
    17. Suņi guļ, saritinājušies kamolā, ne tāpēc, lai izskatītos mīļi un neatvairāmi. Tas ir gadsimtiem sens instinkts, lai ilgāk saglabātu siltumu un pasargātu vēderu un dzīvībai svarīgos orgānus no plēsējiem.
    18. Statistika liecina, ka kuces kož divreiz biežāk nekā suņi.
    19. Bībelē suņi pieminēti 14 reižu.
    20. Vislielākais suns pasaulē ir vācu dogs. Viņa augums, nostājoties uz pakaļkājām, var sasniegt 2,2 metrus.
    21. Vienu gadu vecs suns ir tikpat nobriedis kā 15 gadu vecs cilvēks.
    22. Katrs pasaules suns, visticamāk, cēlies no sugas ar nosaukumu Tomarctus. Tās ir radības, kuras klejoja pa zemi pirms vairāk nekā 15 miljoniem gadu.
    23. Dalmācieši piedzimst bez plankumiem. Sākumā kucēni ir pilnīgi balti. Plankumi pamazām parādās, tiem augot.
    24. Čivavas (Chihuahua) šķirnes suņi tika nosaukti par godu štatam Meksikas ziemeļrietumos. Tieši tur 1850. gadā šie sunīši tika atklāti.
    25. Ēģiptē cilvēkam, kuru bija sakodis traks suns, piedāvāja apēst apceptas šī suņa aknas, lai izvairītos no slimības attīstības. Šī paša mērķa vārdā koduma vietai piesēja trakā suņa zobu.
    26. Suņa purna forma liecina par to, cik ilgi viņš dzīvos. Suņi ar asiem, smailiem purniņiem, kas vairāk līdzinās vilkiem, parasti dzīvo ilgāk. Savukārt suņiem ar plakaniem deguniem dzīves ilgums ir īsāks.
    27. Cilvēki, kas saskaņā ar Ķīnas horoskopu dzimuši Suņa gadā, tiek uzskatīti par lojāliem, nosvērtiem, labsirdīgiem un taisnīgiem.
    28. Maiju indiāņi un acteki katru desmito kalendāra dienu veltīja sunim, bet tos, kas nāca pasaulē šajā zīmē, uzskatīja par dzimušiem līderiem. 
    29. Pirmā pasaules kara beigās vācu valdība apmācīja pirmos suņus pavadoņus redzi zaudējušiem zaldātiem.
    30. Aptuveni 30% dalmāciešu ir kurli ar vienu vai abām ausīm.  
    31. Taksīti, kurš bija pazudis, atrada gigantiska sama kuņģī, kuru tas bija norijis veselu. Šis gadījums fiksēts 2003. gadā Berlīnē.
    32. Horvātijā zinātnieki konstatējuši, ka laternu stabi krīt biežāk tāpēc, ka no ķīmiskās vielas suņu urīnā sairst metāls.
    33. Dažādas smaržas, ko satur suņu urīns, otram sunim var pastāstīt, vai tas ir suns vai kuce, vecs vai jauns, slims vai vesels, priecīgs vai dusmīgs.
    34. Ir suņi, kas var sajust līķa smaku zem ūdens.
    35. Suņi var sajust, ja cilvēku nomoka vēzis. Tā kā audzējs ietekmē arī cilvēka organismu un tā smaržu, suns var atšķirt vesela un vēža nomocīta cilvēka aromātus, līdz ar to – noteikt, vai cilvēks ir vesels.
    36. Suņa deguna nospiedums ir tikpat unikāls kā pirkstu nospiedumi cilvēkam, un tas var tikt izmantots identifikācijai.
    37. Pasaulē ir vairāk nekā 400 miljoni suņu.
    38. ASV atrodas pasaulē vienīgā baznīca suņiem. To 2001. gadā uzcēla mākslinieks Stefans Huneks. Tā viņš pateicās saviem pieciem labradoriem, kuri palīdzēja viņam uzveikt smagu slimību.
    39. Tumšā šokolāde ir gluži kā inde suņiem. Mielošanās ar to var izraisīt sunim vemšanu, caureju un neciešamas slāpes. Tāpat tā var izraisīt sirds ritma traucējumus, trīci, krampjus un pat nāvi.
    40. Suņu saimnieki kustas par 66% vairāk nekā pārējie cilvēki.
    41. Pirmo reizi suni klonēja Dienvidkorejas zinātnieks Hvans Usoks 2005. gadā. Šobrīd šī procedūra maksā 86 000 eiro.
    42. Kanārijas salas nosauktas par godu suņiem (no latīņu vārda canis), kurus pielūdza vietējie iedzīvotāji. Savukārt kanārijputniņus nosauca par godu šīm salām.
    43. Rintintins bija pirmais suns, kurš izpelnījās Holivudas zvaigznes titulu. Viņš, tāpat kā citas slavenības, pats parakstīja savus filmu kontraktus, atstājot uz tiem ķepas nospiedumu.
    44. Jo garāks sunim deguns, jo efektīvāka iekšējā atvēsināšanas sistēma.
    45. Aptuveni 45% suņu guļ saimnieku gultās.
    46. Lundehunda šķirnes suņiem ir pa sešiem pirkstiem uz katras ķepas.
    47. Suņi ir vienīgā dzīvnieku suga, kas spēj atpazīt cilvēku emocijas. Viņiem atliek mums uzmest tikai skatienu, lai saprastu, kādā garastāvoklī esam. Suņiem piemīt arī empātijas spēja.
    48. Suņiem nepatīk iet pastaigā lietus laikā. Un ne jau tāpēc, ka viņi baidītos izmirkt, bet tāpēc, ka lietus radītais troksnis var nodarīt pāri viņu jutīgajām ausīm.
    49. Pētījumi pierādījuši, ka bērniem, kas dzīvojuši ģimenēs ar suņiem, retāk sastopamas alerģijas, viņi arī retāk slimo nekā bērni, kas aug ģimenēs bez mājdzīvniekiem.

    50. Haskijs ir visizturīgākā suņu šķirne. Haskiju pajūgs var nobraukt vairāk nekā 160 kilometru dienā, attīstot ātrumu vairāk nekā 17 km/h.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē