• 5 ieteikumi, lai vasara nesabojātu suņa kažoku

    Mājas mīluļi
    Ārija Lipska
    11. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vasara – tā ir karsta saule, kas nesaudzīgi dedzina gan mūsu ādu, gan matus. Mēs – cilvēki – varam lietot krēmus un šampūnus, kas ādu un matus aizsargā no ultravioletā starojuma, bet vai šādi līdzekļi ir arī mūsu mīluļiem suņiem? Izrādās – ir!

    Līdzekļi ar UV filtru un četri noteikumi, lai suns vasarā izskatītos un justos brīnišķīgi.

    1. Aizsargs pret starojumu
      Suņiem ar stingru matu struktūru no saules nav jābīstas – ja nu vienīgi, augām dienām gulšņājot saulē, var mazliet pabalēt pigments. Taču dažu dekoratīvo šķirņu sunīšiem, piemēram, Jorkšīras terjeriem un Maltas zīda sunīšiem, kuru spalvas struktūra ir ļoti maiga, garām pastaigām saulē vai atpūtai pludmalē lieti noderēs šampūns, matu balzams vai sprejs ar ultravioleto staru aizsardzību. Latvijā šādi līdzekļi ir nopērkami, tiesa, to pagaidām ir maz un, lai tos atšifrētu, uz etiķetes jāmeklē norāde UV filtrs (angļu val. – UV filter vai protection sistem).
    2. Lai suns nesmakotu
      Kā vēl var rūpēties par suni, lai viņa apspalvojums neciestu no saules stariem? Ļaut sunim peldēties! Pēc peldes kažoku vajadzētu izžāvēt, lai āda zem tā nesāktu sust. Ja laiks ir vējains, suns var vienkārši skraidīt un pats žūt, bet garspalvainus, īpaši dekoratīvus, sunīšus tomēr vajadzētu žāvēt ar fēnu. Dekoratīvajiem sunīšiem āda ir maigāka nekā citu funkciju suņiem, un izsutums ātri radīs ne tikai ādas iekaisumu un niezi, bet arī nepatīkamu smaku. Tas attiecas arī uz Jorkšīras terjeriem, kas ir izslavēti ar savu pilnīgi neitrālo, cilvēka degunam nejūtamo aromātu. Suņu frizieri ir novērojuši, ka ne visi jorki ir tik nevainojami – dažiem sekrēts ir spēcīgāks un tā saucamā suņa smaka ir pat ļoti jūtama. Ja šādi suņi netiks kārtīgi izžāvēti, var pienākt brīdis, kad saimniekam kāds aizrādīs, ka viņa šikais suns… smird!
    3. Kondicionieris – spalvas mitrināšanai
      Pēc suņa mazgāšanas ar šampūnu ieteicams lietot barojošu un mitrinošu spalvas balzamu vai kondicionieri. Kā uzskata suņu frizieri, katram garspalvainam vai ķemmēšanai paredzētam sunim nepieciešams kvalitatīvs šampūns un kondicionieris, kas spalvu padara ne tikai veselīgi spožu, bet arī atvieglo ķemmēšanu. Vislabāk iegādāties profesionālo suņu kosmētiku (var nopirkt suņu frizētavās) – šie šampūni un kondicionieri parasti ir koncentrēti un paredzēti atšķaidīšanai ar ūdeni. Tikai pirmajā brīdī liekas, ka tie ir dārgi, ar profesionālo kosmētiku ir tāpat kā ar dārgo barību: pirmkārt, tā jālieto ļoti mazās devās, otrkārt, tā ir suņa veselībai (videi) saudzīgāka un divreiz efektīvāka nekā lētā kosmētika.
    4. Pīlings spalvai un ādai
      Ir radīts ļoti iedarbīgs vasaras līdzeklis ne tikai tiem suņiem, kuri regulāri tiek pucēti un kopti ar dažādiem kosmētikas līdzekļiem, bet arī visiem pārējiem, kuri karst vasaras saulē. Tās ir suņu (arī kaķu) apspalvojuma maskas. To varētu dēvēt par matu kondicioniera un ādas pīlinga apvienojumu – maska jāieklāj kažokā, jāiemasē ādā un jāizskalo. Efekts ir trīskāršs: pirmkārt – tiek pamatīgi attīrīta gan spalva, gan āda. Otrkārt – tā kā āda ir atbrīvojusies no atmirušajām epitēlijām un poras atvērtas, tā labāk elpo un suns karstumā jūtas daudz vieglāk. Treškārt – maska pamatīgāk par kondicionieri pabaro un samitrina spalvu.
    5. Pirms cērp – padomā, vai to vajag?
      Doma par biezspalvaina suņa apcirpšanu ne vienmēr dod vēlamo rezultātu. Kādas ir spalvas un pavilnas funkcijas? Pasargāt ķermeni no ārējiem vides apstākļiem un uzturēt konstantu ķermeņa temperatūru gan ziemā, gan… vasaras tveicē! Tāpēc suņi ar biezu pavilnu tīri labi pārcieš pat 30 grādu karstumu. Būtu pilnīgs neprāts viņiem šo aizsargslāni nocirpt! Taču tiem, kuri paraduši savus garspalvainos mīluļus uz vasaru pārvērst īsspalvainajos, frizieri iesaka izvēlēties vizuāli pievilcīgāku metodi – nevis apcirpšanu, bet filēšanu. Suns joprojām būs garspalvains, tikai spalvas slānītis būs plānāks un labāk vēdināsies.
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē