• 4 iemesli, kāpēc kaķis laiza saimnieka matus, un kā viņu no šī ieraduma atradināt

    Mājas mīluļi
    Santa Kraukle
    31. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kaķi pēc dabas ir ļoti tīrīgi. Pētījumi liecina, ka aptuveni pusi dienas kaķi pavada, kopjot un tīrot savu kažoku. Dažkārt pēc kārtīgas sevis apmazgāšanas kūres viņi ķeras klāt arī saimniekam, aizrautīgi zīžļājot un laizot viņa matus. Neatkarīgi no tā, vai tas tev šķiet piemīlīgi vai, gluži pretēji, kaitinoši, viens ir skaidrs – šādai dzīvnieka uzvedībai ir pamatos iemesls! 
    1. Mīlestības un rūpju izpausme
      Kaķu saimē mīlestība citam pret citu tiek izrādīta, otru laizot. Šādi murrātāji parāda to, ka viņi izbauda kompāniju, jūtas savstarpēji saistīti un labi saprotas. Paturot to prātā, nevar izslēgt iespēju, ka kaķis zīžļā cilvēka matus tieši tādu pašu iemeslu dēļ – lai izrādītu mīlestību, rūpes un draudzību. Katra kaķa siekalām ir arī specifisks aromāts, ko dzīvnieks nereti izmanto, lai iezīmētu teritoriju un sveiktu tevi savā pulkā. To dzīvnieks dara, tikai viena apsvēruma vadīts – visi tie, kas smaržo kā es, ir savējie. Taču neķer kreņķi, ja tavs mājas mīlulis neizrāda mīlestību, zīžļājot tavus matus, jo tas nebūt nenozīmē, ka neesi viņam svarīgs. Ir vēl daudz dažādu veidu, kā murrātāji pauž savu draudzību, piemēram, pieglaužoties un rīvējoties gar savu saimnieku vai sekojot viņam pa pēdām. 
    2. Stress
      Nesen esi pārvācies uz citu dzīvesvietu? Ģimenei ir pievienojies mazulis vai jauns mājdzīvnieks? Ja kaut uz vienu no šiem jautājumiem atbilde ir jā, pastāv liela iespēja, ka matu zīžļāšana ir viens no veidiem, kā mājdzīvnieks cenšas tikt galā ar stresu, ko radījusi jaunā situācija. Cilvēkiem no stresa palīdz atbrīvoties fiziskās aktivitātes, sevis palutināšana vai elpošanas vingrinājumi, bet kaķim to aizstāj mazgāšanās rituāls. Tā laikā dzīvniekam ir tieksme līdz pēdējai spalviņai parūpēties par savu un dažkārt arī par sava saimnieka tīrību. 
    3. Matu kopšanas līdzekļi
      Daudziem matu kopšanas līdzekļiem ir patīkams aromāts, kas varētu būt viens no iemesliem, kāpēc murrātājs ik pa laikam labprāt ierušinās tavos matos un tos maigi zīžļā. Tāpat nevar noliegt arī varbūtību, ka viņam pie sirds iet nevis kopšanas līdzekļu aromāts, bet gan dabiskās eļļas, kas izdalās no galvas ādas un matiem. To, vai šis ir galvenais iemesls, kāpēc kaķis zīžļā tavus matus, ir pavisam viegli noskaidrot, nomainot matu kopšanas līdzekli. Ja pēc cita šampūna lietošanas murrātājs vairs neizrāda tik lielu interesi, tad vari sev uzsist uz pleca, jo esi veiksmīgi atklājis viņa mazo noslēpumu. 
    4. Instinkts 
      Vēl viens iemesls, kāpēc kaķis labprāt laiza tavus matus, var būt arī instinkts. Kā jau iepriekš noskaidrojām, kaķu saimē vienam otra mazgāšana ir pavisam normāla parādība – mammas laiza savus mazuļus, pēcāk viņi laiza paši sevi un arī cits citu. Tas liek domāt, ka matu zīžļāšana var būt instinktīva darbība.

     

    Neatkarīgi no tā, kāpēc tavs mājas mīlulis ir kā apsēsts taviem matiem, viens ir skaidrs – šāda uzvedība lielākoties nevar kaitēt dzīvnieka veselībai. Tomēr, ja pēc kārtējās matu izlaizīšanas kūres peļu junkurs rīstās, vemj vai viņam ir šķidra vēdera izeja, dzīvnieks no šī ieraduma nekavējoties jāatradina. 

    Ieteikumi, kā kaķi no šī ieraduma atradināt

    Viens variants – pilnībā ignorēt kaķa uzvedību. Nerunā, neaiztiec un pat neskaties uz mājdzīvnieku brīdī, kad viņš, prieka pilns, ošņājas gar taviem matiem. 

    Otrs veids – kad mincis sāk ierasto saimnieka matu mazgāšanas rituālu, izrādīt nepatiku pret notiekošo, piecelties un aiziet. Šāda atkārtota saimnieka reakcija dzīvniekam liks noprast, ka tev konkrētā mīlestības izpausme vairs nav pa prātam.

    Vēl viens no risinājumiem, redzot, ka kaķis tuvojas tavam pakausim, ir apsegt matus ar kādu lupatu, dvieli vai segu, lai dzīvnieks tiem netiek klāt. Taču esi uzmanīgs, jo murrātājs šo var uztvert arī kā spēli un rotaļīgi mesties tev virsū. 

    Ja neviena no iepriekš minētajām metodēm nenes gaidītos augļus, vari ķerties pie drastiskākiem ieročiem un izmantot matu kopšanas līdzekļus ar citrusu aromātu, kas kaķiem nu galīgi neiet pie sirds. Tam vajadzētu palīdzēt mazo peļu junkuru turēt pa gabalu. 

    Lai kuru no metodēm tu izvēlētos, galvenais ir saglabāt pacietību un konstantu rīcību.

    Atceries, ka paradumu maiņai ir nepieciešams laiks.

    Nemet plinti krūmos, ja pēc pirmajām reizēm kaķa ieradums zīžļāt matus nav izskausts! Tā vietā mērķtiecīgi turpini dažādos veidos viņam norādīt, ka šāda uzvedība nav pieņemama. Garantējam, ka ar laiku viņš to sapratīs. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē